ბურდოკის სამკურნალო და სასარგებლო თვისებები, რომელიც ადამიანთა მცირე რაოდენობისთვისაა ცნობილი!

999

ბურდოკის სამკურნალო და სასარგებლო თვისებები, რომელიც ადამიანთა მცირე რაოდენობისთვისაა ცნობილი!

ბურდოკის ფესვი ძალიან ხშირად გამოიყენება ხალხურ მედიცინაში, რადგან მას აქვს უნიკალური სამკურნალო თვისებები…

მცენარის ფესვები შეიცავს ეთერზეთს, თითქმის 45% ინულინის პოლისაქარიდს, ფისებს, მთრიმლავ ნივთიერებებს, ლორწოს, ცილას, მინერალურ მარილებს, მწარე და ცხიმოვან ნივთიერებებს და მნიშვნელოვანი რაოდენობით C ვიტამინს. ფოთლები უნიკალურია ეთერზეთებში, მთრიმლავ ნივთიერებებში, ლორწოში. და ასკორბინის მჟავა. ხილი შეიცავს საკმაოდ ბევრ ცხიმს (20%).

ბურდოკის ფესვი ძალიან ხშირად გამოიყენება ხალხურ მედიცინაში, რადგან მას აქვს უნიკალური სამკურნალო თვისებები: შარდმდენი, ქოლეტური, დიაფორული, შეუძლია ტკივილის ჩაქრობა. ის ეხმარება პანკრეასს ფერმენტების გამომუშავებაში, აქვს მსუბუქი დამამშვიდებელი თვისებები და დადებითად მოქმედებს კანის მდგომარეობაზე. განსხვავდება ანტიმიკრობული, სადეზინფექციო და ანტისეპტიკური შესაძლებლობებით. აღსანიშნავია, რომ ხალხურ მედიცინაში ბურდოკის ფესვებისა და ფოთლების გამოყენება სამკურნალოდ ასევე ხელს უწყობს ალერგიული სიმპტომებისა და ქავილის მოცილებას.

ბურდოკის ხალხური რეცეპტები:

ბურდოკის ნაყენის რეცეპტი

რატომაა ბურდოკი სასარგებლო? დაჭრილ ფესვებს (10-25 გრამს) ასხამენ 2 ჭიქა მდუღარე წყალს, აჩერებენ თერმოსში 1 საათის განმავლობაში. ნაყენი დალიეთ სასურველია თბილი ფორმით 3-4 ჯერ დღეში ნახევარი ჭიქა.

გამოყენება: ქოლელითიაზისა და თირკმლის კენჭების, პოდაგრის, თორმეტგოჯა ნაწლავის ან კუჭის წყლულის, რევმატიზმის, შაქრიანი დიაბეტის, ბუასილის, გასტრიტის, აგრეთვე კანის დაავადებებისათვის, როგორიცაა ეგზემა, ფურუნკულოზი, ექსუდაციური დიათეზი და რაქიტი. მკურნალობის კურსი 20-50 დღეა.

ასევე, ბურდოკის ფესვის ნაყენი კარგ საშუალებად ითვლება ჭრილობების, წყლულების სამკურნალოდ და მეჭეჭების მოსაშორებლად. ხალხური მკურნალები გვირჩევენ სტენოკარდიის ინფუზიას გარგარულისთვის. თმის ცვენის შემთხვევაში თავის დაბანა და შეზელვა ინფუზიით ხელს შეუწყობს არა მხოლოდ თმის გამაგრებას, არამედ გარეგნობის გაუმჯობესებას.

ბურდოკის ფესვის დეკორქციის რეცეპტი:

მომზადებულ ფესვებს (15-20 გრამი) ასხამენ 1 ჭიქა წყალს და ადუღებენ დაბალ ცეცხლზე 20 წუთის განმავლობაში. შაყოვნებენ ასე 30 წუთი. ნახარშს ფილტრავენ და მიირთმევენ ჭამის შემდეგ 3-4-ჯერ დღეში, 1 ს.კ. გამოყენება: ეს დეკორქცია ძალიან სასარგებლოა შარდის ბუშტის ანთებითი პროცესების, ჩიყვის, ოსტეოქონდროზისა და რევმატიზმის დროს, აგრეთვე გაციების დროს, როგორც დიაფორეზული საშუალება.

ბურდოკის ფოთლების წვენი :

გარეცხეთ ახლად დაკრეფილი ფოთლები და გაატარეთ ბლენდერში ან  ხორცსაკეპ მანქანაში. მიღებული წვენი იწურება მარლის მეშვეობით რამდენიმე ფენაში. ყოველი მიღებული 500 მლ წვენისთვის საჭიროა 100 გრამი არაყი ან განზავებული ალკოჰოლი. აურიეთ და გააჩერეთ მთელი ღამით. როგორ დავლიოთ ბურდოკის წვენი: 3-ჯერ დღეში 30 წუთის განმავლობაში. ჭამის წინ, 2-3 სუფრის კოვზი.

ბურდოკის ახალი ფოთლების გამოყენება

ხალხურ მედიცინაში ბურდოკის ახალი ფოთლები ფართოდ გამოიყენება სახსრების სამკურნალოდ. ზოგჯერ ტკივილის შესამსუბუქებლად 1-2 ფოთოლიც საკმარისია. შეგროვებულ ფოთლებს იდებენ მტკივნეულ ადგილებში, ხოლო ზემოდან თბილი ქსოვილით იხვევენ. პროცედურა უნდა გაკეთდეს ღამით, შვება კი დილითვე იგრძნობა. ეს რეცეპტი ასევე გამოიყენება ჭრილობებისა და სისხლჩაქცევების სამკურნალოდ.

ბევრს აინტერესებს, რომელ მხარეს წაისვას ბურდოკი? ფოთლები დაიდეთ მტკივნეულ ადგილზე, ზედა მხრიდან.

უკუჩვენებები!

ბურდოკის მკურნალობისთვის უკუჩვენებები არ არსებობს. გარდა იმ შემთხვევებისა, როდესაც ორსულებმა უნდა მიიღონ პერორალურად სიფრთხილით, მაგრამ ისიც მხოლოდ ექიმთან კონსულტაციის შემდეგ.

Facebook კომენტარები