კაკლის ფოთლები მის ნაყოფზე არანაკლებ სამკურნალოა!
ყველამ იცის, რამდენად სასარგებლო და მკვებავია კაკლის ნაყოფი. მაგრამ ის ფაქტი, რომ მის ფოთლებს არანაკლებ სარგებელის მოტანა შეუძლია, ცოტამ თუ იცის.
მაგრამ კაკლის ფოთლები შეიცავს ისეთ ღირებულ ნივთიერებებს, როგორიცაა გლიკოზიდები, ფლავონოიდები, ასკორბინის მჟავა, კაროტინი, ვიტამინი B1 და სხვა.
თუ კაკლის ნაყოფი უპირველეს ყოვლისა აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ვინაიდან ისინი შეიცავს დიდი რაოდენობით ცილებს, მაშინ კაკლის ფოთლებს არა მხოლოდ აქვს მატონიზირებელი და აღმდგენი ეფექტი, არამედ ჭრილობების შეხორცებაც შეუძლია. ფოთლები ასევე იძლევა რბილ საფაღარათო და ანტიჰელმინთურ ეფექტს. ისინი გამოიყენება ინფექციური დაავადებებისა და დიარეის დროს. სხვათა შორის, ხალხურ მედიცინაში კაკალი რეკომენდებულია მამაკაცის პოტენციალის ასამაღლებლად, მამაკაცის უნაყოფობისა და პროსტატიტის დროს.
როგორც სამკურნალო ნედლეულს, ჩვეულებრივ იყენებენ მოუმწიფებელი ნაყოფის ფოთლებსა და ქერქს. ფოთლებს კრეფენ შემდეგნაირად: ცენტრალური ფოთლიდან ჭრიან ნაჭრებს, რომლებსაც მზეზე აშრობენ. მოყავისფრო და გაშავებული ფოთლები ამოღებულია.
კაკლის ფოთლების ნაყენები და დეკორქცია მიიღება პერორალურად რაქიტის, სკროფულას, დიაბეტის, კუჭისა და ნაწლავების კატარის დროს. ფოთლების ნახარშს იყენებენ ყელის ტკივილის დროს ღრძილების გასამაგრებლად. ასევე ნაყენს სვამენ ნივთიერებათა ცვლის გასაუმჯობესებლად და როგორც ზოგადი მატონიზირებელი საშუალება ბერიბერის, დაღლილობის, სხეულის სისუსტისა და კანის ზოგიერთი დაავადების დროსაც კი. ხალხურ მედიცინაში პერიკარპის წვენს მალამოს სახით იყენებენ სხვადასხვა წარმოშობის ჭრილობების, აგრეთვე ეგზემის, სხვა ქავილი დერმატიტისა და კანის ტუბერკულოზის სამკურნალოდ. მწვანე კაკლის ქერქის ნახარშს კი ჰიპოკრატეს დროიდან იყენებდნენ ჭიების გამოსადევნად.
ინფუზია მზადდება შემდეგნაირად: მოხარშეთ ჩაის კოვზი დაქუცმაცებული ფოთლები ჭიქა მდუღარე წყალთან ერთად. ჩამოსხმის შემდეგ გაფილტრეთ და დალიეთ სუფრის კოვზი დღეში 3-4-ჯერ.
თუ დეკორქციის მომზადება გჭირდებათ, მაშინ ადუღეთ სუფრის კოვზი ფოთოლი 2 ჭიქა წყალში 15-20 წუთის განმავლობაში, გაფილტრეთ. დეკორექციას სვამენ ისევე, როგორც ინფუზიებს. ისინი ეხმარებიან ბავშვებში სკროფულასა და რაქიტს. ფოთლების ნახარშები კარგია ჭრილობების სამკურნალოდ, მისგან მზადდება ლოსიონებიც კი.
ზეთის ინფუზია ასევე მზადდება ახალი დაჭრილი ფოთლებისგან. ამისათვის აიღეთ 50-80 გრ დაჭრილი ფოთოლი და 300 გრ სტერილური მზესუმზირის ზეთი, დაჟინებით გააჩერეთ ოთახის ტემპერატურაზე 15-20 დღის განმავლობაში.
დაუმწიფებელი ნიგოზი ხალხურ მედიცინაში რეკომენდებულია ღვიძლის დაავადებების სამკურნალოდ და პროფილაქტიკისთვის. მოუმწიფებელი ხილი შეიცავს ცხიმოვან ზეთს, რომელიც შეიცავს უამრავ პოლიუჯერი ცხიმოვან მჟავას, კალიუმის, კალციუმის, რკინის, მაგნიუმის, კობალტის, ფოსფორის მარილებს, ვიტამინებს A, C, B1, B2, E, P.
მოუმწიფარი კაკლის ნაყოფს იყენებენ მურაბებისა და მარინადების დასამზადებლად. მწიფე თხილი, გაჯერებული მულტივიტამინებით, კარგია კუჭის წვენის დაბალი ან მაღალი მჟავიანობის მქონე პაციენტების გამოსაკვებად.
ხალხურ მედიცინაში ფოთლების ნაყენს იყენებენ ცერებრალური და გულის სისხლძარღვების სკლეროზის დროს, ნივთიერებათა ცვლის გასაუმჯობესებლად და სისხლში შაქრის შესამცირებლად. ამ მიზნით მას ასე ამზადებენ: 2 ჩაის კოვზ ფოთოლს ასხამენ ჭიქა მდუღარე წყალში, ადუღებენ ერთი საათის განმავლობაში და ფილტრავენ. მიიღეთ 1/2 ჭიქა 4-ჯერ დღეში ჭამის წინ.