დაიცავით თქვენი სხეული და ჯანმრთელობა ყოველდღე ყურძნის ჭამით! აქამდე უცნობი ინფორმაცია..
აუცილებლად მოგინდებათ ინფორმაციის გაზიარება მეგობრებთან და ოჯახის წევრებთან!
ყურძენი განსაკუთრებით მდიდარია ფლავონოიდებით, ძალიან ძლიერი ანტიოქსიდანტებით და გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დამცავი თვისებებით.
ყურძენში ნაპოვნი ერთ-ერთი პიგმენტი არის კვერცეტინი, რომელსაც აქვს სისხლში ქოლესტერინის დონის რეგულირების თვისება და ხელს უშლის LDL-ქოლესტერინის (ცუდი ქოლესტერინის) დაჟანგვას. ეს ფენომენი იწვევს არტერიებში ნადების დეპონირებას, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს მათი ობსტრუქცია.
ყურძენი ასევე კალიუმის კარგი წყაროა, რომელიც სასარგებლოა გულ-სისხლძარღვთა სისტემისთვის ჰიპერტენზიისგან დამცავი ეფექტისდა გამო.
შეიძლება ყურძენი იყოს ახალგაზრდობის წყარო?
გულ-სისხლძარღვთა სისტემისთვის მისი სასარგებლო თვისებები შესაძლოა განპირობებული იყოს რესვერატროლის არსებობითაც, ნივთიერება, რომელშიც ასევე ვხვდებით ანტიკანცეროგენულ თვისებებს.
ყურძნის სამი ძირითადი კატეგორიაა: შავი ყურძენი, თეთრი ყურძენი და მწვანე ყურძენი.
თეთრი ყურძენი შეიცავს უფრო მაღალ ენერგეტიკულ ღირებულებას, ვიდრე შავი ყურძენი, 70 კალორიას 100გრ-ზე 62,1 კალორიასთან 100გრ-ზე.ამავდროულად, ის უფრო მდიდარია შაქრით, რადგან შავი ყურძნისაგან განსხვავებით შეიცავს 16,1გ შაქარს ყოველ 100გრ ყურძენზე. რომლებსაც აქვთ მხოლოდ 12,2 გ.
ამ ყურძნის ორივე წვენი უზრუნველყოფს მინერალების მნიშვნელოვან რაოდენობას, განსაკუთრებით კალიუმს და ვიტამინ B9-ს (ფოლიუმის მჟავა).
მოდით გავარკვიოთ სხვა განსხვავებებიც:
ყურძენი ენერგეტიკული უპირატესობის ნაყოფია, რადგან ის შეიცავს ბევრ ადვილად ასათვისებელ შაქარს, როგორიცაა გლუკოზა და ფრუქტოზა, გარდა ვიტამინი B, ვიტამინი C, მინერალური მარილები და კვალი ელემენტები, როგორიცაა კალციუმი, კალიუმი, რკინა და მაგნიუმი.
იმის გამო, რომ მას აქვს ყველაფერი საუკეთესო, რაც ბუნებას გვთავაზობს, ყურძნის სარგებელი საკმაოდ დიდია. თეთრ ყურძენს და შავ ყურძენს სხვა სარგებელიც აქვს: მას აქვს სასარგებლო გავლენა ნერვული და კუნთოვანი სისტემის ფუნქციონირებაზე და არის ხილი, რომელიც ატონიზირებს და რეკომენდირებულია ყველასთვის, ვისაც ენერგია სჭირდება.
ზამთრის სეზონზე თეთრი ყურძნისა და შავი ყურძნის სარგებლობა შესაძლებელს ხდის უკეთ გაუმკლავდეთ სიცივისთვის დამახასიათებელ დაავადებებს.
ყურძენი ერთ-ერთი ყველაზე მდიდარი ნახშირწყლებიანი ხილია ლეღვთან და ბანანთან ერთად.
შავი ყურძნის შესახებ ასევე შეგვიძლია დავამატოთ, რომ ის მდიდარია პოლიფენოლებით, ძლიერი ანტიოქსიდანტებით, რომლებსაც აქვთ დამცავი თვისებები, რომლებიც მოქმედებს სხვადასხვა დონეზე. ეს ანტიოქსიდანტები იცავს გულ-სისხლძარღვთა სისტემას ყველა სახის დაბერების შეფერხებით და ცუდი ქოლესტერინის წარმოქმნის შეზღუდვით, რაც სისხლძარღვებს უფრო ელასტიურს ხდის.
მეორეს მხრივ, ყურძნის ფოთოლი არის სუპერ ინგრედიენტი, რომელიც ემსახურება დაღლილობისა და მძიმე ფეხების წინააღმდეგ ბრძოლას. ყურძნის კიდევ ერთი სარგებელი არის მისი თხევადი მოქმედება, რაც ხელს უწყობს ტოქსინების აღმოფხვრას და ამით აუმჯობესებს ცირკულაციას და ამცირებს სითხის შეკავების პრობლემებს.
პოლიფენოლები უფრო მაღალი კონცენტრაციით გვხვდება შავ ყურძენში, ვიდრე სხვებში.
ყურძენი, სილამაზის ნაყოფი:
თუ ყურძენი ჯანმრთელობისთვის კარგია, ეს ძირითადად გამოწვეულია მასში შემავალი პოლიფენოლებით. ისინი კონცენტრირებულია თესლებში და პასუხისმგებელნი არიან თავისუფალ რადიკალებზე, დაბინძურებაზე და კანის დაბერებაზეც კი.
ბუნებრივი მკურნალობა? ცოტაოდენი ყურძენი დაჭერით და შეურიეთ თაფლს, წაისვით კანზე და გაიჩერეთ 20 წუთი. ჩამოიბანეთ და შემდეგ წაისვით დამატენიანებელი. თქვენი კანი გამოიყურება გაახალგაზრდავებულად!
და რაც შეეხება წითელ ღვინოს?
ჩვენ ვიცით, რომ წითელი ღვინო მიიღება ყურძნისგან და, შესაბამისად, აქვს მრავალი სარგებელი, რომელსაც ამ ხილისგან ვიღებთ. დღეში ერთმა ჭიქა ღვინომ შეიძლება დაგვაცვას გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებისგან.
ზოგიერთი კვლევა ანტიოქსიდანტურ ძალას ანიჭებს წითელ ღვინოს, რომელიც აღემატება ყურძნის ნატურალურ წვენს. ფაქტობრივად, ღვინის წარმოებისას, ტკბილის დუღილი გამოიყოფა უამრავ ფლავონოიდს, რასაც მხოლოდ ყურძნის დაწნეხვისას არ ვპოულობთ. ღვინის სარგებელი რომ მიიღოთ, ყურძნის წვენი სამჯერ უნდა მიირთვათ.
როდის უნდა მოერიდო ყურძენს?
თუ ალერგიული ხართ ასპირინზე, არ უნდა მიირთვათ ყურძენი, რადგან ის შეიცავს სალიცილატს, მის ერთ-ერთ ნაერთს.
თუ მგრძნობიარე ნაწლავი გაქვთ, არ მიირთვათ ყურძენი, რადგან თესლებმა შეიძლება გააღიზიანოს იგი.
თუ დიაბეტი გაქვთ, არ მიირთვათ ყურძენი, რადგან ის შეიცავს ძალიან ბევრ შაქარს.
რა მშვენიერი ხილია - ყურძენი არა?! და გარდა ამისა, გემრიელიცაა!