თეთრ ფქვილთან დაკავშირებული ჯანმრთელობის 7 რისკი!

858

თეთრ ფქვილთან დაკავშირებული ჯანმრთელობის 7 რისკი!

ფრთხილად იყავით!

რაფინირებული ფქვილი გვხვდება ბევრ ინდუსტრიულად დამუშავებულ და ხელნაკეთ საკვებში. დამუშავების პროცესში, მარცვლეულის ჩანასახი და გარე ფენა ამოღებულია, რაც იმას ნიშნავს, რომ ასევე იკარგება მრავალი ვიტამინი, მინერალი, ცილები და სხვა საკვები ნივთიერებები. მიუხედავად იმისა, რომ ბევრმა იცის, რომ თეთრი ფქვილი არ არის განსაკუთრებით ჯანსაღი საკვები, მას მაინც მოიხმარენ დიდი რაოდენობით. ამიტომ მნიშვნელოვანია, რომ უკეთ გაიგოთ რა ზემოქმედების მოტანა შეუძლია თქვენთვის რაფინირებული ფქვილის გამოყენებას.

აქ მოცემულია შვიდი ჯანმრთელობის რისკი, რომლებიც დაკავშირებულია თეთრი ფქვილის მიღებასთან:

სიმსუქნე:

თეთრი ფქვილი დროთა განმავლობაში არ გაძლევს სისავსის შეგრძნებას, რადგან ის პრაქტიკულად არ შეიცავს უხეშ საკვებს. ამის ნაცვლად, ფქვილი ზრდის თქვენი შაქრის დონეს და სწრაფადაც ეცემა. ამან შეიძლება არც დაგანაყროთ და შესაბამისად გაზარდოს თქვენი საკვების მიღების რაოდენობაც. სწორედ ამიტომ უნდა აირჩიოთ მთლიანი მარცვლეულის პროდუქტები, რადგან ისინი დაგეხმარებათ უფრო დიდხანს იგრძნოთ საკვებისგან მიღებული სისავსის შეგრძნება.

ტიპი 2 დიაბეტი:

ფინურმა კვლევამ აჩვენა, რომ ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების რისკი მცირდება, როდესაც ნაკლებ თეთრ ფქვილს მიირთმევთ და რაციონში გაზრდით ჭვავის ფქვილის რაოდენობას. სისხლში შაქრის მატება იწვევს თქვენს ორგანიზმში ინსულინის გაზრდილი რაოდენობის გამოყოფას. სახამებელი საჭმლის მომნელებელ ტრაქტში გარდაიქმნება შაქარად და სწრაფად შედის სისხლში. თეთრი ფქვილის რეგულარულად მირთმევა კი ზრდის ინსულინის რეზისტენტობას, რაც კიდევ თავის მხრივ ზრდის ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების რისკს.

მჟავა ბაზის დისბალანსი:

ადამიანის სხეულის მჟავა-ტუტოვანი ბალანსი უნდა იყოს დაახლოებით 7.4 (ოდნავ ტუტე). მნიშვნელოვანია მჟავა ბაზის დონის მონიტორინგი. თუ თქვენი ორგანიზმი დიდი ხნის განმავლობაში რჩება ძალიან მჟავე გარემოში, ამან შეიძლება გამოიწვიოს ჯანმრთელობის მრავალი პრობლემა. მჟავა-ტუტოვანი დისბალანსი შეიძლება გამოიწვიოს იმუნური სისტემის დასუსტება. ჯანმრთელობის სხვა რისკებს მიეკუთვნება შაკიკი, რევმატიზმი ან ოსტეოპოროზი.

ალერგიები:

თეთრი ფქვილი შეიცავს გლუტენს, პროტეინს, რომელსაც შეუძლია ნაწლავის ლორწოვანი გარსის დაზიანება. ცნობილია, რომ გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომი ზრდის თქვენი იმუნური სისტემის დაქვეითების რისკს, როგორც ეს ნაჩვენებია ალერგიის ან საკვების შეუწყნარებლობის დროს. თქვენ ასევე უფრო მგრძნობიარე ხართ ორგანიზმში ინფექციებისდა მიმართ.

დეპრესია:

ამერიკულმა კვლევამ აჩვენა, რომ სწრაფად ხსნადი ნახშირწყლების მოხმარებამ შეიძლება გამოიწვიოს დეპრესია. ის ასევე ასოცირდება ორგანიზმში შაქრის დონის მკვეთრ რყევებთან, რის შედეგადაც საპასუხოდ გამოიყოფა სხვადასხვა ჰორმონები. ეს იწვევს განწყობის ცვალებადობას და დაღლილობას.

ანთება:

რაფინირებული თეთრი ფქვილის მოხმარებამ შეიძლება გამოიწვიოს ანთებითი პროცესი, რომელსაც გლიკაცია ეწოდება. ის ხშირად ასოცირდება ქრონიკულ დაავადებებთან, როგორიცაა გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები და ართრიტი. სისხლში შაქრის რყევები ხელს უშლის ორგანიზმს ცილების ენერგიად გადაქცევაში, რაც შესაბამისად იწვევს ანთებას.

საჭმლის მომნელებელი პრობლემები:

თუ ხშირად გაქვთ შეკრულობასთან დაკავშირებული პრობლემები, უნდა შეამციროთ მოხმარებული თეთრი ფქვილის რაოდენობა. გაწმენდის პროცესში მარცვლეულში შემავალი უხეშობის დაახლოებით 80% იკარგება. ეს დიეტური ბოჭკოები ჯანსაღი მონელების გასაღებია.

თეთრი ფქვილის მოხმარებამ ზოგჯერ შეიძლება გამოიწვიოს მეტეორიზმი, დიარეა, გულისრევა და წონის დაკლებაც კი. თუ თქვენ გაქვთ რომელიმე ამ სიმპტომიდან, შეიძლება გქონდეთ გლუტენის აუტანლობა (ცელიაკია). თეთრი ფქვილი, ჭვავის ფქვილი და ქერის ფქვილი შეიცავს გლუტენს, ამიტომ ცელიაკიით დაავადებული უნდა მოერიდოთ ამ საკვებს. თუ არ გაქვთ გლუტენის აუტანლობა, მაინც გირჩევთ, რომ დიეტაში თეთრი ფქვილის რაოდენობა შეამციროთ ზემოთ ჩამოთვლილი მიზეზებისდა გამო.

Facebook კომენტარები