4 ნაბიჯი ნაწლავის გაზრდილი გამტარიანობისა და აუტოიმუნური დაავადების სამკურნალოდ!
იცით, რა არის გაჟონვის ნაწლავის სინდრომი?
ნაწლავის მწვავე სინდრომი სწრაფად იზრდება და მილიონობით ადამიანი ებრძვის მას ისე, რომ არც კი იცის მის შესახებ საფუძვლიანი ინფორმაცია. საკვების ალერგიის, ენერგიის დაბალი დონის, ტკივილის, ფარისებრი ჯირკვლის დაავადების, აუტოიმუნური პირობების და ნელი მეტაბოლიზმის მიზეზი არის ნაწლავის გაჟონვის სიმპტომების პროგრესირება.
რა არის გაჟონვის ნაწლავის სინდრომი?
წარმოიდგინეთ, რომ თქვენი საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის ლორწოვან გარსში არის ძალიან პატარა ხვრელები, რომლებშიც მხოლოდ სპეციფიკურ ნივთიერებებს შეუძლიათ გავლა. თქვენი ნაწლავის ლორწოვანი გარსი არის ბარიერი, რომელიც ინახავს დიდ ნაწილაკებს, რამაც შეიძლება დააზიანოს თქვენი სისტემა.
როდესაც ნაწლავი გაჟონავს, ეს ნიშნავს, რომ თქვენს საჭმლის მომნელებელ ტრაქტს მეტი ღიობები აქვს, რაც უფრო მეტ ნაწილაკს საშუალებას აძლევს გაიაროს მასში. ზოგიერთი რამ, რისი გადალახვაც ახლა შეიძლება, არის ცილები, როგორიცაა გლუტენი, ცუდი ბაქტერიები და მოუნელებელი საკვები. ასევე, ტოქსიკური ნარჩენები შეიძლება გაჟონოს თქვენი ნაწლავის კედლის შიგნიდან თქვენს სისხლში და გამოიწვიოს ამან ორგანიზმიდან იმუნური პასუხი.
ეს ქმნის ანთებას მთელ თქვენს სისტემაში და შეიძლება გამოიწვიოს ისეთი სიმპტომები, როგორიცაა:
შეშუპება, ფარისებრი ჯირკვლის მდგომარეობა, ტკივილი, კანის პრობლემები, როგორიცაა როზაცეა და აკნე, წონის მომატება
თავის ტკივილი, საკვების მიმართ მგრძნობელობა, დაღლილობა, საჭმლის მომნელებელი პრობლემები
ყველაზე დიდი გაფრთხილება, რომელიც აჩვენებს, რომ შესაძლოა სისხლდენა გქონდეთ, არის სენსიბილიზაცია რამდენიმე საკვების მიმართ. ნაწილობრივ მონელებულმა ცილებმა და ცხიმებმა შეიძლება გაიაროს ნაწლავის ლორწოვანი გარსი და შეერიონ თქვენს სისხლს ამან შეიძლება გამოიწვიოს ალერგიული რეაქცია, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ზემოთ ნახსენები ერთ-ერთი სიმპტომი მაინც. თუ დაზიანებას დროულად არ გამოასწორებთ, ამან შეიძლება გამოიწვიოს ჯანმრთელობის უფრო სერიოზული პრობლემები, როგორიცაა ნაწლავის ანთებითი დაავადება, ართრიტი, ეგზემა, ფსორიაზი, დეპრესია, შფოთვა, თავის ტკივილი, კუნთების ტკივილი და ქრონიკული დაღლილობა. ნაწლავის გაჟონვის კიდევ ერთი პრობლემა არის ის, რომ ამან შეიძლება გამოიწვიოს სასიცოცხლო მინერალებისა და საკვები ნივთიერებების მალაბსორბცია, როგორიცაა თუთია, რკინა და ვიტამინი B12.
რა იწვევს ნაწლავის გაჟონვას?
ცუდი კვება, ქრონიკული სტრესი, ტოქსინების გადატვირთვა, ბაქტერიული დისბალანსი, ხოლო ყველაზე დიდ ზიანს აყენებს პროტეინები, რომლებიც აღმოცენებულია მარცვლეულში, შაქარში, გმო-სა და ჩვეულებრივ რძის პროდუქტებშია ნაპოვნი.
დაუყვავებელი მარცვლეულის პრობლემა არის მათი მაღალი შემცველობა მკვებავი ბლოკატორების სახელწოდებით ფიტატები და ლექტინები. ლექტინები არის შაქრის დამაკავშირებელი ცილები, რომლებიც მოქმედებენ როგორც მცენარის ბუნებრივი თავდაცვის სისტემა და იცავს მათ უცხო ორგანიზმებისგან, როგორიცაა ობის და პარაზიტები. ეს კარგი ამბავია მცენარეებისთვის, მაგრამ ცუდი ამბავი თქვენი ორგანიზმისთვის. თქვენი საჭმლის მომნელებელი გარსი გაფორმებულია შაქრის შემცველი უჯრედებით, რომლებიც ხელს უწყობენ თქვენი საკვების დაშლას. ლექტინები გადადიან ამ მხარეში და როდესაც ისინი უკავშირდებიან საჭმლის მომნელებელ გარსს, აზიანებენ ნაწლავებს და იწვევენ ანთებას. ზოგიერთი ლექტინი და საკვები, რომელიც იწვევს ნაწლავის გაჟონვას, არის ხორბალი, ბრინჯი, ლუდი და სოიო. გმო-ებსა და ჰიბრიდულ საკვებს აქვს ბევრი ლექტინი, რადგან ისინი შეცვლილია მიკროორგანიზმებთან საბრძოლველად.
ჩვეულებრივი ძროხის რძე შეიცავს მავნე ცილას, რომელსაც ეწოდება A1 კაზეინი. გარდა ამისა, რძის პასტერიზაციის პროცესი ანადგურებს ბევრ სასიცოცხლო მნიშვნელობის ფერმენტს და ართულებს შაქარს, როგორიცაა ლაქტოზა.
შაქარი კვებავს მავნე ბაქტერიების ზრდას, რაც კიდევ უფრო აზიანებს თქვენს ნაწლავებს.
სხვა ფაქტორები, რომლებიც იწვევენ ნაწლავის გაჟონვას:
ქრონიკული სტრესი: ის ასუსტებს თქვენს იმუნურ სისტემას და მის შესამცირებლად საჭიროა მეტი ძილი, მეტი ვარჯიში.
ტოქსინები: ყოველწლიურად ჩვენ შეხება გვაქვს 80000-ზე მეტ ქიმიკატთან და ტოქსინთან, მაგრამ ყველაზე ცუდი არის ანტიბიოტიკები, პესტიციდები, ონკანის წყალი, ასპირინი და არასტეროიდული ანთების საწინააღმდეგო საშუალებები. თქვენ უნდა შეიძინოთ მაღალი ხარისხის წყლის ფილტრი ქლორისა და ფტორის აღმოსაფხვრელად და გამოიყენოთ ბუნებრივი მცენარეები ორგანიზმში ანთების შესამცირებლად.
დისბიოზი: ნაწლავის გაჟონვის ერთ-ერთი მთავარი მიზეზი არის დისბიოზი, რომელიც არის დისბალანსი ნაწლავში სასარგებლო და მავნე ბაქტერიებს შორის. ანტიბიოტიკების, ქლორისა და ფტორის შემცველი ონკანის წყლის გადაჭარბებული გამოყენება და პრობიოტიკებით მდიდარი საკვების ნაკლებობა ხელს უწყობს ამ დისბალანსს.
გაჟონვის ნაწლავის სინდრომის 3-საფეხურიანი მკურნალობის გეგმა:
- გამორიცხეთ საკვები და ფაქტორები, რომლებიც აზიანებენ ნაწლავებს
- გადაერთეთ სამკურნალო საკვებზე
- დაბალანსება პრობიოტიკებთან
კუჭ-ნაწლავის დიეტა და 5 სამკურნალო საკვები:
ძვლის ბულიონი - ძვლის ბულიონი შეიცავს კოლაგენს და ამინომჟავებს პროლინსა და გლიცინს, რაც დაგეხმარებათ დაზიანებული უჯრედის კედლების განკურნებაში.
ნედლი რძის პროდუქტები: შეიცავს როგორც პრობიოტიკებს, ასევე მოკლე ჯაჭვის ცხიმოვან მჟავებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ნაწლავის გაჯანსაღებას. იოგურტი, ამასაი, კარაქი და უმი ყველი საუკეთესო ვარიანტებია.
ფერმენტირებული ბოსტნეული - შეიცავს ორგანულ მჟავებს, რომლებიც აბალანსებს ნაწლავის pH-ს და პრობიოტიკებს ნაწლავების მხარდასაჭერად. კომბოსტო, კიმჩი და კვაზი კარგი არჩევანია.
ქოქოსის პროდუქტები - ისინი კარგია თქვენი ნაწლავისთვის. ქოქოსის რძეში შემავალი საშუალო ჯაჭვის ცხიმოვანი მჟავები უფრო ადვილად ითვისება, ვიდრე სხვა ცხიმები და შეიძლება იყოს ძალიან სასარგებლო.
ამონაყარი თესლი - ჩიას თესლი, სელის თესლი და კანაფის თესლი - ბოჭკოების შესანიშნავი წყაროა და ხელს უწყობს სასარგებლო ბაქტერიების ზრდას. მაგრამ თუ თქვენ გაქვთ გაჟონვის ნაწლავის სინდრომი, მოგიწევთ ბოჭკოების მიღება ორთქლზე მოხარშული ბოსტნეულიდან და ხილიდან.
გარდა ამისა, ომეგა -3 ცხიმების შემცველი საკვების მიღება ძალიან სასარგებლოა.