15 საკვები მაგნიუმით, რომელსაც შეუძლია შეამციროს შფოთვის, დეპრესიის, გულის შეტევის და სხვა დაავადებების რისკი..
აუცილებლად დაამატეთ თქვენს დიეტას!
მაგნიუმი მნიშვნელოვანია ოპტიმალური ჯანმრთელობისა და ბიოლოგიური ფუნქციონირებისთვის. სინამდვილეში, ჯანმრთელობის პრობლემების უმეტესობა დაკავშირებულია მაგნიუმის დეფიციტთან, როგორიცაა შაკიკი, შფოთვა და დეპრესია, ფიბრომიალგია და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები.
ეს ყველაფერი ადასტურებს, რომ მაგნიუმი დომინანტურ როლს ასრულებს მიტოქონდრიის ჯანმრთელობაში, რომლის გარეშეც ორგანიზმის ფუნქციები ვერ შესრულდება.
ესაა ეფექტი, რომელსაც ზეგავლენა აქვს მაგნიუმი ბიოქიმიურ პროცესებზე და გადამწყვეტია სათანადო მეტაბოლური ფუნქციონირებისთვის:
- ATP (ადენოზინტრიფოსფატი) და სხეულის ენერგიის შექმნა
- სისხლძარღვების მუშაობის გაუმჯობესება
- კუნთების და ნერვების, მათ შორის გულის ფუნქციის გაუმჯობესება
- ძვლებისა და კბილების ფორმირება
- სისხლში გლუკოზის დონის და ინსულინის მგრძნობელობის კონტროლი, რაც მნიშვნელოვანია ტიპი 2 დიაბეტის პროფილაქტიკისთვის.
რა ჯანმრთელობის პრობლემები წარმოიქმნება, როდესაც ორგანიზმში არ არის საკმარისი მაგნიუმი?
მაგნიუმის ნაკლებობამ შეიძლება გამოიწვიოს უჯრედებში მეტაბოლური ფუნქციის დარღვევა, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ჯანმრთელობის უფრო სერიოზული პრობლემები, გარდა ზემოთ აღნიშნულისა. ის ასევე გავლენას ახდენს ორგანიზმის დეტოქსიკაციის პროცესებზე, რაც მნიშვნელოვანია ტოქსიკური ეფექტების დაზიანების შესამცირებლად და მისი ეფექტი ასევე აუმჯობესებს მიტოქონდრიას, რაც ძლიერ გავლენას ახდენს ჯანმრთელობაზე, განსაკუთრებით კიბოს პროფილაქტიკაზე, ასევე ზოგადად ენერგეტიკულ და სპორტულ შესრულებაზე.
დღეში რამდენი მაგნიუმის მოხმარება შეგიძლიათ?
საუკუნეების წინ ადამიანები დღეში იღებდნენ 500 მგ მაგნიუმს, რადგან ის მომდინარეობდა კულტივირებული მიწის საკვებიდან. ამჟამად ითვლება, რომ დიეტაში მხოლოდ 150-300 მგ მაგნიუმი შედის დღეში. ორგანული საკვები, რომელიც არ არის გადამუშავებული, ვარგისია მოხმარებისთვის, მაგრამ ვინაიდან მაგნიუმი დამოკიდებულია ნიადაგის სიმდიდრეზე კულტივირებულ მცენარეებში, გარანტირებული არ არის, რომ ორგანულ ნივთიერებებს აქვს მაგნიუმის მაღალი შემცველობა.
დოქტორი კაროლინ დინი, წიგნის „მაგნიუმის სასწაულის“ ავტორი, გვირჩევს 310-დან 420 მგ-მდე დღეში. ის განმარტავს, რომ თქვენ უნდა დაიწყოთ 200 მგ მიღება და თანდათან გაზარდოთ რაოდენობა.
რა არის მაგნიუმის დეფიციტით გამოწვეული რისკ-ფაქტორები?
როდესაც თქვენ მოიხმართ ბევრ გადამუშავებულ საკვებს და იშვიათად მიირთმევთ ბოსტნეულს ან მაგნიუმით მდიდარ საკვებს, თქვენ ალბათ არ იღებთ საკმარის მაგნიუმს თქვენი ორგანიზმისთვის.
თუ თქვენ ხართ სტრესის ქვეშ, არ გძინავთ კარგად, სვამთ ალკოჰოლს და იყენებთ რეცეპტით გაცემული მედიკამენტებს, როგორიცაა შარდმდენები, სტატინები, ფტორი, ფტორის შემცველი პრეპარატები და ფტორქინოლონის ანტიბიოტიკები, თქვენს სისხლში მაგნიუმის დონე იმოქმედებს და მცირდება ინსულინის მაღალი დონეც.
როდესაც მაგნიუმის დეფიციტი ქრონიკულია, ის იწვევს უფრო მძიმე სიმპტომებს, როგორიცაა: გულის არანორმალური რიტმი, კორონარული სპაზმი, კრუნჩხვები, დაბუჟება, ჩხვლეტა და პიროვნების ცვლილებები.
მაგნიუმით მდიდარი საკვები:
მაგნიუმით მდიდარი საკვების მიღება საუკეთესო საშუალებაა ამ მინერალის ჯანსაღი დონის შესანარჩუნებლად. აუცილებლად მიირთვით მრავალფეროვანი მუქი მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეული. თუ თქვენ იკვებებით ორგანულად და არ გაქვთ მაგნიუმის დეფიციტი, მაშინ ამ საკვებს საკმარისად იღებთ, თუმცა თუ ჯანსაღი დიეტის დროს დეფიციტის ნიშნებს მაინც ამჩნევთ, ასევე უნდა მიიღოთ დანამატები.
ეს არის საკვები, რომელიც შეიცავს მაგნიუმის ყველაზე მეტ რაოდენობას:
- შავი ისპანახი, წითელი კომბოსტო, ბროკოლი, ბრიუსელის კომბოსტო, რომაული სალათი, კაკაოს მარცვლები
ავოკადო, თხილი, თევზი, მწვანილი და სანელებლები, ხილი და კენკრა