ტკბილი კარტოფილი: სარგებელი, ენერგია და წარმოუდგენელი თვისებები

616

ტკბილი კარტოფილი: სარგებელი, ენერგია და წარმოუდგენელი თვისებები

 

ტკბილი კარტოფილი გამოირჩევა მნიშვნელოვანი თვისებებით და სასარგებლო თვისებებით C ვიტამინისა და რთული ნახშირწყლების შემცველობით. ტკბილი კარტოფილი არის მკვებავი ტუბერი, რომელიც ძალიან მდიდარია ნახშირწყლებით, ამიტომ იგი ძალიან ენერგიული საკვებია, რომლის მონელებაც ადვილია.

ისევე, როგორც ნიახური, ტკბილი კარტოფილი კიდევ ერთი ყველაზე მოხმარებადი საკვებია დაბალანსებული დიეტის დროს. როგორც რთული ნახშირწყლების შემცველი საკვები, ტკბილი კარტოფილი შესანიშნავი ვარიანტია ღვიძლის მოვლისთვის, ასევე სისხლში შაქრის დონის შენარჩუნებაში.

ტკბილი კარტოფილის საკვები ღირებულება

ტკბილი კარტოფილი მდიდარია ბეტა-კაროტინით (პროვიტამინი A) და სხვადასხვა ვიტამინებით, მათ შორის, ძირითადად, C ვიტამინით. მჟავა (ვიტამინი B9).

გარდა ამისა, ის განსაკუთრებით მდიდარია მინერალებით, განსაკუთრებით კალიუმის, მაგნიუმის, კალციუმის, ნატრიუმის და რკინის არსებობით.

საკვირველია მისი რთული შემცველობა ნახშირწყლებში, განსაკუთრებით სახამებელში და მისი წვლილი ბოჭკოებში. მეორეს მხრივ, ის შეიცავს მცირე რაოდენობით ცხიმს.

ტკბილი კარტოფილის თვისებები:

ანტიოქსიდანტებით შევსებული ბოსტნეული

ანტიოქსიდანტებით (განსაკუთრებით ბეტა-კაროტინით და C და E ვიტამინებით) მდიდარი ბოსტნეული, იდეალური საკვებია თავდაცვისუნარიანობის გაძლიერების დროს, რაც ხელს უწყობს ჩვენი სხეულის ბუნებრივი იმუნიტეტის ამაღლებას. ის ასევე ხელს უწყობს გულსისხლძარღვთა დაავადებების პრევენციას საკვები ნივთიერებების შემცველობით, რაც თავის მხრივ ხელს უწყობს კიბოს რისკის პრევენციას.

გულსისხლძარღვთა სისტემისთვის გასაუმჯობესებლად

როგორც ზემოთ აღვნიშნეთ, მისი მაღალი ანტიოქსიდანტური შემცველობის გამო, ის იდეალური საკვებია გულსისხლძარღვთა დაავადებების პროფილაქტიკისთვის, განსაკუთრებით სასარგებლოა ჰიპერტენზიის, მაღალი ქოლესტერინისა და გულის პრობლემების დროს.

იდეალურია საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის

ტკბილი კარტოფილი უზრუნველყოფს ნუტრიენტების გამომუშავებას  კუჭ-ნაწლავის ლორწოვან გარსში. ამიტომ, იგი ძალიან ეფექტურია მათთვის, ვისაც საჭმლის მონელების პრობლემები აქვს. რა თქმა უნდა, ამ შემთხვევაში ყველაზე სასურველია გამომცხვარი ან მოხარშული კარტოფილის ჭამა, არანაირად შემწვარი.

ორსულობის დროს სასარგებლოა

ფოლატის მაღალი შემცველობის გამო, ის იდეალური საკვები ხდება ორსულობის პერიოდში, რადგან 100 გრამი ტკბილი კარტოფილი შეიცავს დაახლოებით 80 მგ. ეს ძალიან მნიშვნელოვანი ვიტამინია.

ტკბილი კარტოფილის სხვა უპირატესობები:

ის ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დონის შენარჩუნებას.

ხელს უშლის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებს სისხლში.

იგი გამოირჩევა ბეტა-კაროტინისა და C ვიტამინის შემცველობით.

ის სასარგებლოა ჩვენი სხეულის იმუნიტეტის გასაძლიერებლად და  თავდაცვისუნარიანობის გაზრდისთვის.

ძალიან კარგია გულისთვის.

Facebook კომენტარები