რეცეპტი რომელსაც ბევრი შენატრის.. ეს წამალი დაგეხმარებათ გააუმჯობესოთ თქვენი ნაწლავის, ტვინისა და გულის მდგომარეობა!
უბრალოდ ფანტასტიკურია!
ჩიას თესლები მდიდარია ცხიმოვანი მჟავებით, პროტეინებით, ბოჭკოებით, ანტიოქსიდანტებით, მინერალებითა და ვიტამინებით. ამის წყალობით ისინი აღადგენენ კანს და ტვინს, შლის ცხიმებს, აუმჯობესებენ საჭმლის მონელებას და აძლიერებენ იმუნურ სისტემას.
ამიტომ, დიეტოლოგები ყოველთვის ურჩევენ ჩიას თესლს, როდესაც პაციენტი სუსტადაა ან ენერგიის ნაკლებობით გამოირჩევა, განსაკუთრებით კი თუ ის სპორტსმენია. ყველა სხვა სარგებლის გარდა, ჩიას თესლი ხელს უწყობს მსხვილი ნაწლავის კიბოს პროფილაქტიკას.
ჩიას თესლის სარგებელი:
- ისინი გლუტენისგან თავისუფალია.
- შეგიძლიათ კვერცხით ჩაანაცვლოთ - უბრალოდ თესლს ცოტაოდენი წყალი აურიეთ, ცოტაც დაელოდეთ ადუღებას, კვლავ კარგად აურიეთ და დაუმატეთ სასურველ კერძს.
- ბოჭკოების მაღალი კონცენტრაციის გამო აღმოფხვრის საჭმლის მომნელებელ პრობლემებს.
- ესაა ერთ-ერთი საუკეთესო საკვები ტვინისა და გულის ჯანმრთელობისთვის, მისი 20% ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებისგან შედგება.
- შეიცავს პროტეინს.
- ამაგრებს ფრჩხილებს, თმას და კანს.
- ასევე რკინისა და C ვიტამინის კარგი წყაროა.
- ესაა უაღრესად ძლიერი ანტიოქსიდანტი.
-ოპტიმალურია დიაბეტით დაავადებულთათვის, რადგან ის არეგულირებს სისხლში გლუკოზის დონეს. შეიცავს რამდენიმე ამინომჟავას, ასევე შეიცავს უფრო მეტ კალციუმს ვიდრე რძე და ორჯერ მეტ კალიუმს, ვიდრე ბანანი.
ყველაფერი რაც თქვენ გჭირდებათ მისგან ამხელა სარგებლის მისაღებად მხოლოდ 1 სუფრის კოვზი ჩიას თესლია საჭირო. ვინაიდან თესლი მდიდარია ბოჭკოებით, თქვენ უნდა დალიოთ ბევრი წყალი. გემო ძალიან სასიამოვნო და გლუვი აქვს, შეგიძლიათ შეურიოთ წვენს, ხილს, პურს ან სალათსაც კი.
საიდუმლო იმაში მდგომარეობს, რომ თესლი წყალში დაასველეთ და გააჩერეთ 15 წუთი. დაინახავთ, რომ ის თავდაპირველ ზომაზე დიდი გახდება (გაფუვდება). სწორედ ამიტომ გვეხმარებიან ის წონის დაკლებაში, რადგან მისი მიღების შემდგომ დიდხანს გვრჩება დანაყრების შეგრძნება.
ასევე შეგიძლიათ შეურიოთ ის ანანასის, ნუშის ან ქოქოსის ზეთს გემრიელი დესერტების მოსამზადებლად.
ჩიას თესლის მოხმარების სარგებელი:
ჩია უზრუნველყოფს ომეგა-3 და ომეგა-6 ცხიმოვან მჟავებს 3:1 თანაფარდობით, იდეალურია ორგანიზმისთვის და მინერალებს, როგორიცაა კალციუმი, მაგნიუმი და ბორი.
მათში ასევე ვხვდებით ბოჭკოს მაღალ შემცველობას, როგორც ხსნად, ისე უხსნად ბოჭკოებს, რაც გვეხმარება სრულყოფილების შენარჩუნებაში და ნაწლავების ტრანზიტის დარეგულირებაში. 30 გრამი (დაახლოებით ორი სუფრის კოვზი) შეიძლება შეიცავდეს 12 გრამამდე ბოჭკოს. სხვა თესლებისაგან განსხვავებით, მათ ასევე აქვთ ანტიოქსიდანტების დიდი რაოდენობა.
გულის დაცვა:
ჩიას თესლის სარგებელი მოდის ომეგა-3-ის მაღალი შემცველობით, არსებითი ცხიმოვანი მჟავით, ანთების საწინააღმდეგო, ანტითრომბოზული და ვაზოდილაციური თვისებებით, რაც ხელს უწყობს არტერიული წნევის და სისხლში ქოლესტერინის დონის რეგულირებას (ამცირებს LDL ლიპოპროტეინებს და ზრდის HDL დონეს).
ის ასევე ასოცირდება ბოჭკოს მაღალ შემცველობასთან და ბეტა-სიტოსტეროლის არსებობასთან, მცენარეული ნაერთებით, რომლებიც სასარგებლოა გულის კორონარული დაავადებისა და მაღალი ქოლესტერინის დროს.
მონელების პროცესის რეგულირება: ლორწოს მაღალი კონცენტრაცია, ხსნადი ბოჭკოს ტიპი, რომელიც იზრდება წყალთან კონტაქტისას, იწვევს ჩიას თესლების ათჯერ გაფართოებას საჭმლის მომნელებელ ტრაქტში და ასტიმულირებს ნაწლავის კედლებს. ამრიგად, ისინი ასტიმულირებენ პერისტალტიკას ან ნაწლავის მოძრაობას და აუმჯობესებენ ყაბზობას. ეს თესლი ქმნის მანკიერ ქსელს, რომელიც ატენიანებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტს, რაც ასევე ხელს უწყობს განავლის გამოდევნას.
დახმარება დიაბეტისთვის:
ჩია კარგი დამატებაა დიაბეტით დაავადებულთა დიეტაში, ისევ და ისევ მისი მაღალი ბოჭკოვანი შემცველობის გამო. ის ზოგადად სისხლში შაქრის დონის რეგულირებას უწყობს ხელს, რადგან ბოჭკო იჭერს ამ შაქრის ნაწილს და ნელა ათავისუფლებს მათ, რაც ხელს უშლის სისხლში გლუკოზისა და ინსულინის მატებას. მიზანშეწონილია თესლის შეტანა კომპოტებში, ხილის პუდინგებში ან მოხარშულ ბოსტნეულსა და მარცვლეულში.
ᲬᲝᲜᲘᲡ ᲓᲐᲙᲚᲔᲑᲐ:
ჩიას თესლის სარგებელს შორის არის წონის დაკლებაში დახმარება. ეს იმიტომ ხდება, რომ ისინი ავსებენ კუჭს და გვაგრძნობინებს სისავსის ( დანაყრების) შეგრძნებას სითხეების შთანთქმის დიდი უნარისდა გამო. და რადგან ის არეგულირებს სისხლში შაქრის დონეს, ხელს უწყობს ტკბილეულისადმი ლტოლვის თავიდან აცილებას.