მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეულის ყოველდღიური მიღება გეხმარებათ ტვინის სიჯანსაღის დაცვაში!

333

მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეულის ყოველდღიური მიღება გეხმარებათ ტვინის სიჯანსაღის დაცვაში!

ნამდვილად მნიშვნელოვანი აღმოჩენაა!

ჩიკაგოს რაშის უნივერსიტეტის მკვლევარების მიერ ჩატარებულმა კვლევამ, რომელიც გამოქვეყნდა სამეცნიერო ჟურნალში Neurology, დაადასტურა, რომ ფოთლოვანი მწვანილის ყოველდღიურად მირთმევა მეხსიერების და კოგნიტური ფუნქციის შენარჩუნებაში დაგეხმარებათ.

მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეული, როგორიცაა ისპანახი და სალათის ფოთოლი, მდიდარია ფოლიუმის მჟავით, მკვებავი ელემენტით, რომელიც მიეკუთვნება ვიტამინ B ჯგუფს, რომელიც ასევე ძალიან მნიშვნელოვანია შემეცნებითი განვითარებისთვის.

განცხადების საშუალებით ექიმმა და კვლევის ლიდერმა მართა კლერ მორისმა, კვების ეპიდემიოლოგმა, თქვა, რომ „დიეტაში ფოთლოვანი მწვანე ბოსტნეულის ყოველდღიური პორციის დამატება შეიძლება მარტივი გზა იყოს ტვინის ჯანმრთელობის განვითარებისთვის“ და განმარტა, რომ „ეფექტური სტრატეგიებია საჭიროა დემენციის თავიდან ასაცილებლად“, რომელიც იზრდება მოსახლეობის დაბერების და სიცოცხლის ხანგრძლივობის ზრდის ფონზე, რომელიც ასევე ძირითადად დასავლეთის ქვეყნებში ფიქსირდება.

კვლევა თავის მხრივ მოიცავდა 960 ხანდაზმულ მოხალისეს, რომლებმაც შეავსეს კვების კითხვარები და მიიღეს ყოველწლიური შეფასებები მომდევნო ხუთი წლის განმავლობაში.

შედეგად, მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ მათ, ვინც პერიოდულად მოიხმარდა ფოთლოვანი მწვანილის ულუფას, მეხსიერების და აზროვნების უნარის დაქვეითება უფრო ნელი იყო, ვიდრე იმ ადამიანებში, რომლებიც იშვიათად ან არასდროს იღებდნენ მათ.

კვლევა მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეულის ტვინთან კავშირის შესახებ
მკვლევარებმა ასევე შეაფასეს პორციების სიხშირე და რაოდენობა, რომელსაც ისინი მოიხმარდნენ მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეულიდან, როგორიცაა ისპანახი, კალე ან სალათის ფოთოლი.

მათ ანალიზისთვის დაყვეს მონაწილეები ხუთ ჯგუფად, სიხშირის მიხედვით, რომლითაც ისინი მოიხმარდნენ ფოთლოვან მწვანილს და შეადარეს მათი შემეცნებითი ქულები, ვინც ყველაზე მეტს ჭამდა (საშუალოდ დაახლოებით 1,3 პორცია დღეში) და მათ, ვინც ჭამდა ყველაზე ნაკლებს (0, 1 პორცია). თითოეულ დღეს).

თუმცა, კოგნიტური დაქვეითების მაჩვენებელი მათში, ვინც მეტ ბოსტნეულს ჭამდა, უფრო ნელი იყო მათთან შედარებით, ვინც ნაკლებს ჭამდა. მორისის მიხედვით, გამტარუნარიანობის განსხვავება უდრის 11 წლით უმცროსს.

სამუშაოსთვის მეცნიერებმა ასევე გაითვალისწინეს სხვა ფაქტორები, რომლებიც გავლენას ახდენენ ტვინის ჯანმრთელობაზე, როგორიცაა ალკოჰოლის მოხმარება, მოწევა, მაღალი წნევა, სიმსუქნე, განათლების დონე და ფიზიკური და შემეცნებითი აქტივობის რაოდენობა.

”კვლევის შედეგები არ ადასტურებს, რომ მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეულის ჭამა ანელებს ტვინის დაბერებას, მაგრამ აჩვენებს ასოციაციას”, – თქვა მორისმა და აღნიშნა, რომ ”კვლევა ვერ გამორიცხავს ამ ურთიერთობის სხვა შესაძლო მიზეზებს”.

მან განმარტა, რომ ვინაიდან კვლევა ფოკუსირებულია ხანდაზმულ ადამიანებზე, შედეგები შეიძლება არ ეხებოდეს მოზარდებს და თვლის, რომ შედეგები ამიერიდან უნდა დადასტურდეს სხვა მკვლევარების მიერ სხვადასხვა პოპულაციისა და რანდომიზებული კვლევებით, რათა დადგინდეს მიზეზობრივი კავშირი მწვანეფოთლოვანი მცენარის მოხმარებასა და კოგნიტური გაუარესების სიხშირის შემცირებას შორის.

Facebook კომენტარები