ყაბაყი. სასარგებლო თვისებები და უკუჩვენებები!

874

ყაბაყი. სასარგებლო თვისებები და უკუჩვენებები!

ყაბაყი ერთწლიანი ბალახოვანი მცენარეა, რომელიც მიეკუთვნება გოგრის ოჯახს. ის ითვლება ძალიან ჯანსაღ ბოსტნეულად, რადგან ადვილად შეიწოვება ორგანიზმში, ასევე დადებითად მოქმედებს კანის ჯანმრთელობაზე და საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე. ნაყოფის თესლი გამოიყენება კოსმეტოლოგიაში, როგორც კრემების მთავარი ინგრედიენტი.

ყაბაყის სასარგებლო თვისებები:

– გამაგრებითი;

– შარდმდენი; ახდენს წყალ-მარილის ბალანსის ნორმალიზებას;

– ასუფთავებს სისხლს; ორგანიზმიდან გამოაქვს ჭარბი ქოლესტერინი და ნატრიუმის მარილები; აუმჯობესებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობას.

ყაბაყი დაბალკალორიული საკვებია, ის შეიცავს 100 გრამზე 20 კკალ-ს, რაც საშუალებას გაძლევთ დაამატოთ საკვებ რაციონში დიეტაზე მყოფი ადამიანების რაციონშიც კი.

ყაბაყის გამოყენება:

მისი კერძების ჭამა რეკომენდებულია ქოლეცისტიტით, ჰეპატიტით, ქრონიკული კოლიტით, ათეროსკლეროზით, ქოლელითიაზით, ჰიპერტენზიით, ქრონიკული პიელონეფრიტით და ნეფრიტით დაავადებული ადამიანებისთვის.

ყაბაყის გამოყენება სასარგებლოა გულთან და სისხლძარღვებთან დაკავშირებული პრობლემებისთვისაც. ყაბაყი შეიცავს დიდი რაოდენობით კალიუმს და მაგნიუმს, ისინი კვებავს გულის კუნთს. რკინა აუმჯობესებს სისხლის თვისებებს, ის ზრდის სისხლში ჟანგბადის რაოდენობას და ამის წყალობით ორგანიზმი უძლებს მეტ სტრესს . ასევე ყაბაყი შეიცავს 90% წყალს.

ყაბაყს გამოაქვს ორგანიზმიდან ზედმეტ სითხეც. ანტიოქსიდანტები დაბერების წინააღმდეგ ბრძოლაში მხოლოდ თერმულად მკურნალობაა საჭირო. ყაბაყი განტვირთავს ღვიძლს, ნაღვლის სტაგნაციით და შესანიშნავია ქოლეცისტიტის დროს.

დიაბეტით დაავადებულთათვის აუცილებელი ყველა კვალი ელემენტი შეიცავს ყაბაყს, თუნდაც ნატურალური შაქარი. რეგულარული მოხმარებით ყაბაყი ასუფთავებს სახსრებს და გამოაქვს მარილები ორგანიზმიდან. ეს ბოსტნეული დადებითად მოქმედებს სისხლის ფორმირებაზეც.

უკუჩვენებები:

არ არის რეკომენდებული თირკმელების პრობლემების მქონე ადამიანებისთვის გამოყენება (სხეულიდან კალიუმის გამოყოფის დარღვევა). გასტრიტისა და პეპტიური წყლულის დროს ასევე არ უნდა მიირთვათ უმი ყაბაყი.

ყაბაყი კოსმეტოლოგიაში:

ყაბაყის გამოყენება შესაძლებელია არა მხოლოდ კულინარიაში, არამედ კოსმეტოლოგიაშიც. ყაბაყი შეიცავს ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც ანელებენ კანის დაბერების პროცესს.

ყაბაყის რბილობი – საჭიროა 2 სუფრის კოვზი, წვრილად გახეხილი ატმის ზეთი; ხორბლის ფქვილი (1 ს.კ.); თაფლი (1 ჩაის კოვზი); კვერცხის გული; კრემი. ეს ყველაფერი კარგად აურიეთ, წაისვით სახის კანზე და დეკოლტეზე. გააჩერეთ დაახლოებით 20 წუთი, შემდეგ ჩამოიბანეთ თბილი წყლით. ეს ნიღაბი უნდა გამოიყენოთ მომზადებისთანავე, მისი შენახვა მაცივარში არ შეიძლება.

Facebook კომენტარები