6  ყველაზე სასარგებლო და აუცილებელი თესლი ჩვენი ჯანმრთელობისთვის

1261

6  ყველაზე სასარგებლო და აუცილებელი თესლი ჩვენი ჯანმრთელობისთვის

უძველესი დროიდან ადამიანი ფართოდ იყენებდა მათ საკვებად და სამკურნალოდ.

1. ჩიას თესლი

აქ მოცემულია რამდენიმე ფაქტი ჩიას თესლის  სასარგებლო თვისებების შესახებ:

– 2,5-ჯერ მეტ ცილას შეიცავს  ვიდრე ლობიო
– 3-ჯერ მეტი ანტიოქსიდანტური აქტივობა აქვს  ვიდრე მოცვს
– 3-ჯერ მეტ რკინას შეიცავს  ვიდრე ისპანახი
– 6-ჯერ მეტ კალციუმს შეიცავს , ვიდრე ძროხის რძე
– 7-ჯერ ვიტამინ C -ს ვიდრე ფორთოხალი

ვიტამინებითა და მინერალებით მდიდარი ეს საოცარი თესლი არის ბოჭკოების, ცილების და ანტიოქსიდანტების შესანიშნავი წყარო, ასევე ამ მცენარეში ომეგა -3 უჯერი ცხიმოვანი მჟავების უმაღლესი შემცველობაა.

ჩიას თესლს შეუძლია გაათავისუფლოს სახსრების ტკივილი, ხელი შეუწყოს წონის დაკლებას, უზრუნველყოს დამატებითი ენერგია და დაიცვას სერიოზული დაავადებებისგან, როგორიცაა დიაბეტი და გულის უკმარისობა.

2. Ბროწეულის მარცვლები

იგი ანტიოქსიდანტების შესანიშნავი წყაროა, ამიტომ  იცავს ჩვენს ორგანიზმს თავისუფალი რადიკალების მავნე ზემოქმედებისგან, რომლებიც იწვევენ ნაადრევ დაბერებას.

მარტივად რომ ვთქვათ, ბროწეულის წვენი ზრდის ჟანგბადის დონეს ადამიანის სისხლში. ანტიოქსიდანტები ებრძვიან თავისუფალ რადიკალებს და ხელს უშლიან თრომბების წარმოქმნას სისხლძარღვებში. ეს საშუალებას გაძლევთ შეინარჩუნოთ სისხლის თავისუფალი მიმოქცევა და უზრუნველყოთ ჟანგბადის ნორმალური წვდომა ქსოვილის უჯრედებში.

3. გოგრის თესლი

ეს ერთადერთი თესლია, რომელიც ხელს უწყობს ტუტე გარემოს შექმნას. გოგრის თესლი ხასიათდება ცილის მაღალი შემცველობით. ამ თესლის 100 გრამი  უზრუნველყოფს ადამიანის ცილის მოთხოვნილების 54 პროცენტს.

უმეტესობა ჩვენგანი ღებულობს აბებს B ვიტამინის დეფიციტის შესავსებად, გოგრის თესლი კი ამ მხრივ ბევრად ეფექტურია. ის მდიდარია თიამინით, რიბოფლავინით, ნიკოტინამიდით, პანტოტენის მჟავით, ვიტამინი B-6 და ფოლიუმის მჟავით.

4. Გარგარის თესლი

გარგარის მარცვალი, ისევე როგორც თხილისა და სხვა თესლის უმეტესობა, ძალიან სასარგებლოა. მათში შემავალ საკვებ ნივთიერებებს შორის არის ამიგდალინი, რომელიც ასევე ცნობილია როგორც ვიტამინი B-17. ის კლავს კიბოს უჯრედებს და ამით ხელს უშლის კიბოს განვითარებას.

ამიგდალინით მდიდარი საკვები ბევრია, მაგრამ მათი უმეტესობა პრაქტიკულად გაქრა ცივილიზებული ქვეყნების მცხოვრებთა ყოველდღიური რაციონიდან.

5. Სეზამის თესლი

სეზამის მარცვლები განსაკუთრებით სასაეგებლოა  სიხალისის გასაწმენდად.
ისინი არის მაგნიუმის და სპილენძის, ასევე კალციუმის, რკინის, ფოსფორის, ვიტამინი B1, თუთიის და დიეტური ბოჭკოების შესანიშნავი წყარო.

გარდა ამ აუცილებელი საკვები ნივთიერებებისა, სეზამის თესლი შეიცავს ორ უნიკალურ ინგრედიენტს: სეზამინს და სეზამოლინს. ორივე ეს ნაერთი მიეკუთვნება მკვებავი ბოჭკოების ჯგუფს, რომელსაც ლიგნანები ეწოდება.

მათ აქვთ უნარი შეამცირონ სისხლში ქოლესტერინის დონე ადამიანებში, თავიდან აიცილონ მაღალი წნევა და გაზარდონ ცხოველებში ვიტამინი E მარაგი.

ცნობილია, რომ სეზამინი ასევე იცავს ღვიძლს ჟანგვითი დაზიანებისგან.

6. მზესუმზირის თესლი

მზესუმზირის თესლი არის E ვიტამინის განსაკუთრებული წყარო, ადამიანის ორგანიზმში ხსნადი მთავარი ანტიოქსიდანტი. ვიტამინი E მოძრაობს მთელ სხეულში, ანეიტრალებს თავისუფალ რადიკალებს, რომლებსაც შეუძლიათ დააზიანონ ცხიმის შემცველი სტრუქტურები და მოლეკულები, როგორიცაა უჯრედის მემბრანა, ტვინის ქსოვილი და ქოლესტერინი.

მზესუმზირის თესლი მდიდარია ფიტოსტეროლით. ეს არის მცენარეული წარმოშობის ქიმიური ნაერთები, სტრუქტურით ქოლესტერინის მსგავსი.

საკმარისი რაოდენობით რეგულარულად მოხმარებისას მათ შეუძლიათ შეამცირონ ქოლესტერინის დონე, გააუმჯობესონ იმუნური პასუხი და შეამცირონ გარკვეული კიბოს განვითარების რისკი.

აუცილებლად სანახავი:20 როგორ ავარჩიოთ და შევინახოთ კოჭა? რა დროსაა რეკომენდებული მიღება?

Facebook კომენტარები