დიაბეტი, პროსტატა, თირკმელების დაზიანება, თმის ცვენა- ეს ის პრობლემებია, რომლებსაც ჭინჭრის დახმარებით განკურნავთ!

1817

დიაბეტი, პროსტატა, თირკმელების დაზიანება, თმის ცვენა- ეს ის პრობლემებია, რომლებსაც ჭინჭრის დახმარებით განკურნავთ!

ხალხურ მედიცინაში ეს მცენარე ცნობილია რესპირატორული პრობლემების სამკურნალოდ, როგორიცაა: Პნევმონია; ყელის ტკივილი; ასთმა; ალერგია.
ანუ ჭინჭარი, დიდი სამკურნალო სიმდიდრის მცენარეა.

“ერთი ჭინჭარი შვიდ მკურნალს ანაცვლებს” – ასე ამბობდნენ ძველად. წინაპრებმა უშუალოდ იცოდნენ ჭინჭრის სამკურნალო თვისებების შესახებ. ბალახი უნივერსალური წამალი იყო მრავალი დაავადებისათვის და პროდუქტი, რომელიც ამდიდრებდა დიეტას სასარგებლო ნივთიერებებით.

კაცებმა უნდა იცოდნენ, რომ ჭინჭარი ასუფთავებს პროსტატას და ხელს უშლის პროსტატის კიბოს.

ჭინჭრის შემადგენლობა

ჭინჭრის კვების ღირებულება 100 გრზე:

ცილები – 3,7 გ; ცხიმები – 0,5 გ; ნახშირწყლები – 5,4 გრ. ჭინჭარი შეიცავს B, C, E, K ჯგუფების ვიტამინებს, კარკორტინს და კაროტინოიდებს.

ჭინჭარი შესანიშნავია კანისთვის. ეს იმიტომ ხდება, რომ მას აქვს ანტიბაქტერიული, მკვებავი, შემკვრელი, გამწმენდი და მასტიმულირებელი თვისებები.

ჭინჭარი ასევე ხელს უწყობს კოლაგენის გამომუშავებას, რაც კანის ჯანმრთელობისთვის აუცილებელია. ჭინჭრის ჩაი შეიძლება დაიტანოთ გარედან (სარეცხის, ნიღბებისა და ყინულის დასამზადებლად) და უბრალოდ ჩაის დალევა თაფლით დღეში ერთხელ.

თირკმელი: მას შემდეგ, რაც ჭინჭრი დიდი შარდმდენი საშუალებაა, ის თირკმელების დეტოქსიკაციას ეხმარება. ბევრი სვამს ჭინჭრის ჩაის თირკმლებში ქვების თავიდან ასაცილებლად

თმა: ის ეხმარება თმის ცვენას შეჩერებას, გამორიცხავს ქერტლს და ხდის თმას უფრო ნათელს და ძლიერს.

სისხლის მიმოქცევის პრობლემები: ჭინჭარი ხელს უწყობს ცუდი ქოლესტერინის კონტროლს, რადგან ის მდიდარია ქლოროფილით, რაც ძალიან კარგია სისხლის მიმოქცევის სისტემისთვის.

დიაბეტი: ჭინჭარი ასევე ამცირებს სისხლში შაქრის დონეს.

და არა მხოლოდ ეს! მაგალითად, ის გამორიცხავს ვირუსებს და ბაქტერიულ ინფექციებს. ხელს უწყობს იმუნური სისტემის გაძლიერებას და ებრძვის ანემიას, დაღლილობას, უძილობას და სტრესის სხვა ეფექტებს. ჭინჭრის რამდენიმე სახეობა არსებობს და ყველა მათგანს აქვს სამკურნალო თვისებები.

აი როგორ უნდა მოამზადოთ ჩაი

შემადგენლობა: 1 სუფრის კოვზი ჭინჭრის ხმელი ფოთლები; 1 ლიტრი გაფილტრული წყალი.

მომზადება: წყალი მიიყვანეთ ადუღებამდე, დაამატეთ ერთი სუფრის კოვზი ჭინჭრის ფოთლები, გადმოდგით ცეცხლიდან და დააფარეთ თავსახური. ჩაი უნდა დადგეს მინიმუმ ათი წუთით ადრე, სანამ მას მიიღებთ. შემდეგ გადაწურეთ. რეკომენდებულია დღეში არაუმეტეს სამი ჭიქის მიღება. რეკომენდებულია მისი თაფლით დატკბობა, რომ გაადვილდეს მისი დალევა. თუ ფუტკრის პროდუქტების მიმართ ალერგიულები ხართ, გირჩევთ გამოიყენოთ სტევია, ის შეიძლება დაემატოს წყალს ჭინჭართან ერთად. ასევე შეგიძლიათ დაამატოთ პიტნის რამდენიმე ფოთოლი და ლიმონი.

ჭინჭრის ზიანი და უკუჩვენებები: ძლიერი ჰემოსტატიკური ეფექტი არამარტო სარგებელია, არამედ ჭინჭრის მავნებლობაც. სისხლის დაავადებების მქონე ადამიანები – ვარიკოზული ვენები, თრომბოფლებიტი და ათეროსკლეროზი, ისევე როგორც მათ, ვისაც სქელი სისხლი აქვთ, არ უნდა გამოიყენონ ჭინჭარი. ამან შეიძლება გამოიწვიოს თრომბის პროვოცირება.

ჭინჭრის გამოყენება არ არის რეკომენდებული ორსულთათვის – ამან შეიძლება გამოიწვიოს საშვილოსნოს შეკუმშვა და გამოიწვიოს ნაადრევი მშობიარობა.

ჭინჭარს ფართოდ იყენებენ კულინარიაში და მას უმატებენ სუპებსა და სალათებს.

აუცილებლად სანახავი:20 მიზეზი, თუ რატომ უნდა ჭამოთ ბანანი და რა სარგებელი აქვს ორგანიზმისთვის.

Facebook კომენტარები