ვაშლის სასარგებლო და საზიანო თვისებები ჩვენი ჯანმრთელობისთვის
ვაშლი უნიკალური პროდუქტია, რომელიც ადამიანისთვი შეიძლება არამარტო სასარგებლო იყოს, არამედ საზიანოც კი.
ხილს შორის ვაშლი ძალიან გავრცელებული პროდუქტია და ის ძალიან ბევრ დიეტაშიც კი გვხვდება.
ახალი ვაშლის სასარგებელი და საზიანო თვისებები:
ვაშლის თითქმის 80% წყალია. დანარჩენი კი არის ბოჭკოვანი, ორგანული მჟავები და ასევე ნახშირწყლები.
ახლად მოკრეფილი ვაშლი ამ დროს ყველაზე სასარგებლოა, რადგან სწორედ მაშინ აღწევს საკვები ნივთიერებების კონცენტრაცია მაქსიმუმს.
ახალი ვაშლის ჭამის დროს, ორგანიზმში შედის სხვადასხვა ნივთიერებები, როგორიცაა:
- პექტინი იგი აუმჯობესებს ნაწლავის მუშაობას, ასუფთავებს მას ტოქსინებისგან
- ვიტამინები: E, B და ასევე A ჯგუფის
- მინერალები: კალიუმი; კალციუმი; მაგნიუმი; რკინა; თუთია; ქლორი; გოგირდი; სპილენძი
ყველაზე დიდი რაოდენობით არის რკინა, რომელიც პასუხისმგებელია სისხლისა და კალციუმის ხარისხზე, რაც აუცილებელია კუნთოვანი სისტემისა და გულსისხლძარღვთა სისტემისთვის;
- ანტიოქსიდანტები, რომლებიც ხელს უშლიან ჟანგვის პროცესებს;
- ტანინები, რომლებსაც აქვთ ანთების საწინააღმდეგო მოქმედება შარდსასქესო და გულსისხლძარღვთა სისტემის დაავადებების დროს;
ერთი მხრივ, ვაშლს აქვს საკვები ნივთიერებების მდიდარი კომპლექსი, რომელსაც შეუძლია შეცვალოს საკვების მიღება. მეორე მხრივ, ბევრ ადამიანში ვაშლი იწვევს გაღიზიანებას კუჭის კედლების მჟავებით.
საშუალოდ, წითელი ვაშლის კალორიული ღირებულებაა 47 ერთეული, ხოლო მწვანე ვაშლს დაახლოებით 35 ერთეული. მწვანე ვაშლი, მიღება რეკომენდებულია დიეტის დროს.
ვაშლის სამკურნალო თვისებების მიუხედავად, უნდა იცოდეთ, რომ ყველაფერი ზომიერად უნდა მიიღოთ. ასეთი ჯანმრთელი ხილიც კი, თუ ზედმეტად მიიღებთ, შეიძლება საზიანო იყოს. ეს განსაკუთრებით ეხება წყლულოვანი დაავადების მქონე ადამიანებს, განსაკუთრებით თორმეტგოჯა ნაწლავის შემთხვევაში, ხილის შემცველი მჟავა მათთვის უკუნაჩვენებია.
ორსულობის დროს ექიმები გვირჩევენ ოდნავ გავზარდოთ ვაშლის მოხმარება (რა თქმა უნდა, იმ პირობით, რომ ქალებს კუჭისა და საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის პრობლემები არ აქვს). რაც შეეხება ახალშობილთათვის ვაშლის დამატება საკვებში რეკომენდირებულია 3-4 თვის მერე, ძუძუთი კვების დროს კი დაახლოებით 6 თვის შემდეგ. ვაშლი განსაკუთრებით სასარგებლოა ყაბზობის მქონე ბავშვებისთვის.