კერატი ცილის გემრიელი და ჯანსაღი წყაროა!

234
Flekosteli

კერატი ცილის გემრიელი და ჯანსაღი წყაროა!

ტკბილი ფხვნილი, რომელიც მიიღება კარაბის ხის ნაყოფის რბილობისაგან, ჩვეულებრივ უწოდებენ “კარობს”. Carob ფხვნილი ცოტათი ჰგავს კაკაოს ფხვნილს, მხოლოდ ძალიან ტკბილია. ის რეკომენდებულია კაკაოსა და შაქრის (შოკოლადის) შემცვლელად.

კარობო მზადდება გამხმარი წიპწებისგან:

კარობო ასე ჰქვია ჯიშის ხის (Сepatonia siliqua L.) – პარკოსანთა ოჯახის მცენარეების დაფქულ წიპწებს. კარბოს ლობიოს აქვს ძალიან ტკბილი (50% შაქარი) და წვნიანი რბილობი, რომლითაც ამზადებენ კაკაოს “შემცვლელს” – “კარობს”.

Carob არის ტკბილი ფხვნილი, რომელიც ჰგავს კაკაოს შაქარს, მხოლოდ ოდნავ შემკვრელი. კარობო შოკოლადის სასარგებლო „შემცვლელად“ ითვლება.

ჯერ ერთი, კაკაოს მარცვლებისგან განსხვავებით, კარობი თავისთავად ტკბილია და ტკბილეულის მომზადებისას არ საჭიროებს რაფინირებული შაქრის დამატებას.

მეორეც, კარობი შეიცავს ვიტამინებისა და მინერალების მდიდარ კომპლექტს. კარობო შეიცავს 8% ცილას და  A, B, B2, B3 და D ვიტამინებს. შეიცავს უამრავ კალციუმს, ფოსფორს, კალიუმს და მაგნიუმს, ასევე შეიცავს რკინას, სპილენძს, ნიკელს და მანგანუმს ორგანიზმისთვის მოსანელებელ ფორმაში და ბარიუმი.

მესამე, ყავისა და კაკაოსგან განსხვავებით, კარობო არ შეიცავს ფსიქოტროპულ ნივთიერებებს: კოფეინს და თეობრომინს, რომლებიც შოკოლადშია და რომლებიც ნარკოტიკულ და ალერგიულს იწვევს.

კოფეინი და თეობრომინი ორივე სტიმულატორია. კოფეინი მოქმედებს უშუალოდ ტვინზე, ასტიმულირებს გრძნობებს, შთაგონებას და სიფხიზლეს. კოფეინი შეიძლება გადავიდეს დედის რძეში და ორსულ ქალებს ასევე ურჩევენ, თავი შეიკავონ კოფეინის მიღებისგან.

კოფეინს აქვს ტკივილგამაყუჩებელი თვისებები, მაგრამ მას ასევე აქვს გვერდითი მოვლენები, როგორიცაა შფოთვა, ნერვიულობა, გულისრევა და გახშირებული გულისცემა. ის ასტიმულირებს კუჭის წვენის გამომუშავებას და მოქმედებს როგორც შარდმდენი, რაც ნიშნავს, რომ წყალში ხსნადი ვიტამინები B და C შეიძლება გაჟონოს წყალთან ერთად.

კოფეინი ასტიმულირებს ორგანიზმის ენერგეტიკული რეზერვების გამოყოფას, ანუ შაქრის მარაგი სწრაფად გამოიყოფა სისხლში. თქვენ იცით, რას იწვევს ეს: დიაბეტი, სიმსუქნე და ა.შ.

კარობო არ შეიცავს ოქსილის მჟავას, რომელიც ხელს უშლის ორგანიზმს კალციუმის და თუთიის გამოყენებაში. ეს მინერალები (კალციუმი და თუთია) აუცილებელია ჯანსაღი კანისთვის. შოკოლადში ოქსილის მჟავას არსებობა შეიძლება იყოს პასუხისმგებელი აკნეზე, რაც ჩვეულებრივ გვხვდება მოზარდებში, რომლებიც მიდრეკილნი არიან შოკოლადის გადაჭარბებული მოხმარებისკენ.

კარობო შეიძლება შეიცვალოს კაკაოს ფხვნილით ნებისმიერ რეცეპტში!

Facebook კომენტარები
Varikosette