9 ცილებით მდიდარი საკვები, რომელიც დაგეხმარებათ წონის დაკლებაში. .
დაამატეთ ეს მარტივი ცილებით მდიდარი საკვები თქვენს რაციონში და შედეგიc არ დააყოვნებს.
წონის დაკლებისთვის დაბალი ნახშირწყლების მქონე საკვების მიღება ნელ ნელა ძალიან პოპულარული ხდება. რადგანაც ნახშირწყლები ძალიან მნიშვნელოვანია ჯანმრთელობისთვის და წონის დაკლებისთვის.
მათი ჭარბი მოხმარება ხშირად იწვევს წონის მატებას და ჯანმრთელობის გაუარესებასაც კი. ნახშირწყლების ჭარბი მიღება ასევე ზრდის ინსულინის დონეს, რაც იწვევს ორგანიზმში ცხიმების დაგროვებას. რაც მთავარია, ის ასევე ბლოკავს უკვე არსებული ცხიმის წვას.
ამაღლებული ინსულინი, მეტაბოლური დარღვევების ან ცარიელი ნახშირწყლების სისტემატური მოხმარების გამო, ინახავს და ბლოკავს ცხიმებს ენერგიის წყაროდ გამოყენებაში. ეს მეტაბოლური მდგომარეობა ხელს არ უწყობს წონის დაკლებას, არამედ ზრდის მას, ზრდის დაღლილობის რისკსაც და ამცირებს ენერგიის დონეს.
ცარიელი ნახშირწყლების მიღების შეზღუდვა, როგორიცაა შაქარი, დამუშავებული საკვები და თეთრი ფქვილის პროდუქტები, შეამცირებს ორგანიზმში კალორიებისა და ნახშირწყლების რაოდენობას.
ბოსტნეული რთული ნახშირწყლებია, რომლებიც „ნელა“ იწვის და არ ავსებს სისხლს შაქრით. ეს დაბალი სახამებლის ნახშირწყლები მოდის მცენარეული საკვებიდან, როგორიცაა: ბროკოლი, ბადრიჯანი, მწვანე ლობიო, ხახვი, სალათის ფოთოლი, წითელი წიწაკა, ხახვი, სოკო, ასპარაგუსი და ა.შ. გარდა ბოსტნეულისა, სახამებლის შემცველი „ნელი“ საკვები, როგორიცაა ყავისფერი ბრინჯი, ოსპი ან ტკბილი კარტოფილი, ასევე ნელა შეიწოვება. ყველა ეს ბოსტნეული და პროდუქტი აჯერებს სხეულს საკვები ნივთიერებებით და ბოჭკოებით.
ბროკოლი და კარტოფილის ჩიფსები ნახშირწყლებია, მაგრამ ორგანიზმში განსხვავებულად შეიწოვება. ჯანსაღი ნახშირწყლები, როგორიცაა შვრია, ქინოა ან ყავისფერი ბრინჯი, შეიძლება მათი ჭარბად მოხმარება. პრობლემები იწყება სახამებლის, დახვეწილი ნახშირწყლების ჭარბი მოხმარებით, როგორიცაა კრეკერი, ნამცხვარი, ტკბილეული და თეთრი პური.
ცილა აუცილებელი საკვები ნივთიერებაა წონის დაკლებისთვის და ჯანსაღი ორგანიზმისთვის. ცილა და ჯანსაღი ცხიმი, ნახშირწყლების შემცირებულ მიღებასთან ერთად, ზრდის მეტაბოლიზმს, ამცირებს მადას, აფერხებს შიმშილს და ცვლის წონის მარეგულირებელ რამდენიმე ჰორმონს.
წონის დასაკლებად საჭიროა შეამციროთ ნახშირწყლების ჭარბი მიღება და ყოველ კვებაზე მეტი ცილა დაამატოთ.
თქვენს დიეტაში ცილების გაზრდის 9 გზა:
Ხაჭო: ხაჭო ცილის კიდევ ერთი მდიდარი წყაროა. 1 ჭიქა ხაჭო შეიცავს 28 გრამ პროტეინს. ხაჭოს დაუმატეთ უშაქრო ხილი, ზემოდან მოაყარეთ ნუში ან ჩიას მარცვლები და გემრიელად მიირთვით!
Მჭლე ხორცი: ქათამი, ინდაური და სხვა უცხიმო ხორცი შესანიშნავი საშუალებაა უამრავი ადვილად მოსანელებელი ცილის მისაღებად.
კვერცხი: კვერცხი, ისევე როგორც უცხიმო ხორცი და რძის პროდუქტები, ცილის შესანიშნავი წყაროა.
ცილა სალათში: ნებისმიერ სალათში ცილის რაოდენობის გაზრდის რამდენიმე გზა არსებობს. დაამატეთ მზესუმზირის თესლი, თხილი, ან დაჭრილი მოხარშული კვერცხი ან ქათმის ხორცი, რათა გააუმჯობესოთ გემო და უზრუნველყოთ ცილის იდიალური "წყარო".
თხილი: ცილის და ჯანსაღი ცხიმების საწყობია, რომელიც ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დონის დაბალანსებას.
თევზი: თევზი შეიცავს დიდი რაოდენობით ცილებს და ჯანსაღ ცხიმებს. გამომცხვარი, შემწვარი, აუცილებლად უნდა გახდეს თქვენი საკვები რაციონის მნიშვნელოვანი ნაწილი.
მცენარეული ცილა:
ბევრს არ ესმის, რომ მცენარეები და ბოსტნეული ცილის შეუცვლელი წყაროა. ლობიო, ყავისფერი ბრინჯი, ბროკოლი, ხახვი, ასპარაგუსი და ისპანახი არასდროს არ ამოიღოთ თქვენი ყოველდღიური საკვების სიიდან!