რომელი ბანანი უნდა მიირთვათ: მწვანე თუ მუქი წერტილებით?. .
ზოგიერთ ჩვენგანს ხშირად აინტერესებს როდის შეგვიძლია ბანანის ჭამა? როდესაც სრულიად ყვითელია თუ როდესაც მთლიანად იფარება მუქი წერტილებით? ამ ყველაფერს კიდევ უფრო ართულებს ის ფაქტი, რომ ბანანის კვების ფონი მისი მომწიფებისას იცვლება.
ალბათ შეგიმჩნევიათ, რომ რაც უფრო მწიფეა ბანანი, მით უფრო ტკბილია. ეს იმიტომ ხდება, რომ ნაყოფის ფერმენტები მუდმივად არღვევენ სახამებელს (შაქრის გრძელ პოლიმერულ ფორმას) და ცვლის მას მარტივ შაქრებად (მონოსაქარიდები, დისაქარიდები), რაც ბანანს უფრო ტკბილს ხდის.
სწორედ ამიტომ, სანამ ზედმეტად მწიფე ბანანს აგემოვნებთ, სინამდვილეში სუფთა შაქარს მიირთმევთ! მაგრამ ეს ყველაფერი არ არის!
იაპონელებმა დაამტკიცეს, რომ ბანანს აქვს კიბოს საწინააღმდეგო და ანტიოქსიდანტური თვისებები. და ეს უნიკალური თვისებები საუკეთესოდ ვლინდება მაშინ, როდესაც ბანანი დაფარულია მუქი ლაქებით. ქიმიკოსები ამ ლაქებს უწოდებენ TNF ნაერთს და ისინი საკმაოდ ეფექტურია თქვენი სხეულის არაჯანსაღ უჯრედებზე. რაც უფრო მეტ მუქი შეფერილობის ბანანს მიირთმევთ, ეს მით უკეთესად აძლიერებს თქვენს იმუნურ სისტემას!
ამიტომ, გახსოვდეთ, რომ მწიფე ბანანი ერთ-ერთი ყველაზე ეფექტური კიბოს საწინააღმდეგო საშუალებაა. ხოლო ყვითელი ბანანი მუქი ლაქებით 8-ჯერ უკეთესია მისი ჯანმრთელობის სარგებლობის თვალსაზრისით.
ყოველივე ზემოთქმულის გარდა, გადამწიფებული ბანანი შესანიშნავი არჩევანია, როცა თქვენს ორგანიზმს შაქრის სწრაფი მატება სჭირდება. მაგალითად, როცა თავს ძალიან დეპრესიულად და დაღლილად გრძნობთ!
თუმცა, უნდა გვახსოვდეს, რომ ბანანი ძალიან კალორიულია, ამიტომ თუ წონას აკონტროლებთ, მწვანე ხილი თქვენი არჩევანია. ის არც ისე მაღალკალორიულია. შეარჩიეთ ის, რაც ჩვენს სურათზეა წარმოდგენილი 3 და 4 ნომრების ზემოთ.
რაც შეეხება ნამდვილ ბანანს, უფრო პატარა, ეგრეთ წოდებულ „ბავშვის“ ჯიშებს, უფრო სასარგებლოა მწვანე შეფერილობის დროს მისართმევად.
მწვანე პატარა ბანანს აქვს ვიტამინებისა და მინერალების სიუხვე. ერთი ასეთი ხილი შეიცავს დაახლოებით 300 მგ ნატრიუმს, რომელიც აუცილებელია ადამიანის ორგანიზმისთვის წყალ-მარილის ბალანსის შესანარჩუნებლად. ნატრიუმის ყოველდღიური მიღება უნდა იყოს 1 გ, ანუ საკმარისია 3 მინი ბანანის მირთმევა ორგანიზმისთვის.
სპეციფიკური ცხიმოვანი მჟავების არსებობა მოკლე ქიმიური ნაერთით ხელს უწყობს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის აქტივობის ნორმალიზებას. ნაყოფის რბილობი კი კუჭში მჟავის განეიტრალებას უწყობს ხელს.
მაგრამ მათი მთავარი უპირატესობა ორგანიზმში კალციუმის შეკავებაა.ყავის, შავი ჩაის, გაზიანი სასმელების ყოველდღიური მოხმარება ხელს უწყობს ორგანიზმში კალციუმის შემცირებას. ხოლო მწვანე ბანანის დღიური ნორმის მიღებით შეგიძლიათ დაზოგოთ სასიცოცხლო მნიშვნელობის მიკროელემენტი, რომელიც ჩვენი ორგანიზმის ძვლოვანი სისტემის საფუძველია.