ერთი ჭინჭარი ცვლის შვიდ მკურნალს – ასე ამბობდნენ ანტიკურ ხანაში
ჭინჭარი ყველა სახის სასარგებლო ნივთიერების უზარმაზარ რაოდენობას შეიცავს. ვიტამინები: ასკორბინის მჟავა, B ვიტამინები, ვიტამინები E და K, კაროტინი და კაროტინოიდები (ქსანთოფილი, ქსანტოფილეპოქსიდი, ვიოლაქსანტინი) ორგანიზმში სინთეზირებულია A ვიტამინად.
მიკროელემენტები: ბარიუმი, გოგირდი, რკინა, კალიუმი, კალციუმი, ქრომი, სპილენძი, მანგანუმი, ალუმინი, მოლიბდენი. ამ ნივთიერებების გარდა, ჭინჭარი შეიცავს ჰისტამინს, ურტიცინს (გლიკოზიდს), მთრიმლავ ნივთიერებებს, ფიტონციდებს, ქლოროფილს, ფლავონოიდებს, ორგანულ მჟავებს (ჭიანჭველა, გალუსის მჟავები).
ჭინჭრის შემადგენლობაში C ვიტამინის შემცველობა ორჯერ აღემატება ლიმონს და 10-ჯერ ვაშლს. და კაროტინის შემცველობა უფრო მეტია, ვიდრე მჟაუნაში, სტაფილოში, ზღვის წიწაკაში. ყველა ამ კომპონენტის წყალობით ჭინჭარი უნიკალური მცენარეა და აქვს სასარგებლო ეფექტის ყველაზე ფართო სპექტრი.
Შენიშვნა:
სისხლის დაავადებების მქონე ადამიანებს (ვარიკოზული ვენები, თრომბოფლებიტი, ათეროსკლეროზი), ისევე როგორც მათ, ვისაც ძალიან სქელი სისხლი აქვთ, არ უნდა გამოიყენონ ჭინჭრის ციება, ამან შეიძლება გამოიწვიოს სისხლის შედედების გაჩენის პროვოცირება. არ არის რეკომენდებული ჭინჭრის გამოყენება ორსულ ქალებში , რადგან მან შეიძლება გამოიწვიოს საშვილოსნოს კუნთების შეკუმშვა და ნაადრევი მშობიარობა.
მე პირადად მგონია რომ ამ მშვენიერი მცენარის ხელმისაწვდომობა ყველასათვის თანაბრადაა შესაძლებელი! ამიტომ არ დაკარგოთ შანსი