სამკურნალო თვისებები, მისი გამოყენება და რეცეპტები..!
შინდი დიდი ხანია ცნობილია, როგორც ძვირფასი სამკურნალო თვისებების მქონე ხილი. მას ძალიან აფასებენ C ვიტამინის დიდი რაოდენობით (ის მეტია ამ კენკრაში, ვიდრე ლიმონში). მის ნაყოფს აქვს ანტისკორბუტური თვისებები.
მთრიმლავი ნივთიერებების გამო, შინდის ხე ხელს უწყობს განავლის შესუსტებას, ანუ ის მოქმედებს როგორც შემკვრელი საშუალება. ასევე, ის ძალიან სასარგებლოა დიაბეტით დაავადებულთათვის და მისადმი მიდრეკილების მქონე ადამიანებისთვის, რადგან ის ამცირებს სისხლში შაქარს და აძლიერებს პანკრეასის ფერმენტულ აქტივობას, ხელს უწყობს საკვების უკეთეს მონელებასაც კი.
სამკურნალო მიზნით ხალხურ მედიცინაში და არამარტო, იყენებენ მის ნაყოფს, ფოთლებს, ფესვებს და ქერქს. ფოთლები იკრიფება ივნის-ივლისში, ნაყოფი - მომწიფებისას, ფესვები - ადრე გაზაფხულზე ან შემოდგომაზე. მის ფოთლებს, ქერქს და ფესვებს აშრობენ ტილოს ქვეშ, აფენენ თხელ ფენას. შეინახეთ ნედლეული ჩვეულებრივი გზით. ვარგისიანობის ვადა - 3 წელი.მას ასევე აქვს ანთების საწინააღმდეგო, შემკვრელი, ქოლეტური, შარდმდენი და ბაქტერიციდული მოქმედება. ხილისა და ქერქის ნახარშს იყენებენ როგორც მატონიზირებელ საშუალებად.
კენკრა ასევე გამოიყენება როგორც მადის აღმძვრელი საშუალება, რომელიც აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას, როგორც ქოლეტური აგენტი კუჭ-ნაწლავის დაავადებების დროს, როგორც შემკვრელი ფაღარათის და დიზენტერიის დროს.
ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებები, რომლებიც ქმნიან შინდის ნაყოფს, ნორმალიზებენ როგორც არტერიულ წნევას, ასევე ცერებრალური სისხლძარღვების წნევას, აღმოფხვრის თავის ტკივილს და აფერხებს სკლეროზს.