საერთაშორისო კვლევები
სიმინდი მსოფლიოში ყველაზე პოპულარული მარცვლეულია. ქვეცნობიერად ადამიანები ყოველდღიურად უფრო მეტ სიმინდს მიირთმევენ ამა თუ იმ ფორმით.
იცოდით, რომ სიმინდი ნამდვილად არ არის ბოსტნეული? სიმინდი არის მარცვლეული და თან საკმაოდ არაჯანსაღი. სინამდვილეში, მას აქვს ომეგა-6-ის ომეგა-3-ის ყველაზე ცუდი თანაფარდობა ნებისმიერ მარცვლეულებს შორის. ომეგა 3 გამოიმუშავებს ანთების საწინააღმდეგო ჰორმონებს. ომეგა 6 წარმოქმნის ჰორმონებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ანთებას. როდესაც ომეგა 6 აჭარბებს ომეგა 3-ს, ისინი არღვევენ სხეულის უნარს, გააკონტროლოს ანთებითი რეაქცია. ხოლო ანთებამ მოგეხსენებათ შეიძლება გამოიწვიოს ჯანმრთელობის მრავალი პრობლემა, როგორიცაა იმუნური სისტემის დაავადება, დიაბეტი, მაღალი ქოლესტერინი, ასთმა, გულ-სისხლძარღვთა დაავადება და დეპრესია.
ექვსი მიზეზი იმისა, თუ რატომ აღარ უნდა მიირთვათ სიმინდი:
სიმინდი არ არის ბოსტნეული!
სიმინდი ძალიან არაჯანსაღი მარცვალია, რადგან ის ყველაზე შაქრიანი, სახამებლიანი მარცვალია. სიმინდი მოშინაურებული და კულტივირებული იქნა ადამიანთა მიერ 6000 წელზე მეტი ხნის წინ ცენტრალურ მექსიკაში მცენარისგან, რომელიც ცნობილია როგორც ტეოსინტი. სიმინდი იყო პირველი გენმოდიფიცირებული საკვები და დღემდე მოდერნიზდება.
სიმინდის შეუძლია აუტოიმუნური დაავადებების გააქტიურება:
მიუხედავად იმისა, რომ სიმინდს არ აქვს წებოვანა, ის შეიძლება იყოს ძალიან გამაღიზიანებელი ნაწლავის ლორწოვანი გარსისთვის. ეს იმიტომ ხდება, რომ თქვენი ორგანიზმი რეალურად ფიქრობს, რომ სიმინდის გლუტენში შემავალ ცილებს შეუძლია თქვენი იმუნური სისტემის დაქვეითება. გარდა ამისა, სიმინდს აქვს მაღალი გლიკემიური ინდექსი, რაც იმას ნიშნავს, რომ ის ადვილად გარდაიქმნება შაქარად ორგანიზმში, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ინსულინის რეაქცია და ხელი შეუწყოს ანთების განვითარებას.
სიმინდი ძნელად მოინელება: ადამიანის ორგანიზმს არ შეუძლია სიმინდის სრულად მონელება, რადგან ის შეიცავს ცელულოზის ბოჭკოებს. ხოლო ჩვენი საჭმლის მომნელებელ სისტემას არ შეუძლია ამ უკანასკნელის სრულად მონელება.
ყველა მარცვლეულის მსგავსად, სიმინდი შეიცავს პროლამინს, რომელიც წარმოადგენს ცილების კლასს, რომელსაც ორგანიზმი სათანადოდ ვერ ითვისებს.
სიმინდი შეიცავს პექტინებს:
პექტინები არის ცილები, რომელთა მონელება შეუძლებელია. ჩვეულებრივ, ჩვენ ვაზავებთ ცილებს ამინომჟავებად, სადაც ისინი შეიწოვება წვრილი ნაწლავის კედლებით და გამოიყენება სხეულის მიერ უჯრედული სტრუქტურებისა და კომპონენტების ასაშენებლად. თუმცა, ვინაიდან ჩვენ არ შეგვიძლია პექტინების მონელება, ისინი ნაწლავის კედელში გადაუმუშავებელია, როგორც სრული ცილები. ეს კი აზიანებს ნაწლავებს და იწვევს ანთებას.
სიმინდის 85% გენმოდიფიცირებულია:
სამწუხაროდ, სიმინდის დაახლოებით 85 პროცენტი გენმოდიფიცირებულია. ბიოლოგიურ მეცნიერებათა საერთაშორისო ჟურნალში გამოქვეყნებულ კვლევაში, რომელიც აანალიზებს გენმოდიფიცირებული საკვების ეფექტს ძუძუმწოვრების ჯანმრთელობაზე, მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ გენმოდიფიცირებული სიმინდი ასოცირდება ორგანოების დაზიანებასთან.