რა არის შავი ჩაის ჭეშმარიტი გამოყენება? ის ითვლება დღეგრძელობის სასმელად…

681

რაში მდგომარეობს შავი ჩაის ჭეშმარიტი გამოყენება?

ის ითვლება დღეგრძელობის სასმელად…

ჩაის სვამენ ყველგან: არქტიკული წრის მიღმა და უდაბნოშიც კი, მეტროპოლიაში და პატარა სოფლებში. და მეფეთა სასახლეებშიც კი დილა იწყება ფინჯანი სურნელოვანი შავი ჩაით.

რატომაა შავი ჩაი სასარგებლო და როგორ მოქმედებს ის ჩვენს ორგანიზმზე?

შემადგენლობა და სარგებელი:

ჩაის შემადგენლობა დიდი ხანია შესწავლილია და აღმოჩენილია აქტიური ელემენტების დიდი რაოდენობა. ყველა სასარგებლო ნაერთის მაქსიმალური დოზა გვხვდება ჩაის მცენარის პირველ ფოთლებში. შემდეგ ფურცლებს ნაკლებად სასარგებლო თვისებები აქვთ.

შავი ჩაი სასარგებლოა სხვადასხვა ვიტამინების, სხვადასხვა მინერალების, კოფეინის, ტანინებისა და ეთერზეთების მდიდარი ნაკრებისთვის.

ტანინები (ტანინი) აძლევს სასმელს ფერს და მჟავე შემკვრელ გემოს. ხოლო ეთერზეთები სასმელს სპეციფიკურ სასიამოვნო არომატს აძლევს.

სასარგებლო თვისებები:

ჩაი, კერძოდ ტანინი, იცავს ფიზიკურ დაღლილობას, ამაღლებს საერთო ტონუსს. სასმელი ხელს უწყობს ნერვული სისტემის, საჭმლის მომნელებელი ორგანოების აქტივობის ნორმალიზებას, კუჭის წვენის გამომუშავების სტიმულირებას. ჩაის შეუძლია კუჭის მჟავიანობის ნორმალიზებაც: მაღალი მჟავიანობის დროს უმჯობესია ჩაი დალიოთ ჭამამდე 30 წუთით ადრე, ხოლო დაბალი მჟავიანობის დროს – დაახლოებით ერთი საათის შემდეგ.

შავ ჩაიში შემავალი ტანინი არბილებს გარე გარემოს უარყოფით გავლენას, როგორც შესანიშნავი ანტიოქსიდანტი, მას შეუძლია დათრგუნოს კიბოს უჯრედების ზრდა, მნიშვნელოვნად ამცირებს ორგანიზმში უჯრედების გადაგვარების ალბათობასაც. განმეორებითმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ცხელი ჩაი (მაგრამ არა მდუღარე წყალი!) ლიმონის ნაჭერით მნიშვნელოვნად ამცირებს კანის უჯრედების რეგენერაციის რისკს 70%-ზე მეტით.

როგორც ანტიოქსიდანტი, ტანინი თრგუნავს თავისუფალი რადიკალების უარყოფით ეფექტებს, ხელს უშლის ორგანიზმის ნაადრევ დაბერებას და ინარჩუნებს იმუნიტეტის მაღალ დონეს, ამცირებს ათეროსკლეროზის ალბათობას. შეინიშნება, რომ არც თუ ისე ძლიერი ჩაი გაციების დროს ტემპერატურას აქვეითებს. მაგრამ ძლიერი ჩაი კიდევ უფრო ამაღლებს სხეულის ტემპერატურას.

ჩაიში შემავალ კოფეინს აქვს იგივე ეფექტი, რაც ყავას, მაგრამ უფრო რბილი და ოდნავ ნელია. ყავის მსგავსად, ჩაი ხელს უწყობს კონცენტრაციის გაზრდას და ტვინის მუშაობას.

სასმელი დადებითად მოქმედებს სისხლძარღვების მდგომარეობაზე, აფართოებს მათ და ხელს უშლის ინსულტის რისკს, მნიშვნელოვნად აუმჯობესებს გულის მუშაობასაც.

სასმელი დადებითად მოქმედებს ნერვული სისტემის მდგომარეობაზე, ამიტომ რეკომენდებულია მისი გამოყენება სეზონური ნევროზის, დეპრესიის დროს.

დაბალი არტერიული წნევის მქონე ადამიანებისთვის, დილის შავი ჩაი მითითებულია თავბრუსხვევისა და სისუსტის დასაძლევად, ტვინის აქტივობის და გონების და მეხსიერების გასაუმჯობესებლად. ჩაი ასევე ითვლება დღეგრძელობის სასმელად, ის თავის ტვინის სისხლძარღვების გაფართოებით აუმჯობესებს მის სისხლმომარაგებას და ხელს უშლის ხანდაზმულებში დემენციის განვითარებას.

Facebook კომენტარები