დავიწყებული, მაგრამ ძალიან ჯანსაღი ბოსტნეული!

673

დავიწყებული, მაგრამ ძალიან ჯანსაღი ბოსტნეული!

ჩვენი ბებიები გამუდმებით ამზადებდნენ კერძებს ოხრახუშის, ბოლოკის, რუტაბაგისგან. თანამედროვე თაობა ხშირად ტოვებს ამ ბოსტნეულებს უყურადღებოდ ..

ბოლოკი

ნამდვილი სამკურნალო ბოსტნეული, მისი ფესვები შეიცავს დიდი რაოდენობით B, C ვიტამინებს, მინერალებს, ორგანულ მჟავებს, ეთერზეთებს და გლიკოზიდებს.

კალიუმის მარილების შემცველობის მიხედვით ბოლოკი უსწრებს ნებისმიერ სხვა ბოსტნეულს, ასევე შეიცავს უამრავ ნატრიუმს, კალციუმს, მაგნიუმს, გოგირდს, რკინას, იოდს და ფოსფორს.

შეიცავს ფიტონციდებსაც, რისი წყალობითაც ბოლოკს ისეთი სპეციფიკური გემო აქვს, სხვათა შორის, ვირუსებისგან გვიცავს კიდეც. გრიპის სეზონზე დაეყრდენი ბოლოკს – და ნამდვილად არ დაავადდები.

ბოლოკი ხელს უშლის ათეროსკლეროზის განვითარებას, აუმჯობესებს ნაწლავების მუშაობას, ხსნის შეშუპებას, ეხმარება ანემიას, მკურნალობს გაციებას. ამ ძირეულ კულტურას კუჭის მოწესრიგებას მიაწერენ – კალიუმის მარილები, რომლებიც ასე მდიდარია ბოლოკით, ორგანიზმიდან შლის ტოქსინებს.

გაციების, ბრონქიტისა და მშრალი ხველის დროს შეუცვლელი საშუალებაა შავი ბოლოკის წვენი.

შავი ბოლოკის წვენის რეცეპტი:

ნაყოფს მოაჭერით ზემოდან მცირედი ნაწილი, შემდეგ შუაში გააკეთეთ ფართო ორმო დაახლოებით 5 სანტიმეტრის სიღრმეზე და შიგ მოათვასეთ თაფლი. წვენი მზად იქნება მეორე დღესვე. შემდეგ, საჭიროებისამებრ, დაასხით მცირე რაოდენობით თაფლი და სამკურნალო სასმელი დიდხანს გაძლებს.

მიიღეთ ეს წვენი სუფრის კოვზში ჭამამდე 40 წუთით ადრე დღეში რამდენჯერმე.

ოხრახუში:

სტაფილოს შორეული ნათესავი, მაშინ როცა მასში გაცილებით მეტი ვიტამინი და მინერალია. იგი შედგება B ჯგუფის ვიტამინებისგან, კალიუმის, სილიციუმის, ფოსფორის, მაგნიუმის, თუთიის, სახამებლის, ცილების, ეთერზეთებისგან, ბოჭკოვანი, პექტინისაგან.

უფრო მეტიც, სასარგებლო თვისებები აქვს არა მხოლოდ ძირეულ კულტურებს, არამედ მწვანილებსაც.

ეს დაუფასებელი მცენარე ხელს უწყობს დასუსტებული სხეულის სიძლიერის შენარჩუნებას, ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, ხელს უშლის ქვების წარმოქმნას და მარილების დალექვას და ახდენს ორგანიზმში მეტაბოლური პროცესების ნორმალიზებას.

ოხრახუშის შეუძლია სანელებლების როლი შეასრულოს: დაამატეთ თეთრი ფესვი სალათებს, ხაშს, სუპებს. შეგიძლიათ მიბაძოთ ძველი სამყაროს მცხოვრებლებს და მაღალკალორიული კარტოფილის ნაცვლად სხვადასხვა კერძებში გამოიყენოთ ოხრახუში. ეს განსაკუთრებით სასარგებლოა მათთვის, ვინც ზრუნავს დიეტურ კვებაზე.

რუტაბაგა (მცენარის დასახელება):

ტურფისა და კომბოსტოს ჰიბრიდი, რომელიც მოგვაგონებს შაქრის ჭარხლს ფორმაში და ფერში, ჩვენ მიერ დაუმსახურებლად დავიწყებულია. რუტაბაგას ნაყოფი მოტკბოა ტურფისთვის დამახასიათებელი სიმწარის გარეშე.

ეს ძირეული კულტურა მდიდარია A, B, C ვიტამინებით, ნატრიუმით, კალიუმით, ფოსფორით, რკინით და კალციუმით, შვედში ბევრია ბოჭკოვანი და ნახშირწყლები. ამ ბოსტნეულის ყველა სასარგებლო თვისება შენარჩუნებულია შენახვისა და მომზადების დროს.

კალიუმის დიდი რაოდენობით გამო ის კარგია სისხლძარღვებისთვის, კალციუმი ამაგრებს ძვლებსა და კბილებს. ასევე რუტაბაგას აქვს შარდმდენი და საფაღარათო მოქმედება. სასარგებლოა უმი სახით მირთმევა სადილის წინ, რადგან მას აქვს ქოლეტური ეფექტი, ახდენს კუჭისა და ნაწლავების მუშაობის ნორმალიზებას.

სასარგებლოა ქრონიკული რესპირატორული დაავადებების დროს, რადგან ათხელებს ნახველს და ხსნის ხველას.

ფიტონციდებს, რომლებიც უხვადაა მის წვენში, აქვთ ანტიმიკრობული ეფექტი, ამიტომ ეს შესანიშნავი საშუალებაა დამწვრობისა და კანის პუსტულური დაავადებების დროს.

რუტაბაგა შეიძლება მიირთვათ ახალი, მოხარშული, გამომცხვარი, შემწვარი და ჩაშუშული სახითაც კი, ხოლო უმი სახით შეგიძლიათ დაამატოთ სალათებს.

Facebook კომენტარები