რა სარგებელის მოტანა შეუძლია კივს, თუ ყოველდღე მივირთმევთ მას?
კივი ძალიან პოპულარული ხილია, მასში შემავალი სასარგებლო ნივთიერებების გამო. კივის საშუალო წონაა 100 გრ. ხილის უმეტესობა წყალია - 84%. საშუალო კივი უზრუნველყოფს ჩვენი სხეულის ფოლიუმის მჟავას 1/4 საჭიროებას. ერთი საშუალო კივის ენერგეტიკული ღირებულებაა 48 კკალ. იგი ასევე შეიცავს
- ცილებს (დაახლოებით 1%),
- ცხიმებს (1% -ზე ნაკლები),
- ნახშირწყლებს (დაახლოებით 10%).
რა სარგებელი მოაქვს კივის კანს?
კივის კანი შეიცავს ბევრ ანტიოქსიდანტს. ამიტომ, კივის აქვს კიბოს საწინააღმდეგო, ანთების საწინააღმდეგო და ანტიალერგენული თვისებები. კანს აქვს 3-ჯერ მეტი ანტიოქსიდანტი, ვიდრე თავად ნაყოფს. ამიტომ, რეკომენდებულია კივის ჭამა პირდაპირ კანით. რა თქმა უნდა, მანამდე თმა უნდა მოშორდეს სტაფილოს პილინგით ან ბლაგვი დანით.
იმუნური სისტემის გაძლიერება
ნაყოფი დიდი რაოდენობით შეიცავს უნივერსალურ ვიტამინ C- ს. ამიტომ, ცივ სეზონსა და ეპიდემიოლოგიურ პერიოდებში უნდა მიიღოთ 1-2 კივი დღეში, რათა გაზარდოთ იმუნიტეტი და დაიცვას სხეული პათოგენების შეჭრისგან.
ორსულობის დროს კივი
კივი არის ხილი, რომელიც აუცილებელია ორსულობის ნორმალური კურსისთვის. ეს ფაქტი განპირობებულია მასში ფოლიუმის მჟავას შემცველობით, რაც აუცილებელია ნაყოფის ტარების პროცესში. კონცეფციის დაგეგმვისას ქალის სხეულს ეს ვიტამინი სჭირდება. გარდა ამისა, ფოლაცინი ნებისმიერი ადამიანისთვის აუცილებელია ნორმალური ჰემატოპოეზისთვის, ჯანმრთელი უჯრედების ზრდისთვის, ცენტრალური ნერვული სისტემის და თავის ტვინის ქერქის ფუნქციონირებისთვის.
გულსისხლძარღვთა სისტემის ნორმალიზაცია
კივი შეიცავს დიდი რაოდენობით კალიუმს. ეს მიკროელემენტი აუცილებელია გულის მუშაობის ნორმალიზებისთვის, სისხლძარღვების კედლების გასამაგრებლად და არტერიული წნევის მოსაწესრიგებლად. გარდა ამისა, კალიუმი გამოაქვს ზედმეტი სითხე სხეულიდან, ხელს უშლის და აღმოფხვრის შეშუპებას.
კივი კარგია ცენტრალური ნერვული სისტემისთვის
ექიმები გირჩევენ მინიმუმ ერთი კივის მიღებას დეპრესიისა და ნევროზის მოსაშორებლად. კივი კურნავს სტრესს, ხელს უშლის ძილის დარღვევას. ხილი რეკომენდებულია სპორტსმენებისთვის, ვინაიდან კივი ფიზიკური ძალისა და ენერგიის შევსების ბუნებრივი წყაროა, მოქმედებს მასტიმულირებლად.
კიბოს პრევენცია
მის შემადგენლობაში ბეტა-კაროტინისა და ასკორბინის მჟავის კონცენტრაციის გამო, კივი ეფექტურად აფერხებს ავთვისებიანი სიმსივნის განვითარებას. გარდა ამისა, ეს ხილი შეიცავს ვიტამინების B6 და B9 იშვიათ კომბინაციას, რაც საშუალებას აძლევს სხეულს სწრაფად აითვისოს საკვები ნივთიერებები და შეინარჩუნოს კიბოს საწინააღმდეგო თვისებები.