დალიეთ ოხრახუშის წვენი ორგანიზმში ჭარბი მარილების დასაშლელად
ოხრახუშის წვენი შეიცავს უამრავ ვიტამინებს- C, B, K, PP, რეტინოლს, კაროტინს, ნიაცინს და ბიოფლავონოიდებს, რომლებსაც აქვთ ძლიერი ანტიოქსიდანტური მოქმედება და აძლიერებენ სისხლძარღვებს. ასევე შეიცავს მინერალებსა და მიკროელემენტებს.
საკვები ნივთიერებების მთელი სიმდიდრით, ოხრახუშის წვენი ძალიან დაბალკალორიულია (100 მლ - 47 კკალ), ის შედგება 85% წყლისგან, შეიცავს დაახლოებით 8% ნახშირწყლებს, 4% ცილებს, იგი პრაქტიკულად არ შეიცავს ცხიმებს.
ოხრახუშს გააჩნია სამკურნალო თვისებები. ესენია:
- შარდმდენი ეფექტი.
წვენი რეკომენდებულია საშარდე გზების დაავადებების დროს. ოხრახუშის წვენის დალევა ეხმარება ორგანიზმს ჭარბი სითხის მოცილებაში, ამით ხსნის შეშუპებას, აქვს ანტიმიკრობული და ანთების საწინააღმდეგო მოქმედება.
- ორგანიზმში ჭარბი მარილების დაშლა.
ითვლება, რომ ოხრახუშის წვენის რეგულარული და კარგად დოზირებული მოხმარება ხელს უწყობს თირკმელებში, შარდის, ნაღვლის ბუშტის ქვიშისა და ქვების დაშლას.
- ხელს უწყობს ფარისებრი ჯირკვლის, თირკმელზედა ჯირკვლების ნორმალურ ფუნქციონირებას, ასტიმულირებს ნაწლავის პერისტალტიკას.
- სასარგებლოა მისი გამოყენება მადის დაქვეითების, მონელების გაუვნებელყოფის, დაბალი მჟავიანობის მქონე გასტრიტის და ჰიპერტენზიის შემთხვევაში.
- ოხრახუშის წვენს აქვს მკვეთრად გამოხატული ჰიპოგლიკემიური მოქმედება, ამიტომ ის შედის დიეტაში შაქრიანი დიაბეტის დროს.
- ოხრახუშის წვენისა და ახალი ჭარხლის წვენის ნარევის, რეგულარულად მიღების შემთხვევაში, იგი ახდენს მენსტრუალური ციკლის ნორმალიზებას, ხსნის სპაზმებს.
ყურადღება !!! ოხრახუშის წვენით მკურნალობისას სასურველია დიეტადან გამოირიცხოს შაქარი და სახამებელი საკვები. და ასევე, აუცილებლად, ხორცი და რძე, თუ ისინი ჯერ კიდევ თქვენს რაციონშია.
როგორ მოვამზადოთ ოხრახუშის წვენი.
კარგად გაირეცხეთ ოხრახუში. (სასურველია ახლად მოკრეფილი ღეროების გამოყენება, მაგრამ თუ ეს შეუძლებელია, ოხრახუში შეიძლება ერთი კვირის განმავლობაში შეინახოთ მაცივარში, ან გაყინოთ საყინულეში). მოაცილეთ ყველა გამხმარი და დაზიანებული ფოთოლი. დაჭერით და შემდეგ დაფხვით ძალიან წვრილად, ისე რომ მიიღოთ ფაფის მსგავსი მასა. ეს მასა მოათავსეთ სუფთა მარლაში და გამოწურეთ წვენი.
- ოხრახუშის წვენი ძალიან კონცენტრირებულია, ამიტომ უმჯობესია დალიოთ წყლით გაზავებული.
- აღნიშნული წვენი უნდა დალიოთ მცირე ყლუპებით, ოდნავ გააჩეროთ იგი პირში, ეს საშუალებას მისცემს წვენს შეურიოს ნერწყვთან და კუჭმა უკეთ შეიწოვოს იგი.
- რეკომენდებული დოზაა მაქსიმუმ 1 ს.კ. დღეში. ძალიან სასარგებლოა მისი კიტრის, სტაფილოს, ნიახურის ან ისპანახის წვენებთან შერწყმა.