vap.ge

კომში შემოდგომის საუკეთესო წამალია და მას ჯანდაცვის სამსახურში დიდი ხანია ახსენებენ. აი, რას კურნავს ეს ყველაფერი და როგორ შეგიძლიათ გამოიყენოთ იგი თქვენს დიეტაში.

კომში უძველესი ხილია, რომელიც მშობლიურია აზიისა და ხმელთაშუა ზღვის სხვადასხვა კუთხეში.

კომში ვაშლისა და მსხლის ახლო ნათესავია . ამ ნაყოფის სამკურნალო ნაწილებია ნაყოფი, ფოთლები და თესლი და განსაკუთრებით ნაყოფის წვენი და სიროფი.

კომშის მრავალი სარგებელი შეიძლება მივაწეროთ ნაყოფის ანტიოქსიდანტების მდიდარ მარაგს. ისინი ამცირებენ მეტაბოლურ სტრესს, ანთებას და იცავენ უჯრედებს თავისუფალი რადიკალების დაზიანებისგან.

კომში მდიდარია საკვები ნივთიერებებით

კომში შეიცავს ბოჭკოვან და რამდენიმე აუცილებელ ვიტამინს და მინერალს, რაც მათ თითქმის ნებისმიერი დიეტის საკვებ დანამატად აქცევს.

ერთი კომში დაახლოებით 100 გრამი შეიცავს:

კალორია: 52
ცხიმი: 0 გრამი
ცილა: 0,3 გრამი
ნახშირწყლები: 14 გრამი
ბოჭკოვანი: 1,75 გრამი
ვიტამინი C: დღიური ღირებულების 15% (DV)
თიამინი (ვიტამინი B1): 1,5% DV
ვიტამინი B6: 2% DV
სპილენძი: 13% D
რკინა: 3.6% DV
კალიუმი: 4% DV
მაგნიუმი: 2% DV

კომში უზრუნველყოფს ზომიერ რაოდენობით C ვიტამინს და სპილენძს, ასევე მცირე რაოდენობით B ვიტამინებს, რკინას, კალიუმს და მაგნიუმს .

კომში ჯანმრთელობისთვის: რა კურნავს ყველაფერს?

ხალხურ მედიცინაში კომშის ათწლეულების განმავლობაში იყენებდნენ, მაგრამ მეცნიერული კვლევა მისი სარგებლობის შესახებ ჯერ კიდევ ადრეულ ეტაპზეა. თუმცა მრავალწლიანი გამოცდილება და გარკვეული კვლევები ადასტურებს, რომ კომში ძალიან ბევრს ეხმარება ჯანმრთელობის სამსახურში.

1. კომში აუმჯობესებს იმუნურ სისტემას

კომშის აქვს ანტიბაქტერიული თვისებები, რაც ხელს უშლის ზოგიერთი მავნე ბაქტერიის გადაჭარბებულ ზრდას.

გარდა ამისა, ერთი კომში შეიცავს C ვიტამინის ყოველდღიური ღირებულების 15%-ს , რომელიც აუცილებელია ჯანსაღი იმუნური სისტემისთვის.

ერთი ხილი ასევე უზრუნველყოფს ყოველდღიური ბოჭკოს რეკომენდაციის 6-8%-ს.

ბოჭკოების ადეკვატური მიღება ხელს უწყობს ჯანსაღ ბაქტერიებს, რომლებიც ცხოვრობენ თქვენს საჭმლის მომნელებელ ტრაქტში, საყოველთაოდ ცნობილი, როგორც ნაწლავის მიკრობიომი.

ნაწლავის ჯანსაღი მიკრობიომის შენარჩუნებას შეუძლია შეამციროს ანთება და გააუმჯობესოს საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის მავნე ბაქტერიების მიერ ინფექციების წინააღმდეგობა.

2. კომში ხსნის საჭმლის მონელებას

კომშის ხალხურ მედიცინაში დიდი ხანია გამოიყენება საჭმლის მომნელებელი დარღვევების სამკურნალოდ. მაგალითად, კომშის ფოთოლს ადუღებენ და სვამენ ჩაის სახით დიარეის შესაჩერებლად .

ბოლო კვლევები ვარაუდობენ, რომ კომშის ექსტრაქტს შეუძლია დაიცვას ნაწლავის ქსოვილი ნაწლავის ანთებით დაავადებებთან დაკავშირებული დაზიანებისგან, როგორიცაა წყლულოვანი კოლიტი.

ერთ კვლევაში, მათ, ვინც იღებდნენ კომშის ექსტრაქტს და წვენს, მნიშვნელოვნად შეამცირეს მსხვილი ნაწლავის ქსოვილის დაზიანება.

3. ეხმარება კუჭის წყლულის მკურნალობაში

კვლევებმა აჩვენა, რომ კომშის მცენარეული ნაერთები დაგეხმარებათ კუჭის წყლულის პრევენციასა და მკურნალობაში. ერთ კვლევაში კომშის წვენი აფერხებდა ბაქტერიას, რომელიც კუჭის წყლულს იწვევს.

4. გეხმარებათ გაუმკლავდეს ორსულობით გამოწვეულ გულისრევას

ორსულობის ადრეულ პერიოდში ზოგიერთი ყველაზე გავრცელებული სიმპტომია გულისრევა და ღებინება . 76 ორსულ ქალზე ჩატარებულმა ერთმა კვლევამ აჩვენა, რომ 1 სუფრის კოვზი (15 მლ) კომშის სიროფი მნიშვნელოვნად უფრო ეფექტურია, ვიდრე 20 მგ ვიტამინი B6 ორსულობის შედეგად გამოწვეული გულისრევის შესამცირებლად.

5. კომში ამცირებს მჟავას რეფლუქსის სიმპტომებს

რამდენიმე კვლევა ვარაუდობს, რომ კომშის სიროფი შეიძლება დაეხმაროს გასტროეზოფაგური რეფლუქს დაავადების სიმპტომების მართვას, საყოველთაოდ ცნობილი როგორც მჟავა რეფლუქსი.

შვიდკვირიანმა კვლევამ 80 ბავშვზე მჟავა რეფლუქსით დადგინდა, რომ კომშის სიროფის ყოველდღიური დამატება ისეთივე ეფექტური იყო, როგორც ტრადიციულად გამოყენებული მედიკამენტები ამ მდგომარეობის სიმპტომების შესამსუბუქებლად.

6. კომში ეხმარება ალერგიულ რეაქციებს

კომშს შეუძლია შეამსუბუქოს ალერგიის სხვადასხვა სიმპტომები ალერგიულ რეაქციებზე პასუხისმგებელი გარკვეული იმუნური უჯრედების აქტივობის დათრგუნვით.

კომერციული ალერგიის საწინააღმდეგო საშუალება , აერთიანებს ლიმონის წვენს და კომშის ხილის ექსტრაქტს. რამდენიმე მცირე კვლევა მხარს უჭერს მის უნარს, თავიდან აიცილოს და განკურნოს მსუბუქი ალერგიული რეაქციები, როგორიცაა სურდო და ასთმა.

გარდა ამისა, თაგვებზე ჩატარებულმა კვლევამ აღნიშნა, რომ კომშის ხილისა და თესლის ექსტრაქტებს შეუძლიათ თავიდან აიცილონ და განკურნონ ხელოვნურად გამოწვეული ალერგიული დერმატიტი. თუმცა, გაურკვეველია, ექნება თუ არა მათ იგივე გავლენა ადამიანებზე.

როგორ გამოვიყენოთ კომში დიეტაში?

პოპულარული ხილისგან განსხვავებით, კომში იშვიათად მიირთმევენ ნედლად. მაშინაც კი, როდესაც მწიფდება, უმი კომშის აქვს ძალიან მკაცრი ხორცი და მჟავე გემო. ასე რომ, კომშის მოყვარულთა უმეტესობა თანხმდება, რომ ხილი საუკეთესოდ მიირთმევს მოხარშულს.

მას შემდეგ რაც უმ კომშს დაჭრით, ჩაასხით თასში წყალთან და მცირე რაოდენობით შაქართან ერთად, ადუღეთ სანამ ხორცი არ დარბილდება. თქვენ ასევე შეგიძლიათ ექსპერიმენტის სახით დაამატოთ სანელებლებით: ვანილი, დარიჩინი, ჯანჯაფილი და ვარსკვლავიანი ანისი.

შეგიძლიათ მოხარშული კომში მიირთვათ დამოუკიდებლად, სხვა მოხარშულ ხილთან ერთად (ვაშლი, მსხალი) ან გამოიყენოთ შვრიის , იოგურტის ან შემწვარი ღორის ხორცისთვის. ის ასევე გემრიელი დანამატია ხილის ნამცხვრებსა და ღვეზელებს.

შეგიძლიათ კომშის ჯემიც მოამზადოთ. თუმცა ყურადღება მიაქციეთ შაქრის შემცველობას, რადგან ჯემს ჩვეულებრივ ბევრი შაქარი აქვს და ამიტომ არ არის ჯანსაღი.

აუცილებლად სანახავი:ყველაზე ძლიერი ბუნებრივი საშუალება ფეხების შეშუპების წინააღმდეგ!

Facebook კომენტარები
Exit mobile version