ხელნაკეთი ლაქტოფერმენტირებული ხახვი კუჭის მჟავის დასაბალანსებლად, ცხიმის მოსაცილებლად და ტვინის ფუნქციის გასაუმჯობესებლად
ფერმენტირებული საკვების მიღება საშუალებას გაძლევთ უკეთ აითვისოთ ის საკვები ნივთიერებები, რომელსაც მიირთმევთ.
კვების მრეწველობაში დუღილი ეხება შაქრის მჟავებად გადაქცევის პროცესს. ეს პრაქტიკა დიდი ხანია გამოიყენება მრავალ კულტურაში, რომელთაგან ყველაზე გავრცელებულია ლაქტოფერმენტაცია.
რა არის ლაქტო დუღილი?
ტერმინი ლაქტო ეხება ბაქტერიების სპეციფიკურ ტიპს, სახელწოდებით Lactobacillus. ამ ბაქტერიების შტამები გვხვდება მცენარის ზედაპირზე, ასევე ადამიანის კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში, პირის ღრუსა და საშოში.
ამ ბაქტერიებს უწოდებენ Lacobacillus იმის გამო, რომ ისინი პირველად აღმოაჩინეს ლაქტურ ფერმენტებში. როგორც თავიდანვე აღვნიშნეთ, შაქარს იყენებენ რძემჟავად გადაქცევისთვის. ეს მჟავა მოქმედებს როგორც ბუნებრივი კონსერვანტი, ოსტატურად აჩერებს მავნე ბაქტერიების ზრდას. თუმცა, საკვების შენარჩუნების გარდა, ლაქტოფერმენტირებული საკვები ასევე იძლევა ჯანმრთელობის სხვა სარგებელს.
აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას და საკვები ნივთიერებების შეწოვას
ფერმენტირებული საკვები საშუალებას გაძლევთ უკეთ აითვისოთ საკვები ნივთიერებები, რომელსაც მიირთმევთ. ფერმენტირებული საკვები ასევე აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას და კურნავს საჭმლის მომნელებელ ტრაქტს ჯანსაღი და სასარგებლო ბაქტერიების გასამრავლებლად.
იმუნიტეტის გაზრდა: იცოდით, რომ ჯანსაღი ნაწლავი დაავადების წინააღმდეგ მთავარი პროფილაქტიკური ღონისძიებაა? ასე რომ, ის ფაქტი, რომ თქვენს ყოველდღიურ დიეტაში მეტი ფერმენტირებული საკვების დამატება ხელს უწყობს იმუნიტეტის ამაღლებას, გასაკვირი არ არის. ფერმენტირებულ საკვებში შემავალი ჯანსაღი ბაქტერიები აკონტროლებენ იმუნურ უჯრედებს და ხელს უშლიან აუტოიმუნურ რეაქციებს, როგორიცაა ანთება.
ტვინის ფუნქციის გაუმჯობესება: არსებობს ძლიერი კავშირი ტვინსა და საჭმლის მომნელებელ და იმუნურ სისტემებს შორის, როგორც ნებისმიერ სხვა სხეულებრივ პროცესთან. მაგალითად, თქვენ ალბათ შეგიმჩნევიათ, რომ ყოველ ჯერზე გაციების ან გრიპის დაჭერისას თავს ბუნდოვნად გრძნობთ.
ამ კავშირის მიზეზი არის ნერვი, რომელიც აწვდის ინფორმაციას ნაწლავის ნერვული სისტემიდან ცენტრალურ ნერვულ სისტემაში. ნაწლავში სასარგებლო ბაქტერიების ჯანსაღი რაოდენობის შენარჩუნება ხელს უწყობს ამ სისტემებს შორის ჯანსაღი ურთიერთობის შენარჩუნებას და ამით კოგნიტური პრობლემების თავიდან აცილებას.
შეიცავს ძლიერ ანტიოქსიდანტებს: ლაქტო-ფერმენტირებული საკვები სავსეა ძლიერი ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც ესხმიან კიბოსთან დაკავშირებულ თავისუფალ რადიკალებს. ისინი ასევე ებრძვიან ანთებას და აძლიერებენ იმუნიტეტს. აქედან გამომდინარე, ფერმენტირებული საკვების მიღება ხელს უწყობს ანთებასთან დაკავშირებულ მდგომარეობებს, როგორიცაა ეგზემა და ართრიტი.
Წონის კლება: იმის გათვალისწინებით, რომ ლაქტოფერმენტირებული საკვები არეგულირებს სხვადასხვა ჰორმონალურ ფუნქციებს, ისინი ასევე არეგულირებენ ლტოლვას და თრგუნავენ მადას. მეცნიერულად დადასტურდა, რომ ისინი, ვინც რეგულარულად მოიხმარენ ჯანსაღ პრობიოტიკებს, უფრო დაბალი პროცენტით არიან სიმსუქნის რისკის ქვეშ.
მოამზადეთ საკუთარი ხელით ლაქტოფერმენტირებული ხახვი:
საკუთარი ფერმენტირებული ხახვის დამზადება ბევრად აღემატება მაღაზიაში ნაყიდი ხახვის გამოყენებას, რადგან ისინი არ შეიცავს ხელოვნურ ინგრედიენტებს. აღსანიშნავია, რომ სუფრის მარილის ნაცვლად, თქვენ უნდა გამოიყენოთ ბუნებრივი მარილი, როგორიცაა კელტური ზღვის მარილი, ჰიმალაის მარილი ან კოშერის მარილი.
ინგრედიენტები:
2 კგ პატარა ხახვი, გახეხილი
1 ლიტრი სუფთა წყალი
5 გრ მარილი თქვენი არჩევანით
მუჭა ნივრის კბილი, გახეხილი
სანელებლები: ქინძი, შავი პილპილი, ჩილი და რამდენიმე ფართო შუშის ქილა ხუფებით
ინსტრუქცია:
მარილწყალის მოსამზადებლად მარილი გახსენით ლიტრ წყალში.
ხახვი მოათავსეთ ქილებში და შემდეგ დაასხით მარილწყალი, ზემოდან დაახლოებით 4 სმ ადგილი დატოვეთ, დახუფეთ ქილები.
დატოვეთ ოთახის ტემპერატურაზე და გახსენით სახურავი ყოველდღიურად ორი კვირის განმავლობაში. შემდეგ გახსენით სახურავი ყოველ მეორე დღეს. დუღილის პროცესს ჩვეულებრივ 1-2 თვე სჭირდება
როგორც ხედავთ, ეს პროცესი ძალიან მარტივი, ეკონომიური და ჯანსაღია. ფერმენტირებული საკვების შენახვა შესაძლებელია რამდენიმე თვის განმავლობაში, რაც უზრუნველყოფს იაფ პროდუქტს ზამთარში, მაშინ როდესაც ახალი საკვები ძვირია, და ასევე უზრუნველყოფს ჯანმრთელობის სარგებლობის ფართო სპექტრს.