ნუში კარგია ჯანმრთელობისთვის, რადგან იცავს მრავალი დაავადებისგან. ამ ტექსტში შემოგთავაზებთ ნუშის სამკურნალო თვისებებს, რომლებიც ყველამ უნდა იცოდეთ.
ხალხი მიირთმევს ნუშის ახალს, სხვადასხვა დესერტებში, ქონდარი კერძების ან დაშაქრული.
ისინი ხელმისაწვდომია სხვადასხვა ფორმით და ვერსიით, როგორიცაა ფქვილი ან ნუშის რძე. ხალხი მათ თხილს უწოდებს , მაგრამ ისინი უფრო თესლს ჰგავს.
რატომ არის ნუში კარგი ჯანმრთელობისთვის ? წაიკითხეთ ქვემოთ!
ნუშის ნახშირწყლები
ნუში არის ბოჭკოს კარგი წყარო და აქვს დაბალი გლიკემიური ინდექსი, ვიდრე ბევრ სხვა თხილს, რაც მათ კარგ არჩევანს ხდის დაბალ ნახშირბადის დიეტაზე მყოფთათვის.
ნუშის ცხიმი
ნუში არის მაღალცხიმიანი საკვები, რომელიც უზრუნველყოფს ცხიმის რეკომენდებული ყოველდღიური რაოდენობის დაახლოებით 22%-ს ერთ უნციაში, ანუ 28 გრამში. თუმცა, ნუშის ცხიმის უმეტესი ნაწილი არის მონოუჯერი ცხიმი, რომელიც კარგია გულისა და სისხლძარღვებისთვის .
ნუშის ცილები
ნუში არის ვეგანური პროტეინის კარგი წყარო, რომელიც შეიცავს მცირე რაოდენობით ყველა აუცილებელ და არასასურველ ამინომჟავას.
ნუშის მიკროელემენტები
ერთი უნცია, ანუ 28 გრამი ნუში შეიცავს ვიტამინ E-ს ყოველდღიური რეკომენდირებული მოხმარების 37%-ს , კალციუმის დღიური რეკომენდირებული რაოდენობის 8%-ს და რკინის რეკომენდირებული დღიური რაოდენობის 6%-ს. ვიტამინი E აქვს ანტიოქსიდანტური თვისებები და მხარს უჭერს იმუნური სისტემის ფუნქციას. კალციუმი მნიშვნელოვანია კბილებისა და ძვლების სტრუქტურის შესანარჩუნებლად. რკინა ხელს უწყობს გარკვეული ჰორმონების გამომუშავებას და კუნთების ჟანგბადის მიწოდებას.
ნუში და ჯანმრთელობა - ყველა სამკურნალო თვისება
ნუში და ქოლესტერინი
ნუში შეიცავს უამრავ უჯერი ცხიმს. ამ ტიპის ცხიმი არ ზრდის ცუდი LDL ქოლესტერინის რისკს. გარდა ამისა, ნუში არ შეიცავს ქოლესტერინს.
2005 წელს ჩატარებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ ნუშის მიღებამ შეიძლება გაზარდოს E ვიტამინის რაოდენობა პლაზმაში და სისხლის წითელ უჯრედებში და შეამციროს ქოლესტერინი.
ვიტამინი E არის ანტიოქსიდანტი, რომელსაც შეუძლია შეაჩეროს ჟანგვის პროცესი, რომელიც იწვევს არტერიების დახშობას. ამავდროულად, გულის ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად საჭიროა დღეში 45 გრამი ნუშის მიღება .
ნუში გულის ჯანმრთელობისთვის
ნუში , ისევე როგორც სხვა თხილი, ამცირებს სისხლში ლიპიდებს , რაც ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობის შენარჩუნებას და გაუმჯობესებას .
2014 წლის კვლევაში მეცნიერებმა დაასკვნეს, რომ ნუში მნიშვნელოვნად ზრდის ანტიოქსიდანტების რაოდენობას სისხლში, ამცირებს არტერიულ წნევას და აუმჯობესებს სისხლის ნაკადს . კვლევაში მონაწილეობდნენ 20-დან 70 წლამდე ასაკის ადამიანები, რომლებიც მთელი 4 კვირის განმავლობაში ყოველდღიურად მოიხმარდნენ 50 გრ ნუშის.
მიზეზი ის არის, რომ ნუში შეიცავს ვიტამინ E-ს, ჯანსაღ ცხიმებს და ბოჭკოებს და ანტიოქსიდანტები მოქმედებს ფლავონოიდებზე.
ნუში და ვიტამინი E.
ნუშის შეიცავს დიდი რაოდენობით ვიტამინი E, რომელიც შეიცავს ანტიოქსიდანტებს. მხოლოდ 28 გრამი ნუში შეიცავს 7,27 მილიგრამს ვიტამინ E-ს, რაც შეადგენს E ვიტამინის ყოველდღიური რეკომენდებული დოზის ნახევარს.
ვიტამინი E და სხვა ანტიოქსიდანტები ხელს უშლიან ორგანიზმში თავისუფალი რადიკალების მიერ გამოწვეულ ოქსიდაციურ დაზიანებას. მათი ამოღება მარტივია ანტიოქსიდანტების მიღებით, რაც ხელს უშლის უჯრედების დაზიანებას.
მეცნიერები E ვიტამინის მაღალ დონეს ალცჰეიმერის დაავადების რისკის შემცირებას უკავშირებენ.
ნუში და სისხლში შაქარი
ბევრ ადამიანს, ვისაც აწუხებს ტიპი 2 დიაბეტი, აქვს მაგნიუმის დაბალი დონე სისხლში. ეს ხშირია იმ ადამიანებში, რომლებსაც უჭირთ სისხლში შაქრის კონტროლი.
2011 წელს ჩატარებულ კვლევაში, ტიპი 2 დიაბეტის მქონე 20 ადამიანი ჭამდა 60 გრ ნუშის ყოველდღე 12 კვირის განმავლობაში.
მათი სისხლში შაქრისა და ლიპიდების დონე გაუმჯობესდა. 28 გრამი ნუში შეიცავს 76,5 მილიგრამ მაგნიუმს, რაც შეადგენს 18-24% DPD მაგნიუმს.
ნუშს შეუძლია სხეულის წონის რეგულირება
ნუში დაბალია ნახშირწყლების შემცველობით, მაგრამ მაღალია ცილებით, ჯანსაღი ცხიმებით და ბოჭკოებით. კვლევების თანახმად, დილით ნუშის ჭამას შეუძლია გარკვეული ხნით შეინარჩუნოს ადამიანი.
სისავსის განცდამ შეიძლება დაეხმაროს ზოგიერთ ადამიანს წონის დაკლებაში, რადგან მათ ნაკლებად გაუჩნდებათ არაჯანსაღი საკვების მოხმარების ცდუნება.
ნუშს შეუძლია გააუმჯობესოს ძვლების ჯანმრთელობა
ნუში შეიცავს კალციუმს, მაგნიუმს, მანგანუმს, სპილენძს, K ვიტამინს, ცილებს და თუთიას - ეს ყველაფერი მნიშვნელოვანია ძვლების ჯანმრთელობისთვის. ექიმებიც კი გვირჩევენ ნუშის, როგორც ამ საკვები ნივთიერებების წყაროს.
ნუში სასარგებლოა ტვინისთვის
ნუში არის ტვინის ჯანმრთელობისთვის მნიშვნელოვანი საკვები ნივთიერებების კარგი წყარო, მათ შორის ვიტამინი E, ფოლიუმის მჟავა და უჯერი ცხიმოვანი მჟავები, ისევე როგორც ლ-კარნიტინი, რომელიც ცნობილია თავისი ნეიროპროტექტორული სარგებლიანობით.
საჭიროა მეტი კვლევა ადამიანებზე, მაგრამ ცხოველებზე კვლევებმა აჩვენა, რომ ნუშის მოხმარება აუმჯობესებს მეხსიერებას .
ნუში კარგია ნაწლავების ჯანმრთელობისთვის
როგორც ჩანს, ნუშის მოხმარება შეიძლება კარგი იყოს ნაწლავებისთვის. 2016 წელს ჩატარებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ ნუშის ან ნუშის კარაქის ზომიერი რაოდენობით მოხმარება არა მხოლოდ აუმჯობესებს კვების ხარისხს როგორც მოზრდილებში, ასევე ბავშვებში, არამედ ცვლის ნაწლავის მიკრობიომის შემადგენლობას, ალბათ ნაწილობრივ მისი მაღალი ბოჭკოვანი შემცველობის გამო.
ატენიანებს კანს
თუ გაწუხებთ მშრალი კანი, ნუშის შემცველი კრემი ან ლოსიონი შეიძლება იყოს პასუხი. ნუში შეიცავს ჯანსაღ ცხიმებს, რომლებიც ეხმარება კანს იყოს ტენიანი და ლამაზი. ნუში ასევე აჯანსაღებს კანს, რადგან კვებავს მას A და E ვიტამინებით.
თუ გსურთ რაიმე გააკეთოთ კანის ჯანმრთელობისთვის, გააკეთეთ თქვენი საკუთარი ნუშის ზეთი სახისთვის, პატარა შუშის ბოთლის შევსებით ნუშის ზეთით და შემდეგ დაამატეთ ხუთამდე წვეთი ეთერზეთის თქვენი არჩევანი.
ნუში და ალერგია
ნუშის მოხმარებასთან დაკავშირებული პოტენციური რისკებია. ალერგიის მქონე ადამიანებმა ნუში უნდა მოერიდონ. თუ ნუშის ჭამის შემდეგ კანის ცვლილებები ან სუნთქვის პრობლემები წარმოიქმნება , ადამიანებმა სასწრაფოდ უნდა მიმართონ ექიმს.
ალერგიის მქონე ადამიანებმა უნდა შეამოწმონ ეტიკეტები, რათა დარწმუნდნენ, რომ ზოგიერთი საკვები და პროდუქტი არ შეიცავს სიცოცხლისთვის საშიშ ალერგენებს.