კამუტი საოცარი მარცვლეულია ათასი წლის ისტორიით!
კამუტი მტკიცე ხორბლის წინაპარი მარცვლეულია, რომელიც იზრდებოდა ძველ ეგვიპტეში ათასობით წლის წინ. კამუტის ძალიან გრძელ მარცვლებს აქვს გაზრდილი კვებითი თვისებები და უფრო მაღალი ენერგეტიკული ღირებულება, ვიდრე ხორბალს. 1940 წელს ეგვიპტეში კამუტის რამდენიმე მარცვალი აღმოაჩინეს მეფე თოთის საფლავში მდებარე ქვის ყუთში.
1970 წელს აგრონომი და ბიოქიმიკოსი ბობ ქუინი დაინტერესდა ამ მარცვლებით, რომლებსაც მან დაარქვა "კამუტი" (ძველ ეგვიპტურად "ხორბალი") და გაამრავლა ისინი მონტანაში მდებარე რანჩოზე. ამ მარცვლეულს ხორასანის ხორბალსაც უწოდებენ.
ასევე ის ადვილად შეიწოვება და ზოგადად კარგია მიღებული გლუტენის მგრძნობელობის მქონე ადამიანების მიერ. კამუტის ფქვილი არ არის გათეთრებული ან რაფინირებული, ინარჩუნებს მარცვლეულის ყველა საკვებ თვისებას. დღეს ბევრი ამერიკელი ფერმერი ამუშავებს კამუტის მარცვლეულს. ისინი ამერიკის კამუტის ასოციაციის (KANA) წევრები არიან. კამუტის მარცვლებს აქვს ბუნებრივი სიტკბო და არ სჭირდება შაქარი ამ წვნიანი მარცვლის ფქვილისგან ამზადებენ სხვადასხვა ცომეულისა და საკონდიტრო ნაწარმის დასატკბობად.