დენდელიონი მკურნალობს ჰეპატიტს, ღვიძლს, თირკმელებს, კუჭის დაავადებებს... აი, როგორ მოვამზადოთ ის სწორად!
გამოდის, რომ დენდელიონი მართლაც უკეთესია, ვიდრე ნებისმიერი წამალი!
დენდელიონი ათასობით წელია პოპულარული ბალახის სტატუს ატარებს და მისი სამკურნალო თვისებები გამოიყენება სხვადასხვა დაავადებებისა და ჯანმრთელობის მდგომარეობის სამკურნალოდ.
ის ასუფთავებს ღვიძლს, ასტიმულირებს ნაღვლის გამომუშავებას, არეგულირებს სისხლში ქოლესტერინის დონეს, მკურნალობს ალერგიას და დიდ დახმარებას უწევს ორსულობის და მენოპაუზის პერიოდში მყოფ ქალებს.
უმჯობესია მისი შეგროვება ადრე გაზაფხულზე, აპრილში და არც ისე დაბინძურებული ადგილებიდან. ღერო ყველაზე სასარგებლო ნაწილია, რადგან ის მკურნალობს დიაბეტს, წმენდს სისხლს, არეგულირებს ნივთიერებათა ცვლას და მკურნალობს კუჭის პრობლემებსაც კი.
მისი ფოთლები მდიდარია ვიტამინებით და შეიძლება დაემატოს სალათებსა და სხვადასხვა კერძებს, რათა დაგეხმაროთ წონის დაკლებაში და საჭირო საკვები ნივთიერებების მიღებაში. მისი ყვავილები გამოიყენება სიროფის მოსამზადებლად, რომელიც ასუფთავებს სისხლს, აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას და ხსნის ხველას.
Dandelion Root: ებრძვის კიბოს და სხვა ჯანმრთელობის პრობლემებს.
ფესვები უნდა მოაშოროთ, გაჭრათ და 15 დღე გააჩეროთ ჰაერზე. ამის შემდეგ ისინი უნდა შეინახოთ ქილაში ბნელ, გრილ ადგილას.
ფესვები უაღრესად სასარგებლოა ღვიძლის, ნაღვლის ბუშტის, თირკმელების, ლიმფისთვის და ასევე ეფექტურია ყაბზობის, აკნეს, ჰეპატიტის, რევმატიზმის და ცისტების სამკურნალოდ.
განსაკუთრებით ეფექტური და სასარგებლოა ქალის დაავადებებისა და ძუძუთი კვებასთან დაკავშირებული პრობლემების დროს.
სიროფის რეცეპტი:
ინგრედიენტები:
- 400 ყვითელი დენდელიონის ყვავილი
- 4 დაჭრილი ლიმონი
- 4 ცალი დაჭრილი ფორთოხალი
- 3 ლიტრი წყალი
ინსტრუქცია:
დაამატეთ ინგრედიენტები წყალში და გააჩერეთ ასე 24 საათის განმავლობაში.
შემდეგ დაუმატეთ 2 ჭიქა შაქარი და ადუღეთ ნახევარი წუთი.
როდესაც ნარევი შესქელდება, გადმოდგით ცეცხლიდან და ჩაასხით სტერილიზებულ ქილებში. გამოიყენეთ ჩვეულებრივი გაციების, ხველის და ბრონქიტის სამკურნალოდ.
ჩაის რეცეპტი:
დენდელიონის ჩაი მზადდება გამხმარი, წვრილად დაჭრილი, დაქუცმაცებული და დაბლენდერებული დენდელიონის ფოთლებისგან. მიიღეთ ნახევარი ჩაის კოვზი ნარევი ჩაის მოსამზადებლად დაამატეთ ჭიქა წყალი.
ასევე შეგიძლიათ 60 გრამი ამ ნარევის 30 გრამ დენდელის მშრალ ფესვებს შეურიოთ. ნარევს დაუმატეთ 2,5 მლ წყალი და ცოტა მარილი. აადუღეთ და ხარშეთ 20 წუთის განმავლობაში. შემდეგ გადაწურეთ და დალიეთ ერთი ჭიქა დღეში სამჯერ.