ლობიო გადაგარჩენთ დიაბეტისგან!
ბოლოდროინდელმა კვლევამ აჩვენა, რომ პარკოსნებს შეუძლიათ დიაბეტის თავიდან აცილება!
პარკოსნები ახალი პოპულარობის პიკზეა და ეს ეხება ყველა სახის ლობიოს: ოსპს, ბარდას თუ მათი "ოჯახის" წარმომადგენელს. და ამის საკმაოდ დიდი მიზეზი არსებობს: ბოლოდროინდელმა კვლევამ აჩვენა, რომ პარკოსნებს შეუძლიათ დიაბეტის თავიდან აცილება!
პარკოსნები დიაბეტის წინააღმდეგ!:
სუპერმარკეტების თაროებზე სულ უფრო მეტი სხვადასხვა პარკოსანი პროდუქტი ჩნდება, ჩიფსებიდან დაწყებული დესერტებამდე დამთავრებული. მეცნიერებიც ამბობენ, რომ ლობიოს სიყვარულის მრავალი მიზეზი არსებობს: ის უგლუტენო, ეკოლოგიურად სუფთაა, აქვს ბევრი საკვები ნივთიერება და ანტიოქსიდანტი.
ახალი კვლევა, რომელიც გამოქვეყნდა ჟურნალში Clinical Nutrition, მოჰყვა 3000-ზე მეტი ზრდასრული ადამიანის ჯანმრთელობას, რომლებსაც ჰქონდათ დიაბეტის ან გულის დაავადება ბოლო ოთხი წლის განმავლობაში. მეცნიერებმა შეადარეს ადამიანები, რომლებიც მოიხმარდნენ პარკოსნების მინიმუმს (12,73 გრამ დღეში) და მაქსიმუმს (28,75 გრამ დღეში). შედეგებმა აჩვენა, რომ ამ უკანასკნელს დიაბეტის განვითარების რისკი 35%-ით ნაკლები ჰქონდა.
არსებობს რამდენიმე ფაქტორი, რომელიც ხსნის ლობიოს დამცავ ფუნქციას. გარდა იმისა, რომ ის მდიდარია B ვიტამინებითა და მინერალებით, ლობიოს შემადგენლობას აქვს კომპონენტების უნიკალური ნაკრები: ცილები, ბოჭკოვანი და ნახშირწყლები, რომლებიც ხელს უწყობენ საჭმლის მონელების შენელებას. მეცნიერები ამტკიცებენ, რომ გაჯერების შეგრძნების გახანგრძლივებით და ამით შიმშილის გრძნობის შეფერხებით, ლობიო არეგულირებს სისხლში გლუკოზისა და ინსულინის დონეს.
თუ თქვენ გაწუხებთ ბევრი ლობიოს ჭამით გამოწვეული გვერდითი მოვლენები, როგორიცაა შებერილობა ან გაზები, ნუ იდარდებთ! თქვენი ორგანიზმი ნელ ნელა შეეგუება ამ პროცეს, და მათი მასშტაბურობაც იკლებს.
არიზონას შტატის უნივერსიტეტმა ცოტა ხნის წინ ჩაატარა კვლევა "ლობიოს შეშუპების" ფენომენის შესახებ, 40 მოხალისეს 8 კვირის განმავლობაში. პირველმა ჯგუფმა მიირთვა ნახევარი ჭიქა დაკონსერვებული სტაფილო, ხოლო მეორე ჯგუფი ჭამდა დამატებით ნახევარ ჭიქა ლობიოს . პირველ კვირაში, ადამიანების მხოლოდ 35%-მა, ვინც ლობიო მოიხმარა, აღნიშნა მეტეორიზმის ზრდა (სხვების 65%-მა არ მოიხმარა). მომდევნო კვირაში მხოლოდ 19%-მა დააფიქსირა ჭარბი გაზის გამოყოფა. პროცენტი ყოველ კვირას იკლებს, საბოლოოდ მეოთხე კვირას 11-მდე და ბოლო 3-მდეც ჩადის.
თუ გსურთ გააფართოვოთ დიეტა პარკოსნებით, ბევრი ვარიანტია: სმუზს დაუმატეთ ათქვეფილი ლობიო ან წიწაკის ფქვილი, ათქვეფილი კვერცხის ან სალათების გარდა გამოიყენეთ შავი ლობიო. შემწვარი წიწაკა საჭმელად, ჰუმუსი ან სხვადასხვა ლობიო.
თქვენი საკვები რაციონის პარკოსნებით გაფართოების შესაძლებლობები პრაქტიკულად გაუთავებელია. შედეგი კი გემრიელი, ნუტრიენტებით მდიდარი და დიაბეტის საწინააღმდეგო დიეტაა.