ნახეთ რა მოხდება ცხელი ჩაის დალევის შემთხვევაში – ეს ბევრმა არ იცის!

1021
ზამთარში ბევრი ცდილობს ცხელი ჩაით გათბობას, მაგრამ ექიმები ამის გაკეთებას არ გირჩევენ. რატომ არ უნდა დალიოთ ჩაი ცხელი და როგორ შეიძლება მიაყენოს 37 გრადუსზე მაღალ ტემპერატურის სასმელმა ჯანმრთელობას ზიანი, თქვა ექიმმა ფარჰად ისლამიმ.

რატომ არ შეიძლება ცხელი ჩაის დალევა?

ცხელი ჩაის შესახებ გავცელებულმა ინფორმაციამ საზოგადოებაში შეშფოთება გამოიწვია. ის დაკავშირებულია ავთვისებიან ნეოპლაზმებთან, აგრეთვე ზედმეტად ცხელი სასმელებით გამოწვეულ დამწვრობასა და საყლაპავის ლორწოვანის მიკროდაზიანებების რისკთან.
იაფი ავიაბილეთები avia.ge
იაფი ავიაბილეთები avia.ge
დოქტორ ისლამიმ და მისმა კოლეგებმა შეისწავლეს 50 000-ზე მეტი ადამიანის ჯგუფი, რომლებსაც ისინი ათი წლის განმავლობაში ადევნებდნენ თვალყურს. ესენი იყვნენ ადამიანები, რომლებიც ყოველდღიურად სვამდნენ ჩაის დიდი რაოდენობით – 700 მლ-ზე მეტს.
კვლევის მიზანი იყო იმის შემოწმება, არის თუ არა სასმელის მაღალი ტემპერატურა დაკავშირებული საყლაპავის კიბოს განვითარების რისკთან. კვლევის შედეგები დამთრგუნველი იყო, რადგან მათ დაადასტურეს, რომ ადამიანები, რომლებიც სვამენ ამ რაოდენობის ცხელ ჩაის დღეში (60 გრადუსზე მაღალი ტემპერატურა), საყლაპავში ავთვისებიანი ნეოპლაზმების რისკი იზრდება 90%-ით.

ჩაის დასალევად შესაფერისი ტემპერატურა:

მკვლევარების აზრით, ერთი ცხელი ჩაი საკმარისია ამ ტიპის კიბოს განვითარების რისკის საგრძნობლად გაზრდისთვის. ისინი ამას ძირითადად იმით ხსნიან, რომ ცხელი სასმელის დალევისას საყლაპავის ლორწოვანი გარსი ზიანდება და ამ ადგილებში იწყება უჯრედების სწრაფი გაყოფის პროცესები.
„ბევრს უყვარს ჩაის, ყავის ან სხვა ცხელი სასმელების დალევა, თუმცა, ჩვენი მოხსენების თანახმად, ძალიან ცხელი ჩაის დალევამ შეიძლება გაზარდოს საყლაპავის კიბოს განვითარების რისკი. ამიტომ, რეკომენდებულია ცხელი სასმელების დალევა იქამდე, სანამ არ გაცივდება“, – ამბობს კვლევის წამყვანი ავტორი, დოქტორი ფარჰად ისლამი ამერიკის კიბოს საზოგადოებისგან.
მოხარშვისთანავე ჩაის ტემპერატურა ჩვეულებრივ 80-დან 95 გრადუსამდეა. ცოტა რომ გაცივდეს და მხოლოდ ერთი ჭიქა დალიოთ, ცუდი არაფერი მოხდება. თუმცა, თუ ჩაის მეტს მიირთმევთ, ანუ დღეში 500 მლ-ზე მეტს, მისი ტემპერატურა არ უნდა აღემატებოდეს 60 გრადუსს, რათა არ დაზიანდეს საყლაპავი.

აუცილებლად სანახავი:შეჭამეთ ხახვი ყოველ დღე ერთი კვირის განმავლობაში და ნახეთ რა დაემართება თქვენს ორგანიზმს

Facebook კომენტარები