მსხვილი ნაწლავის დაავადებების 50%-ის პრევენცია შესაძლებელია ამ 9 საშუალების დახმარებით!
იზრუნეთ თქვენს ჯანმრთელობაზე!
ნაწლავი, რომელსაც ასევე უწოდებენ მსხვილ ნაწლავს, მნიშვნელოვან როლს ასრულებს ჩვენს ჯანმრთელობაში. როდესაც საკვები გადის მსხვილ ნაწლავში, მარილი და სითხე მაქსიმალურად შეიწოვება, რათა მოამზადოს ნარჩენები ორგანიზმიდან გამოსადევნად..
მსხვილი ნაწლავის დაავადებების პრევენციის საუკეთესო რჩევები!:
მიირთვით მეტი ბოსტნეული და ხილი:
ბოსტნეული შეიცავს ანტიოქსიდანტებს და დაავადებებთან მებრძოლ ნაერთებს, როგორიცაა მაგნიუმი. მეცნიერულად დადასტურდა, რომ ყოველი 100 მილიგრამი მაგნიუმის ზრდაზე მსხვილი ნაწლავის პრობლემების რისკი მცირდება 12%-ით. მაგნიუმის გარდა, ბოსტნეულში აღმოჩენილ ფიტოქიმიკატებს შეუძლიათ კანცეროგენების მოცილება და ანთების შემცირება.
მიირთვით მეტი ბოჭკოვანი საკვები: ყოველ 10 გრამ ბოჭკოზე მსხვილი ნაწლავის პრობლემების რისკი მცირდება 10%-ით.
D ვიტამინის დონის ოპტიმიზაცია: ვიტამინი D დადებითად მოქმედებს იმუნურ სისტემაზე, რაც ხელს უწყობს სიმსივნეების ზრდის კონტროლს.
მოერიდეთ დამუშავებულ ხორცს:
დამუშავებული ხორცი, როგორიცაა სალამი, ჰოთ-დოგი, ბეკონი, ლორი, სოსისები და ჰამბურგერი შეიცავს ნიტრატებს, რომლებიც ძალიან მავნეა. ისინი გარდაიქმნება ნიტროზამინებად, რომლებიც დაკავშირებულია გარკვეული ტიპის დაავადებების გაზრდილ რისკთან.
ყურადღება მიაქციეთ წითელი ხორცის მოხმარებას:
მეცნიერულად დადასტურებულია, რომ მათ, ვინც წითელ ხორცს მიირთმევს, მსხვილი ნაწლავის პრობლემების განვითარების რისკი 24%-ია, ვიდრე მათ, ვინც ნაკლებს ჭამს. წითელ ხორცთან დაკავშირებული პრობლემები ეხება მისი მომზადების გზა და მისი წარმოშობის წყაროს. მაგალითად, ბალახით გამოკვებადი საქონლის ხორცი შეიცავს დაავადებების საწინააღმდეგო ნაერთებს.
ვარჯიში: რეგულარული ვარჯიში მნიშვნელოვნად ამცირებს მსხვილი ნაწლავის დაავადების რისკს. ერთ-ერთი კვლევის მიხედვით, აქტიურ ადამიანებს აქვთ 30-40%-ით ნაკლები მსხვილი ნაწლავის პრობლემების განვითარების რისკი არააქტიურ ადამიანებთან შედარებით.
შეზღუდეთ ალკოჰოლის მიღება და შეწყვიტე მოწევა:
ორივე ეს ჩვევა დაკავშირებულია მსხვილი ნაწლავის დაავადების გაზრდილ რისკთან. რაც შეეხება ალკოჰოლს, ალკოჰოლის ზომიერი მოხმარება მოიცავს დღეში 1 უნცია სპირტიან სასმელს, 12 უნცია ლუდს ან 5 უნცია ღვინოს.
მიირთვით ნიორი:
მსხვილი ნაწლავის, პანკრეასის ან ღვიძლის არაოპერაციული კიბოს მქონე პაციენტებში ნივრის ექვსთვიანი მიღებამ გააუმჯობესა იმუნური ფუნქცია.