თესლები, რომლებიც უსაფრთხო და ჯანსაღია..
საზამთროს ორმოები:
საზამთროს თესლებს დიდი პატივისცემა არასდროს დაუმსახურებია, მაგრამ ამაოდ. საზამთროს თესლი შეიცავს რკინასა და თუთიას, შთანთქმის სიჩქარით 85-90%-ზე მეტია, აგრეთვე ბოჭკოვანი და მონელებისთვის სასარგებლო ცილას - 1 გრამი 24 თესლზე. ასევე ნაჩვენებია, რომ საზამთროს თესლები ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დონის რეგულირებას და კანის მდგომარეობის გაუმჯობესებას. რა თქმა უნდა, ჩვენ არ ვსაუბრობთ სათბურის ხილზე.
ნესვის თესლი:
თუ მიიღებთ ნესვის თესლებს თავდაპირველი სახით, ღეჭვის გარეშე, მაშინ ისინი სწრაფად გამოიყოფა ორგანიზმიდან ბუნებრივად, მხოლოდ სარგებელი მოაქვს როგორც ბუნებრივი საფაღარათო საშუალება. თუმცა, გირჩევთ შემდეგ ჯერზე ნესვის თესლი კარგად დაღეჭოთ, რათა მიიღოთ ღირებული საჭმლის მომნელებელი ფერმენტები, რომლებიც დაგეხმარებათ საჭმლის მონელების დროს. ამ ფერმენტების გარდა, ნესვის თესლი შეიცავს პროტეინს, ფოსფორს, კალიუმს და A ვიტამინს.
ყურძნის მარცვლები:
ყურძნის მარცვლებს ასევე მიეწერება გულისა და სისხლძარღვების ჯანმრთელობის გაძლიერების უნარი, ალცჰეიმერის დაავადების განვითარების რისკის შემცირება. ეს ძლიერი ნივთიერება ასევე საკმარისი რაოდენობით გვხვდება ყურძნის თესლში, ვიტამინ E-სთან და ლინოლეინის მჟავასთან ერთად.
ბროწეულის მარცვლები:
ბროწეულის მარცვლები განსაკუთრებით მდიდარია პოლიფენოლებით, ასევე ტანინებით, კვერცეტინით და ანთოციანინებით - ეს ყველაფერი ბროწეულის მარცვლებს სასარგებლოა გულის ჯანმრთელობისთვის და კიბოს წინააღმდეგ საბრძოლველად. ასევე ითვლება, რომ ძლიერ ანტიოქსიდანტებს და პოლიფენოლებს შეუძლიათ გაზარდონ ჯანსაღი უჯრედების გადარჩენა და გამოიწვიოს კიბოს უჯრედების სიკვდილი, რაც ხელს უშლის სიმსივნის ზრდას. ანთოციანინებს ასევე აქვთ ანთების საწინააღმდეგო, ანტივირუსული და ანტიმიკრობული თვისებები.
თესლი, რომელიც არ უნდა მიირთვათ
ატმის, ნექტარინის, ქლიავის, გარგარისა და ალუბლის თესლები შეიცავს გარკვეულ ნივთიერებას, რომელიც მათი დაღეჭვისას ციანიდად გადაიქცევა. მცირე რაოდენობამაც კი შეიძლება ჯანმრთელობის სერიოზული საფრთხე შეუქმნას.
ვაშლის და მსხლის თესლები ასევე შეიცავს ციანიდს, მხოლოდ გაცილებით მცირე რაოდენობით, ამიტომ ითვლება, რომ მათი გამოყენება არ იწვევს რაიმე გვერდით მოვლენებს. თუმცა, ზოგიერთი დიეტოლოგი არ გირჩევთ ამ თესლების ყოველდღიურად ჭამას ჩვევად იქცეს.
ავოკადოს ორმო ითვლება ოდნავ ტოქსიკურად, როგორც წესი, მისი ნივთიერებები არც თუ ისე საშიშია მცირე რაოდენობით მოხმარებისას. თუმცა, მისმა გამოყენებამ შეიძლება გამოიწვიოს ალერგიული რეაქცია, ასევე გამოიწვიოს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დარღვევაც.