5 მიზეზი, რის გამოც დღესვე უნდა დაიწყოთ თხილისა და თესლეულის მიღება
აუცილებლად დაამატეთ თქვენს საკვებ რაციონს!
თხილი და თესლი შესაძლოა ცილის ღირებული წყარო იყოს. თუმცა, ეს უგემრიელესი საკვები ასევე შეიცავს ფიტინის მჟავას უკიდურესად მაღალ დონეს, მინერალური ფოსფორის ფორმას, რომელიც გვხვდება ბევრ მარცვლეულში, თხილში, პარკოსნებში და თესლებში. მიუხედავად იმისა, რომ ფიტინის მჟავებს შეუძლიათ ქოლესტერინის შემცირება და ღირებული ანტიოქსიდანტების უზრუნველყოფა, ასევე ფიტინის მჟავას ჭარბი რაოდენობა ხელს უშლის ძვირფასი მინერალების, მათ შორის თუთიის, კალციუმის და რკინის შეწოვას და სათანადო მონელებას. საბედნიეროდ, თხილისა და თესლის წყალში გაჟღენთვას შეუძლია შეამციროს ფიტინის მჟავის დონე და უზრუნველყოს ეს ჯანმრთელობის სარგებელი.
5 მიზეზი, რის გამოც დღესვე უნდა დაიწყოთ თხილისა და თესლეულის მიღება
1. ნაწლავების ჯანმრთელობის ხელშეწყობა:
თხილი და თესლეული ძალიან მდიდარია ბოჭკოებით, რაც იმ საკვების ნაწილია, რომლის მონელებაც შეუძლებელია. ეს მოუნელებელი მასალა ხელს უწყობს მსხვილი ნაწლავისა და საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის ჯანმრთელობას, ასუფთავებს მას ტოქსინებისგან. როდესაც თხილს და თესლს წყალში დაასველებთ, შეგიძლიათ დიდი რაოდენობით მიირთვათ ზედმეტი ფიტინის მჟავის მოხმარების შიშის გარეშე
2. გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომის პროფილაქტიკა:
გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომი ესაა აშლილობა, რომელმაც შეიძლება გამოიწვიოს ნაწლავის გასაოცარი, მტკივნეული შეტევები გარკვეული საკვების მიღების შემდეგ. თხილი, თესლი და მარცვლეული შეიცავს ფერმენტის ინჰიბიტორებს, რომლებიც ბლოკავს ფერმენტებს, რომლებიც საჭმლის მონელებას ახდენენ. ხოლო ამ საკვების წყლით გაჟღენთვა გამორიცხავს ფერმენტის ინჰიბიტორებს.
3. გლუტენი:
თუ თქვენ ჭამამდე რეგულარულად მიირთმევთ მთლიან მარცვლეულს , ისინი ააქტიურებენ ფერმენტებს, რომლებიც იწყებენ გლუტენის დაშლას. წყლით გაჟღენთილი მარცვლეული ასევე ააქტიურებს ფერმენტის ინჰიბიტორებს, რომლებიც სხვაგვარად ხელს უშლიან ორგანიზმს მარცვლეულის სწორად მონელებას.
4. ფიტიკური მჟავის ბლოკირება მინერალების შეწოვისგან:
თხილსა და თესლში შემავალი ფიტინის მჟავა შთანთქავს მინერალებს, რომლებიც აუცილებელია კეთილდღეობისთვის, მინერალებთან შეკავშირებით და ორგანიზმის მიერ მათ მონელების თავიდან ასაცილებლად. ფიტინის მჟავას შეუძლია თუთიის, რკინის, მაგნიუმის და კალციუმის გამოდევნა თქვენი ორგანიზმიდან, ამიტომ ძალზე მნიშვნელოვანია ფიტინის მჟავის განეიტრალება თესლეულის წყალში ჩალბობით
5. ტანინების მოცილება:
ტანინები ესაა ნივთიერება, რომელიც ქმნის შავი ჩაისა და წითელი ღვინის მშრალ და ოდნავ მწარე გემოს. თუმცა, ბევრმა შეიძლება იგრძნოს ტანინის მგრძნობელობა და თავი ცუდად იგრძნოს ჭამის ან დალევის შემდეგ. ხოლო თხილეულის წყლით გაჟღენთვა საკმაოდ სწრაფად მოაშორებს ტანინებს მათი შემადგენლობიდან.