დღეგრძელობის საიდუმლოებები. როგორ ვიცხოვროთ ექიმებთან ვიზიტის გარეშე 100 წლის განმავლობაში?!..
გვინდა წარმოგიდგინოთ მშვენიერი და მართლაც ჯანსაღი ადამიანი, იაპონური წარმოშობის უნიკალური ამერიკელი ექიმი, ჰირომი შინია, ავტორი წიგნისა „ჯადოსნური ფერმენტები, ანუ წიგნი „ჯანსაღი“ დიეტის საფრთხის შესახებ.
ამას იმიტომ ვაკეთებთ, რომ გვსურს ჩვენი სტატიების მკითხველს გავაცნოთ ექიმები, რომლებიც ნამდვილად მკურნალობენ ადამიანებს და ის ადამიანები, ვინც მათ რჩევებს მიჰყვებიან, პრაქტიკულად არ ავადდებიან.
ის წერს, რომ ჭეშმარიტი ჯანმრთელობის საიდუმლო მდგომარეობს ცხოვრების წესის დაცვაში, რომელიც არ ამცირებს ფერმენტების მარაგს (სპეციფიკური ცილები, რომლებიც ბევრჯერ აჩქარებს ჩვენი ორგანიზმის ქიმიურ რეაქციებს). Hiromi Shinya კატეგორიულად ეწინააღმდეგება მოწევას, ალკოჰოლის დალევას, ჭარბ კვებას, საკვებ დანამატებს, სტრესს, მედიკამენტებს, რადგან ეს ყველაფერი წვავს ფასდაუდებელ ფერმენტებს.
ფერმენტები ასევე იკარგება, როდესაც ადამიანი ჭამს დაბალი ხარისხის საკვებს, რომელიც ემსახურება ყველა სახის ტოქსინების წყაროს, ისევე როგორც საკვებს, რომელიც ექვემდებარება ულტრაიისფერ სხივებს ან ელექტრომაგნიტურ ტალღებს (მაგალითად, თუ საჭმელს ამზადებთ მიკროტალღურ ღუმელში. მათში წარმოიქმნება რადიკალები, რომელთა ნეიტრალიზაციისთვის სხეულს მოუწევს დახარჯოს ყველა იგივე სასარგებლო ფერმენტი).
ხოლო როდესაც ჯადოსნური ფერმენტების დაკარგვა მცირდება, ორგანიზმი იღებს შესაძლებლობას დახარჯოს ისინი შინაგანი წონასწორობის შენარჩუნებაზე, დეტოქსიკაციაზე, თვითგანკურნებასა და ენერგიის დაზოგვაზე. ძლიერდება იმუნური სისტემა, რაც არა მხოლოდ აუმჯობესებს ჯანმრთელობას, არამედ ზრდის სიცოცხლის ხანგრძლივობას.
დაახლოებით 300 000 კუჭისა და ნაწლავის შესწავლის შემდეგ, ჰირომი შინია დარწმუნდა, რომ ადამიანი შეიძლება იყოს ჯანმრთელი მხოლოდ მაშინ, როდესაც მისი კუჭი და ნაწლავები სწორი ფორმისაა, არ არის დაზიანებული ან დაბინძურებული. წინააღმდეგ შემთხვევაში, ის ავადდება. და დაავადება, მისი აზრით, არ არის ღვთის სასჯელი, არამედ მხოლოდ ჩვენი ცუდი ჩვევების შედეგია.
ადამიანის ჯანმრთელობა დამოკიდებულია იმაზე, თუ როგორ ცხოვრობს და რას ჭამს. ასი წლის კაცსა და ავადმყოფს განსხვავებული ცხოვრების წესი აქვთ, განსხვავებული დიეტა და სხვადასხვა ჩვევები, რომლებიც წლების განმავლობაში ყალიბდება. და თუნდაც ჩვენი რამდენიმე ჩვევის შეცვლამ შეიძლება დიდი ცვლილება მოახდინოს ჩვენს ცხოვრებაში. ნამდვილი ჯანმრთელობისკენ მიმავალ გზაზე მხოლოდ რამდენიმე ნაბიჯია:
1. არ დალიოთ სამრეწველო რძე და იოგურტი.
მაღაზიაში ნაყიდი რძე ყველაზე ცუდი პროდუქტია, სრულიად მოუნელებელი. იგი ჰომოგენიზირებულია, რასაც თან ახლავს რძის ცხიმების დაჟანგვა, რომლებიც წარმოქმნიან თავისუფალ რადიკალებს ადამიანის ორგანიზმში - აჩქარებენ დაბერების პროცესს და ხელს უწყობენ დაავადებების განვითარებას. ხოლო რძის პასტერიზაციის (გაცხელების) დროს ყველა ფერმენტი კვდება და მასში ძვირფასი ფერმენტები არ რჩება, მაგრამ რჩება მხოლოდ დაჟანგული ცხიმები.
გარდა ამისა, მაღაზიაში შეძენილი რძე არა მხოლოდ არ ავსებს ორგანიზმს ძვლებისთვის საჭირო კალციუმით, არამედ პირიქით, ამცირებს მის რეზერვებს ორგანიზმში.
უმ რძეში კი, პირიქით, ბევრი სასარგებლო ელემენტია: მრავალფეროვანი ფერმენტები, რომლებიც ანადგურებს ლაქტოზას, ლიპაზას, რომელიც აუცილებელია ცხიმების შეწოვისთვის, პროტეაზა, რომელიც ანადგურებს ცილებს. ნატურალური რძე შეიცავს ლაქტოფერინს, რომელიც აუმჯობესებს იმუნიტეტს და გააჩნია ანტიოქსიდანტური, ანთების საწინააღმდეგო, ანტივირუსული თვისებები.
ნუ ჭამ ხორცს:
ხორცს, რომელსაც თანამედროვე ადამიანი ჭამს, ორგანიზმი სრულად არ გამოიყენება, მაგრამ კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში ბალასტის სახით დევს. დიახ, ვიცით, რომ ცხოველური ცილა შეიცავს ორგანიზმისთვის აუცილებელ ამინომჟავებს (ვალინი, იზოლეიცინი, ლეიცინი, ლიზინი, მეთიონინი, ტრეონინი, ტრიპტოფანი, ფენილალანინი და ა.შ.). მაგრამ ბევრია მცენარეულ საკვებშიც - მარცვლეული, პარკოსნები, სოკო, ბოსტნეული, და ა.შ. ამიტომ ხორცი შეიძლება მთლიანად შეიცვალოს მცენარეული საკვებით ორგანიზმისთვის ყოველგვარი დანაკარგის გარეშე.
მიირთვით დაუმუშავებელი მარცვლეული, უმი ბოსტნეული და ხილი:
ჯანმრთელი საჭმლის მომნელებელი ორგანოების მქონე ადამიანებს აქვთ საერთო თვისება - ისინი ყველა ჭამენ უამრავ ახალ და უმ ბოსტნეულს და ხილს, აჯერებენ ორგანიზმს საჭირო ფერმენტებით, ხელს უწყობენ ნაწლავებში ხელსაყრელი გარემოს შექმნას სასარგებლო ბაქტერიების გამრავლებისთვის.
საჭმელი კარგად დაღეჭეთ:
"ვინც დიდხანს ღეჭავს, ის დიდხანს ცოცხლობს", - ამბობს ხალხური სიბრძნე. გარდა იმისა, რომ ადამიანი იცავს პარაზიტებისგან, საკვების ზედმიწევნით ღეჭვა ასევე აუცილებელია სათანადო მონელებისა და ყველა საჭირო საკვები ნივთიერების ათვისებისთვის.
ასე რომ, თითოეული ნაჭერი უნდა იყოს 30-50-ჯერ დაღეჭილი, ხოლო მძიმე საკვები - მინიმუმ 70-80-ჯერ. ნაწლავის კედლები იწოვს საკვების მხოლოდ მცირე ნაწილაკებს - არაუმეტეს 15 მიკრონი (0,015 მმ). ამიტომ, თუ საკვებს ცუდად ღეჭავთ, მიღებული საკვების უმეტესი ნაწილი ფუჭდება, ორგანიზმისთვის რაიმე სარგებლის მოტანის გარეშე. საინტერესოა ისიც, რომ ჭარბი წონის ფორმირების ერთ-ერთი მიზეზი საკვების ზედმიწევნით ღეჭვის არარსებობაა.
დალიეთ ბევრი სუფთა წყალი:
წყალი ორგანიზმის ჯანმრთელობის შენარჩუნების ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი ელემენტია. არა ჩაი, ყავა, სოდა და ა.შ., პირიქით ისინი, აშრობს ორგანიზმს, კერძოდ სუფთა წყალს. ორგანიზმიდან გამოაქვს საკვები დანამატები და კანცეროგენები, ტოქსინები და ნარჩენები, ააქტიურებს ფერმენტებს და ნაწლავის ფლორას. ამიტომ ადამიანები, რომლებიც ცოტა სითხეს მოიხმარენ, უფრო ხშირად ავადდებიან. სხვათა შორის, ორგანიზმისთვის სასარგებლოა მხოლოდ ანტიოქსიდანტური თვისებების მქონე წყალი (მაღალი PH, არანაკლებ 7) .