ნახეთ, რა ემართება თქვენს სხეულს, როდესაც ყოველდღე სვამთ ამ მცენარის წვენს
ცდად ნამდვილად ღირს!
მცენარე Moringa ყოველდღიურად უფრო პოპულარული ხდება. ესაა სწრაფად მზარდი, ფოთლოვანი ხე, რომლის სამშობლო ინდოეთია. იგი ფართოდაა გაშენებული ტროპიკულ და სუბტროპიკულ რაიონებში მთელს აზიაში, სამხრეთ ამერიკასა და აფრიკაში.
მიუხედავად იმისა, რომ მცენარე მორინგა პოპულარული გახდა, როგორც ფხვნილების დანამატი, ის ასევე მშვენიერი საკვები საშუალებაცაა
ის მდიდარია ვიტამინებით, ცილებით და მინერალებით. ასევე ვიტამინი A, ვიტამინი B1 (თიამინი), B2 (რიბოფლავინი), B3 (ნიაცინი), B6, ფოლიუმის მჟავა და C ვიტამინის იდალური წყაროა. ასევე კალიუმის, რკინის, კალციუმის, მაგნიუმის, თუთიის და ფოსფორის წყაროცაა.
მორინგას სასწაულების მცენარეს უწოდებენ. აქ კი რამდენიმე მისი საოცარი სარგებელია მოცემული:
Moringa-ს ჯანმრთელობის სარგებელი
მკურნალობს საჭმლის მონელების დარღვევას:
შეიცავს იზოთიოციანატებს, რომლებიც ძალიან ეფექტურია მუცლის ღრუს დაავადებების სამკურნალოდ, როგორიცაა წყლულოვანი კოლიტი, გასტრიტი და ყაბზობა.
კვლევის მიხედვით, მას შეუძლია ეფექტურად განკურნოს წყლულოვანი კოლიტი. Moringa ასევე შეიცავს ანტიბაქტერიულ და ანტიბიოტიკურ თვისებებს, რომლებიც ხელს უშლის სხვადასხვა პათოგენების, მათ შორის Helicobacter pylori ბაქტერიების და E. coli ბაქტერიების ზრდას, რომლებიც იწვევენ ფაღარათს.
იცავს ღვიძლს:
Moringa შედგება ფიტოქიმიკატებისაგან, როგორიცაა ეპიკატექინი, ფერულის მჟავა, კატეხინი და ვიტამინი C. ეს ნუტრიენტები ძალიან სასარგებლოა ღვიძლის დასაცავად. ისინი ხელს უწყობენ ორგანიზმში გლუტათიონის დონის აღდგენას და ასევე ხელს უშლიან რადიაციით გამოწვეულ ლიპიდურ პეროქსიდაციას. კვლევის მიხედვით, მორინგას ფოთლები ეფექტურია ტუბერკულოზის საწინააღმდეგო საშუალებებით გამოწვეული ღვიძლის დაზიანების წინააღმდეგაც, ასევე აჩქარებს აღდგენის პროცესს.
ხელს უშლის ნეიროდეგენერაციულ დაავადებებს:
ბოლო კვლევის თანახმად, მორინგას ექსტრაქტები ეფექტურია ტვინის მონოამინების შეცვლაში, როგორიცაა ნორეპინეფრინი, დოფამინი და სეროტონინი. მას შეუძლია თქვენი ტვინიც კი დაიცვას ალცჰეიმერის დაავადებასთან დაკავშირებული ნაკლოვანებებისაგან.
უზრუნველყოფს შესანიშნავი კვების მხარდაჭერას:
მორინგა დატვირთულია საკვები ნივთიერებებით. მორინგას აქვს 17-ჯერ მეტი კალციუმი ვიდრე რძეს, 25-ჯერ მეტი რკინა ვიდრე ისპანახს და 10-ჯერ მეტი ბეტა-კაროტინი ვიდრე სტაფილოს. ის ასევე მდიდარია მინერალებით, როგორიცაა თუთია, კალიუმი, რკინა, ასევე ვიტამინებით C და B ვიტამინები. ასევე მდიდარია ცილებით - შეიცავს 4-ჯერ მეტს, ვიდრე კვერცხი.
მკურნალობს დიაბეტს:
ძალიან სასარგებლოა დიაბეტის სამკურნალოდ. არსებობს კვლევები, რომლებმაც აჩვენეს, რომ მორინგას მკურნალობამ დადებითი გავლენა მოახდინა შარდში შაქრის, სისხლში გლუკოზის და შარდის ცილების შემცირებაზე დიაბეტიან პაციენტებში. კვლევებმა ასევე აჩვენა ჰემოგლობინის დონისა და მთლიანი ცილის შემცველობის აშკარა გაუმჯობესება დიაბეტით დაავადებულ ადამიანებში.
შეიცავს ანტიმიკრობულ და ანტიბაქტერიულ თვისებებს:
მისი ანტიბაქტერიული და ანტიმიკრობული თვისებების გამო მორინგა ეფექტურია პათოგენური მიკრობების ზრდის წინააღმდეგ. სამეცნიერო კვლევების მიხედვით, მორინგას ექსტრაქტები გვიცავს საკვები მიკროორგანიზმებისგან.
აუმჯობესებს თირკმლის ფუნქციას:
მორინგას აქვს დეტოქსიკაციური და შარდმდენი თვისებები, რაც ხელს უწყობს თირკმელების ფუნქციის გაუმჯობესებას და საშარდე გზების ინფექციების აღმოფხვრას. იგი გამოიყენება თირკმელების კენჭების გასაწმენდად, რადგან ეხმარება ჭარბი კალციუმის გამოდევნას თირკმელებიდან. ქვების გამოდევნის პროცესის მეშვეობით ის ასევე ამცირებს დაკავშირებულ ტკივილს და ანთებას.
მკურნალობს შეშუპებას
მორინგას ექსტრაქტები ძალიან ეფექტურია შეშუპების სამკურნალოდ. ზოგიერთი კვლევის მიხედვით, მორინგას ფესვის ექსტრაქტით მკურნალობა ძალიან ეფექტური იყო შეშუპების განვითარების თავიდან ასაცილებლად. ეს გამოწვეულია მისი ანთების საწინააღმდეგო თვისებებით. კვლევებმა ასევე დაადასტურა, რომ მორინგას მიერ მოწოდებული ეფექტები ტოლია ანთების საწინააღმდეგო წამლის ინდომეტაცინის მიერ შეშუპების სამკურნალოდ.
როგორ გამოვიყენოთ მორინგა?
თუ ჩაის დალევა გიყვართ, გაითვალისწინეთ, რომ მორინგას შინაგანად გამოყენება ასევე ძალიან სასარგებლოა.
შეურიეთ ნახევარი ჩაის კოვზი მორინგა, ჩაის კოვზი თაფლი, ლიმონის წვენი და ცოტა მდუღარე წყალი. კარგად აურიეთ და დალიეთ. თუ გსურთ, შეგიძლიათ ასევე დაამატოთ ჩაის კოვზი მორინგა თუნდაც ფხვნილის სახით თქვენს წვნიანს, ბულიონს,მაკარონს ან ნებისმიერ სხვა კერძს.