20 არაჩვეულებრივი საკვები, რომელსაც შეუძლია გაწმინდოს თქვენი არტერიები და დაგიცავთ გულის შეტევისგან!

3561

20 არაჩვეულებრივი საკვები, რომელსაც შეუძლია გაწმინდოს თქვენი არტერიები და დაგიცავთ გულის შეტევისგან!

გაითვალისწინეთ!

თქვენი სხეული შეიცავს სისხლძარღვების ფართო ქსელს, რომლებიც სისხლით ამარაგებენ ყველა ორგანოს და აჯერებენ მათ ჟანგბადით. თუ უჯრედებამდე ვერ მიაღწევს საკმარისი ჟანგბადის შემცველი სისხლი, ისინი კარგავენ სათანადო მუშაობის უნარს და თანდათან იწყებენ სიკვდილს.

უმეტეს შემთხვევაში, სისხლის მიმოქცევა შეიძლება დაიბლოკოს ცხიმოვანი დეპოზიტებით, რომლებსაც შეუძლიათ არტერიების ლორწოვანი გარსის შეკვრა და მათი სანათურის შევიწროება. ამ პროცესს მედიცინაში ათეროსკლეროზი ეწოდება. პრობლემა ხშირად ჩნდება კორონარული არტერიებში, რომლებიც აწვდიან ჟანგბადს გულის კუნთს. სწორედ ამიტომ შეიძლება განიცადოთ მაღალი წნევა, გულის შეტევა და სტენოკარდია.

გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები ამერიკელებში სიკვდილიანობის წამყვანი მიზეზია. ექიმები ამბობენ, რომ ათეროსკლეროზისა და გულის დაავადებების მთავარ დამნაშავედ არასწორ კვებასთან ერთად მოწევა, ფიზიკური აქტივობის ნაკლებობა და ალკოჰოლის ჭარბი მოხმარება გამოვლინდა.

კარგი ამბავი კი ისაა, რომ ჩვენ შეგვიძლია შევინარჩუნოთ ჩვენი სისხლძარღვები სუფთა მდგომარეობაში და თავიდან ავიცილოთ გულის შეტევა ჩვენს საკვებ რაციონში შემდეგი საკვების დამატებით:

ორაგული – ცხიმიანი თევზი, როგორიცაა ორაგული, სარდინი და სკუმბრია, სავსეა ჯანსაღი ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით, რაც დაგეხმარებათ ათეროსკლეროზის თავიდან აცილებაში. ამერიკის გულის ასოციაცია გვირჩევს კვირაში მინიმუმ ორი პორცია გულისთვის სასარგებლო თევზის ჭამას.

შვრია – მოძველებული შვრიის ფაფა ბეტა-გლუკანის (ბოჭკოვანი სახეობის) შესანიშნავი წყაროა, რომელიც ხელს უშლის სისხლში „ცუდი“ LDL ქოლესტერინის შეწოვას, რითაც ხელს უშლის ნადების დაგროვებას.

კენკრა – ეს ბუნებრივი ტკბილეული გაჯერებულია ბოჭკოებით და ანტიოქსიდანტებით, რომლებსაც ფლავონოიდები ეწოდება. ეს ქიმიკატები იცავს უჯრედებს ჟანგვითი დაზიანებისგან და ამცირებს გულის შეტევისა და ინსულტის რისკს.

პომიდორი ნამდვილად კარგი არჩევანია თქვენი გულისთვის. პომიდორი მდიდარია ანტიოქსიდანტი ლიკოპენით, რომელიც დაგეხმარებათ LDL ქოლესტერინის მოცილებაში და ამცირებს გულის დაავადებების რისკს.

თხილი – ნუში, ნიგოზი, არაქისი და ა.შ. მდიდარია ჯანსაღი ცხიმებით, ბოჭკოებით, ვიტამინით E და ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავებით. გახსოვდეთ, რომ თხილი კალორიულია, ამიტომ შემოიფარგლეთ დღეში ერთი მუჭით.

მუქი შოკოლადი – კაკაოს მარცვლებში შემავალ ფლავონოლებს აქვთ უნარი დაიცვან არტერიის კედლები ცხიმოვანი დაგროვებისგან და აკონტროლონ არტერიული წნევა. გთხოვთ გაითვალისწინოთ, რომ ეს სარგებელი ხელმისაწვდომია მხოლოდ შავ შოკოლადში, რომელიც შეიცავს მინიმუმ 70% კაკაოს.

ზეითუნის ზეთი გულისთვის ჯანსაღი ხმელთაშუა ზღვის დიეტის განუყოფელი ნაწილია. მიზეზი ის არის, რომ ექსტრა ხელუხლებელი ზეითუნის ზეთი მონოუჯერი ცხიმების იდეალური წყაროა, რაც დადასტურებულია, რომ ამცირებს ქოლესტერინის დონეს.

წითელი ღვინო – დიახ, სწორად წაიკითხეთ, ალკოჰოლის დალევას თქვენი ჯანმრთელობისთვის სარგებელი მოაქვს. წითელი ღვინო შეიცავს პოლიფენოლს, რომელსაც ეწოდება რესვერატროლი, რომელიც ხელს უწყობს არტერიების გახსნას. ექსპერტები გირჩევენ დღეში არაუმეტეს ერთი ჭიქა ღვინის მიღებას ქალებისთვის, ხოლო კაცებისთვის ორი.

პარკოსნები – ოსპი, ლობიო და ბარდა მნიშვნელოვნად ამცირებს ათეროსკლეროზისა და გულის დაავადებების რისკს ხსნადი ბოჭკოების და B ვიტამინების მაღალი შემცველობის გამო.

სელის თესლი – ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავები, ბოჭკოვანი და ფიტოესტროგენები. კიდევ რა არის საჭირო გულის ჯანმრთელობის გასაუმჯობესებლად?

ისპანახი – ფოთლოვანი მწვანე ბოსტნეული შეფუთული ბოჭკოებითა და კაროტინოიდებით. ამიტომ ისპანახი შეიძლება იყოს კარგი დამატება თქვენი მთელი მარცვლეულის სალათის ან სენდვიჩისთვის.

კარტოფილი მართალია, შემწვარ კარტოფილს და ჩიფსს შეუძლია მხოლოდ გაზარდოს გულის დაავადებები, სიმსუქნე და ა.შ. თუმცა, თავად კარტოფილი სავსეა კალიუმით და ბოჭკოებით, რაც პოტენციურად ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს.

ბროკოლი – ბოსტნეული მაინც კარგი ვარიანტია თქვენი ჯანმრთელობისთვის. დადგინდა, რომ ბროკოლის ჭამა შეიძლება კარგი იყოს თქვენი გულისთვის, რადგან ის ვიტამინების C და E, ბოჭკოების, კალიუმის და კალციუმის შესანიშნავი წყაროა.

ბროწეული – ბროწეულის წვენს შეუძლია ხელი შეუშალოს ათეროსკლეროზის პროგრესირებას და გულის დაავადებების განვითარებას პოლიფენოლებისა და ანთოციანინების დიდი რაოდენობის გამო.

Facebook კომენტარები