რომელი უფრო სასარგებლოა, ყავა თუ ჩაი?
მარცვალი ფოთლების წინააღმდეგ: ყავა ხშირად განიხილება, როგორც ძილიანობის, დაღლილობისა და ლეტალგიის “სამკურნალო საშუალება”. ზოგჯერ ამით თავის ტკივილის მოშორებასაც ცდილობენ. მაგრამ ხშირად ასეთ “მკურნალობას” თან ახლავს ისეთი შედეგები, როგორებიცაა ხელის კანკალი, გადაჭარბებული ენერგიით და მის უეცარი მკვეთრი დაკარგვა ძალის გამოყენებიდან რამდენიმე ხნის შემდეგ. ამიტომ, ადამიანები ხშირად ირჩევენ ჩაის, რათა მიიღონ კოფეინის სარგებელი ამ უსიამოვნო შედეგების გარეშე. ამიტომ ჩაი ხშირად აღიქმება, როგორც ყავის ჯანსაღი ალტერნატივა, მაგრამ ეს ნამდვილად ასეა?
ამ სტატიაში ჩვენ ვაძლევთ ყავას და ჩაის შანსს იმის დასამტკიცებლად, რომ ისინი ნამდვილად არიან სასარგებლონი ჯანმრთელობითვის. და ჩვენ შევეცდებით გავარკვიოთ რომელი სასმელია მაინც უკეთესი.
ჩაისა და ყავის ისტორია:
მსოფლიო სტატისტიკის მიხედვით, ჩაი წყლის შემდეგ მეორე პოპულარულ სასმელად ითვლება, ყავა კი მას არც თუ ისე ჩამორჩება: ის მეოთხე ადგილზეა. ლეგენდის თანახმად, ჩაი პირველად ჩინეთის იმპერატორის ხელში ჩავარდა ძვ.2737 წელს. როდესაც ხის ქვეშ დუღდა წყალი, ფოთლები შემთხვევით ჩავარდა მასში. სასმელის გასინჯვის შემდეგ, იმპერატორი აღტაცდა მისი საოცარი არომატით და გემოთი. მას შემდეგ, ჩაი პოპულარული გახდა მეცნიერებისა, მღვდლებისა და ჩინეთისა და იაპონიის მაღალი კლანის წარმომადგენლებში, რომლებიც სვამდნენ ჩაის უკეთესი მედიტაციისთვის ან უბრალოდ ფხიზლად ყოფნისთვის. სწორედ ამიტომ, ჩაის აქვს კარგი ისტორიული რეპუტაცია სიმშვიდის, სულიერების და გააზრების თვალსაზრისით.
ყავა გაცილებით გვიან გამოჩნდა, როგორც ამბობენ, ეთიოპიის მაღალმთიანეთიდან. ლეგენდის თანახმად, ერთმა მწყემსმა, სახელად კალდიმ, თავის ცხვრებში შენიშნა უცნაური და ჰიპერაქტიური ქცევა და მალევე აღმოაჩინა, რომ ეს გამოწვეული იყო იმით, რომ ისინი ჭამდნენ ხის კენკრას, რომელიც ყავის ბუჩქი აღმოჩნდა. მალე ყავა გავრცელდა მონასტრებში ბერებისთვის, რომლებიც მას სვამდნენ სიფხიზლისთვის,რადგან ლოცვის დროს კონცენტრირებულიყვნენ. შემდეგ მან იმოგზაურა არაბეთის ნახევარკუნძულზე, აღმოსავლეთით და ბოლოს მე -17 საუკუნეში ევროპაში. საუკუნეების შემდეგ, მსოფლიო აგრძელებს ყავის და ჩაის სმას, როგორც ყველაზე საყვარელი და პოპულარული სასმელის.
უპირატესობები: არაფერია სრულყოფილი: ყავაც და ჩაიც თავისებურად კარგია ჯანმრთელობისთვის.საწინააღმდეგო კვლევების სიმრავლის გამო, ძნელი სათქმელია რომელი სასმელია საუკეთესო. მაგრამ აქ არის ორივე სასმელის სასარგებლო თვისებების ყველაზე გავრცელებული ანალიზი.
ყავა: ბოლოდროინდელი გამოკვლევების თანახმად, ყავას შეუძლია შეამციროს კოგნიტური დარღვევების რისკი, როგორიცაა დემენცია ან ალცჰეიმერის დაავადება.
სინამდვილეში, ნაჩვენებია, რომ ყავა ეფექტურია მეორე ტიპის დიაბეტის რისკის შემცირებაში.
იმის გამო, რომ ყავა შეიცავს უფრო მეტ კოფეინს, ვიდრე ჩაი, ის უფრო მასტიმულირებელია და ასთმის შეტევებს ანაზღაურებს სასუნთქი გზების მოდუნებით. ყავა ასევე გამორიცხავს თავის ტვინში სისხლძარღვების შეკუმშვას, რაც თავის ტკივილს და შაკიკს იწვევს. ასე რომ თქვენ არ გჭირდებათ ტკივილგამაყუჩებლების მიღება – უბრალოდ დალიეთ ყავა.
ასევე ცნობილია, რომ ეს არის პოპულარული ჰენგოვერის სამკურნალო საშუალება. ამასთან, ჰარვარდის საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის სკოლის კვლევამ აჩვენა, რომ ყავაში არაფერია განსაკუთრებული, არც ცუდი. მათი თქმით, დღეში 6 ჭიქა არანაირ გავლენას არ ახდენს სიცოცხლის ხანგრძლივობაზე.
ჩაი: ჩაის უმეტესობა მზადდება Camellia’ ს მცენარის ფოთლებისგან, რომელიც ჯერ ხმება და შემდეგ იჟანგება (ქიმიკატების დაშლა) ხდება მოსავლის აღებამდე. ასე რომ, ჟანგვის მდგომარეობიდან გამომდინარე, ფოთლები კლასიფიცირდება, როგორც ჩაის სხვადასხვა სახეობა, დაწყებული თეთრი ჩაიდან, შავიდან, წითელიდან ბოლოს მწვანემდე. კიბოს ეროვნული ინსტიტუტის თანახმად, ჩაის შემადგენლობაში შემავალ ბუნებრივ ანტიოქსიდანტებს, სახელწოდებით პოლიფენოლებს, აქვთ ძლიერი კიბოს საწინააღმდეგო და პროფილაქტიკური თვისებები.
მიუხედავად იმისა, რომ შემდგომმა კვლევამ უნდა დაადასტუროს, რომ ჩაი ნამდვილად ამცირებს კიბოს რისკს, ის მაინც რეკომენდებულია, როგორც გამაჯანსაღებელი სასმელი, მისი დამამშვიდებელი თვისებების გამო. პოლიფენოლები, როგორც წესი, მცენარეული ქიმიკატებია, რომლებიც უხვად გვხვდება, განსაკუთრებით მწვანე ჩაიში, ხოლო შავი ჩაი შეიცავს თეაფლავინებს და თერუბიგინებს, რომლებსაც აქვთ თვისებები, დაიცვას უჯრედები დაზიანებისგან. ითვლება, რომ ჩაის ბუნებრივი ფტორული კომპონენტები სასარგებლოა სტომატოლოგიური ჯანმრთელობისა და ჰიგიენისთვის.
უარყოფითი მხარეები:
ისევე როგორც ყველაფერში, ზომიერებაც მნიშვნელოვანია ამ სასმელების გამოყენებისას. კოფეინს ჭარბმა რაოდენობამ შეიძლება გამოიწვიოს ან გააუარესოს გულისცემა, გულისრევა, შფოთვა, უძილობა და ტაქიკარდია. ყავის უარყოფითი მხარეები: ფიქრობენ, რომ გაუფილტრავი ან დამუშავებული ყავა ზრდის ცუდი ქოლესტერინის ან დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინის დონეს ორგანიზმში.
ჩაის უარყოფითი მხარეები: ზედმეტი ჩაის დალევამ შეიძლება დაასუსტოს თქვენი ძვლები და კბილები, გახადოს მყიფე და გამოიწვიოს ოსტეოფლუოროზიც (ფტორების გადაჭარბებული რაოდენობა თქვენს სხეულში და ძვლებში).
ამბობენ, რომ ინდოეთის, ჩინეთისა და შრი-ლანკის ზოგიერთი ჩაის ნაზავი შეიცავს ტყვიის და ალუმინის კვალს, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს სხეულის ყველა სახის დაზიანება და მოწამვლაც კი.
სიმართლის მომენტი _ ზოგადად, ჩაისა და ყავისგან ზიანი იზრდება, როდესაც შაქარი და ნაღები მოხვდება მათში. სინამდვილეში, ამ ორივე სასმელს აქვს როგორც კარგი, ასევე ცუდი მხარე. ამიტომ, თქვენ შეგიძლიათ უსაფრთხოდ ისიამოვნოთ კოფეინით ნებისმიერი ფორმით, მთავარია გახსოვდეთ ზომიერების შესახებ – მიირთვით არაუმეტეს 5-ჭიქა დღეში.
ასე რომ, კიდევ ერთხელ არ ინერვიულოთ – არაფერი გვიშლის ხელს ამ მშვენიერი სასმელების დალევის ტრადიციის შენარჩუნებაში, რომელიც ჩვენამდე საუკუნეებით ადრე წარმოიშვა …