იცოდით თუ არა სოკოს სასარგებლო თვისებების შესახებ?
კომბუჩა, ანუ ჩაის სოკოს სასმელის სამკურნალო თვისებებს ხალხური მედიცინა წარმატებით იყენებს სხვადასხვა დაავადების დროს. ეს სასარგებლო სასმელი გამოიყენება თავის ტკივილის მოსაშორებლად, კუჭის, ნაწლავების, შარდის ბუშტის, თირკმელებისა და ღვიძლის დაავადებების დროს. მას აქვს ანტიბაქტერიული, ანთების საწინააღმდეგო და ტკივილგამაყუჩებელი თვისებები. ამცირებს არტერიულ წნევას, აქვეითებს ქოლესტერინის დონეს, არეგულირებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობას და გამოიყენება როგორც პოლიართრიტის, გულის რევმატული დაავადების და ათეროსკლეროზის პროფილაქტიკისთვის. სოკოს ეფექტი შეინიშნება ტონზილიტისა და ქრონიკული რინიტის სამკურნალოდ. ბაქტერიული ხასიათის კოლიტი, ენტერიტი და დიზენტერია კარგად მკურნალობს. სიბერეში უმჯობესდება კეთილდღეობა - ქრება უძილობა, მცირდება ტკივილი თავის ტკივილიc.
"კომბუჩას" გამოყენება მითითებულია დიარეის, კოლიტის დროს და ეფექტურია ყაბზობის დროსac. კომბუჩას მიღება რეკომენდებულია სკლეროზის, გაციების, ჰიპერტენზიისა და ტონზილიტის დროს. ჩირქოვანი ჭრილობების სოკოს ინფუზიით დაბანით, თქვენ დააჩქარებთ მათ შეხორცებას. კომბუჩა ამცირებს დაღლილობას, ამშვიდებს და ატონიზირებს. სასარგებლოა კომბუჩას გამოყენება დილით და საღამოს. დილით ის მოამზადებს საჭმლის მომნელებელ სისტემას დღის მუშაობისთვის. საღამოს დაგამშვიდებს, კუჭს დეზინფექციას გაუკეთებს და ძილისთვის გამზადებს.
ეს საშუალება სარგებელს მოიტანს მხოლოდ მასზე სათანადო მოვლისა და სათანადო გამოყენების შემთხვევაში. სოკოს გამოსაკვებად საჭიროა მოამზადოთ წყლის, ჩაისა და შაქრის ხსნარი. შაქარი მიიღება 30-50 გრამი ლიტრ წყალში. ჯერ წყალი ოდნავ გაათბეთ და მასში შაქარი გავხსნათ. შემდეგ გაცივებულ ხსნარს ასხამენ ქილაში ,ხოლო შემდეგ სოკოთი ავსებენ ამ ქილას. არ უნდა დაასხათ შაქარი პირდაპირ სოკოზე, ეს მას მოკლავს.
სოკო უნდა იყოს მინის ქილაში დაჩრდილულ ადგილას. მზის პირდაპირი სხივები მისთვის საზიანოა. სოკოსთვის საუკეთესო ტემპერატურაა 25 გრადუსი. ის არ უნდა დაეცეს 17 გრადუსს ქვემოთ. ზაფხულში სოკოს საინფუზიო გადაწურვა შეიძლება 2-4 დღეში ერთხელ, ზამთარში 5-6. ის უნდა გაირეცხოს ოთახის ტემპერატურის წყლით ზაფხულში 2 კვირაში ერთხელ და ზამთარში თვეში ერთხელ. არ უნდა დატოვოთ სოკო ძველ ხსნარში. ხოლო თუ ხსნარის ცვლას შეწყვეტთ, სოკო შეიძლება მოკვდეს, ხსნარი კი ძმარმჟავად გადაიქცევა.
სვამენ სოკოს გაზის რამდენიმე ფენაში გაწურვით. არ არის რეკომენდებული ხსნარის დალევა ჭამის წინ, ჭამის დროს ან მის შემდეგ. წინააღმდეგ შემთხვევაში, ძალიან სწრაფად იგრძნობთ შიმშილის შეგრძნებას.
კომბუჩას გამოყენებასთან დაკავშირებით გარკვეული უკუჩვენებები არსებობს. სასმელი შეიცავს ალკოჰოლის მცირე პროცენტს, ამიტომ საჭესთან დგომამდე არ უნდა დალიოთ. ასევე არ არის რეკომენდებული დიაბეტისთვის. მაღალი მჟავიანობის მქონე ადამიანებმა უნდა მიიღონ ინფუზია ძალიან ფრთხილად.
ასევე სოკოს მიღებისას საჭიროა შესვენებები, რათა კუჭის გაღიზიანება არ მოხდეს. განზავდეს ძლიერ ფერმენტირებული ხსნარები. შეგიძლიათ დალიოთ განუზავებელი კომბუჩა მხოლოდ 3-4 დღის განმავლობაში. არ დალიოთ 1 ლიტრზე მეტი სოკოს ინფუზია დღეში. თუ გაქვთ სოკოვანი დაავადება, არ უნდა მიიღოთ ახალი ხსნარი. ამ შემთხვევაში გამოსადეგი იქნება მხოლოდ 7-10 დღიური ხსნარი. თუ ჩაის ინფუზია მზადდება მწვანე ჩაის საფუძველზე, სიფრთხილე უნდა გამოიჩინონ გასტრიტის, კუჭის წყლულის ან დაბალი წნევის მქონე პირებმა.
შავ ჩაიზე სოკოს ნაყენი ძალიან სასარგებლოა ადამიანისთვის, მაგრამ მწვანე ჩაი უფრო სასიამოვნოა სოკოსთვის. დაუდუღარი მწვანე ჩაი კი ხელს უშლის კიბოს სიმსივნეების გაჩენას. სისხლძარღვების კედლები ელასტიური ხდება და ეს შესანიშნავი პრევენციაა ინსულტისა და გულის შეტევების დროს. ასეთი ინფუზია ხელს უშლის კენჭების წარმოქმნას ნაღვლის ბუშტში,და ასევე თირკმელებში. აუმჯობესებს კანის ხარისხს და აძლიერებს თმას. მწვანე და შავი ჩაის გარდა, შეგიძლიათ გამოიყენოთ მწვანილისა და ჩაის სხვადასხვა ნარევები.